Advertentie
sociaal / Nieuws

Financiën mantelzorgers vergen urgentiebesef gemeenten

Maar liefst één op de vijf mantelzorgers heeft moeite met het dragen van de kosten van het mantelzorgen, blijkt uit enquêteonderzoek onder 3000 mantelzorgers in het kader van het project Mijn kwaliteit van leven. Belangenvereniging Mezzo vindt dat veel gemeenten mantelzorgers nog niet behulpzaam genoeg terzijde staan.

03 december 2018

Maar liefst één op de vijf mantelzorgers heeft moeite met het dragen van de kosten van het mantelzorgen, blijkt uit enquêteonderzoek onder 3000 mantelzorgers in het kader van het project Mijn kwaliteit van leven. Belangenvereniging Mezzo vindt dat veel gemeenten mantelzorgers nog niet behulpzaam genoeg terzijde staan bij aanvragen.

19 procent in financieel zwaar weer

In totaal maakt 78 procent van de mantelzorgers kosten door het mantelzorgen, waarvan 29 procent meer dan 100 euro per maand kwijt is. 10 procent van de mantelzorgers verkeert in financieel zwaar weer. De kosten zitten ‘m hoofdzakelijk in het op en neer reizen, telefoonrekeningen en het meebetalen aan eigen bijdragen. Een niet-financieel knelpunt dat uit de enquêteresultaten naar voren komt, is dat maar liefst 60 procent van de respondenten die de zorg regelen met een persoonsgebonden budget zegt niet door gemeente of zorgkantoor te zijn gewezen op de onafhankelijke cliëntondersteuning.

Tegemoetkomingen en drempelverlagers

Desgevraagd wijst een woordvoerder van mantelzorgersbelangenvereniging Mezzo erop dat gemeenten veel regelingen hebben om mantelzorgers financieel tegemoet te komen waaronder mantelzorgwaardering, parkeervergunningen speciaal voor mantelzorgers, vergoedingen voor het gebruik van openbaar vervoer, collectieve zorgverzekering bij een laag inkomen, vrijwilligersverzekering , bijzondere bijstand, financiële bijdragen voor woningaanpassingen. Daarnaast zijn er nog een aantal drempelverlagende regelingen die door gemeenten worden aangeboden zoals een vrijstelling van de verplichte tegenprestatie en maatwerk bij de kostendelersnorm voor bijstandsgerechtigden.

Water aan de lippen

‘Je ziet alleen wel dat mantelzorgers meestal pas bij de gemeente aankloppen als het water hen aan de lippen staat’, vertelt de woordvoerder. ‘Zij worden dan vaak van het kastje naar de muur gestuurd. Van het ene loket naar het andere. Gemeenten zouden meer kunnen doen om mantelzorgers vroegtijdiger te informeren over de tegemoetkomingsregelingen. Ook moeten gemeenten zich meer beseffen dat de meeste mantelzorgers pas aankloppen als zij een zware belasting ervaren en zelf eerst hebben geprobeerd om de dingen te regelen. Als mantelzorgers dan daadwerkelijk bij het gemeentelijk loket staan, moeten zij ook serieus worden genomen.’ 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mw. A.T,C.W. Rommen van der kroft / afgekeurd 80-100%/ex-mantelzorger
Als ervaringsdeskundige, is het mijn ervaring dat gemeentes je laten hangen en niet helpen. Ik persoonlijk heb van de gemeente naar mijn hoofd gesmeten gekregen, dat het mijn probleem was dat ik mijn broer verzorgde en dat ik de mogelijkheid had om hem in een gvt te stoppen. Ik moest de gemeente niet lastig vallen met aanpassingen voor hem en mij. Soepel zijn ze niet qua kostendelernorm, er moet gekort worden en er zal gekort worden. Ook al ga je er aan onderdoor als mantelzorger. Gebeurde dus ook kan in de schuldsanering terecht, die op hun beurt wel heel coulant waren. In mijn geval kreeg ik de korting van svb en regels waren regels. Het werd een zorgrelatie genoemd, daar ik vanaf 1989 tot 2015 tot mijn broer overleed die mv gehandicapt was voor hem zorgde. Al dan niet als de zorgverzekeraar weer eens tegenwerkte en besloot dat er een andere zorginstelling moest komen voor de thuiszorg van mijn broer. Die overigens zwaar autistisch was, vaak resulteerde het dat men of de zorg niet kon leveren of niet op de tijden die voor mijn broer ok waren. Dus kon ikzelf terwijl ik zelf ook invalide was mijn mv.gehandicapte broer douchen aankleden, en dankzij de bezuinigingen in de zorg mijn broer naar de dagbesteding brengen. Aangepaste auto van de gemeente kregen we niet, Dus rolstoel in en uit- elkaar halen telkens weer. En dan naar de dagbesteding brengen. De korting van 50% hakte er aardig in. Daar mijn broer veel zorg nodig had en veel voedingssupplementen en veel medicijnen en inco-materiaal wat niet vergoed werd. Mijn broer is 2015 overleden, waarna ik zelf lichamelijk zwaar achteruit gegaan ben en zelf zorg nodig heb. Tja en nu heet het de kostendelernorm de korting.En daar ik in een aangepaste woning woon die ik huur, is mijn huurtoeslag vervallen, mijn huur wordt jaarlijks max verhoogt dankzij de gluurbelasting. Daar ik destijds toen onze ouders kwamen te overlijden minder ben gaan werken heb ik een lagere wao op basis wat ik de laatste 5 jaar werkte, dus aanvullende anw daar mijn partner in 2001 kwam te overlijden. Daar ik 2 uitkeringen heb krijg ik de ene met heffingskorting mijn anw, en mijn wao zonder heffingskorting verschil netto 70 euro per maand, gemis huurtoeslag 346 per maand verschil inkomen kostendelernorm 300 euro. Ontvang per maand 625 euro daar mag een huur van bijna 780 euro vanaf en dan nog zorg gas licht en ga zo maar door. Mijn dochter is gestopt met haar studie en heeft nu een 24 uurs contract hoger krijgt ze niet. Eerdaags komen we gewoon op straat en dan hoeven we niet te rekenen op hulp van de gemeente. Want die helpen niet, ja je verder de vernieling in. Het zou een stuk schelen wanneer de kostendelernorm voor onze groep gehandicapten/mantelzorgers kwam te vervallen. Onze lasten zijn al hoog genoeg, als ik al kijk naar mijn persoonlijke kosten per maand. Dikke schande
Advertentie