Advertentie
sociaal / Nieuws

Financiering IND vertraagt asielketen

De hoogte van de financiering is sterk afhankelijk van de wisselende vluchtelingenstroom.

03 juni 2024
ANP IND Loket
ANP/Hollandse Hoogte/Sandra Uittenbogaart

De manier waarop de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) wordt gefinancierd leidt tot langere wachttijden die door de hele asielketen worden gevoeld. Dat schrijft het Financieel Dagblad. Het budget is krap en sterk afhankelijk van de omvang van de steeds wisselende vluchtelingenstroom.

Adviseur Innovatief Samenwerken (0,7 – 1 fte)

VNG Realisatie
Adviseur Innovatief Samenwerken (0,7 – 1 fte)

Senior Communicatieadviseur

Gemeente Nijkerk
Senior Communicatieadviseur

Systematiek

‘Als ze vandaag een dossier minder te behandelen hebben dan gisteren, dan staan er direct mensen op straat’, aldus senior onderzoeker migratierecht Carolus Grütters van de Radboud Universiteit. Tegen het FD zegt hij dat de huidige financieringssystematiek niet goed werkt. ‘In tijden dat er veel aanvragen zijn moet de IND opschalen en als het werk afneemt is zij genoodzaakt om mensen te ontslaan.’

Opschalen

Ook het COA krijgt op basis van dezelfde principes financiering. Opschalen gaat daarnaast niet zo makkelijk. Volgens Grütters duurt het opleiden van een nieuwe medewerker twaalf maanden, voordat die zelfstandig mag beslissen over iemands verblijf in Nederland. De ambtelijke bezetting van de IND bedroeg eind 2022 ruim 4000 fte en daarvan was 835 fte externe inhuur. Blijkt uit het jaarverslag.

Hele keten

Door het systeem van financiering moeten asielzoekers langer wachten op een besluit over hun verblijf. VluchtelingenWerk Nederland benadrukt tegen het FD dat dit invloed heeft op de hele asielketen. Omdat er meer mensen in de procedure zitten is de vraag naar opvang groter. Ook duurt het langer voordat integratie kan starten, waardoor er meer beroep wordt gedaan op de bijstand. Ten slotte kunnen asielzoekers wiens procedure niet binnen de juiste termijnen wordt afgehandeld dwangsommen vorderen.

De nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB wil die dwangsommen overigens afschaffen of beperken, zo lieten zij opnemen in het hoofdlijnenakkoord. De IND betaalde in 2023 11,3 miljoen euro aan dwangsommen, terwijl dit in 2022 nog 3,4 miljoen euro was.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie