Advertentie
sociaal / Nieuws

Omstreden nep-loverboys duiken op in Hoorn

De aanpak is bedoeld om bewustwording te creëren, maar niet iedereen ziek de voordelen.

22 augustus 2024
ANP Kermis Hoorn
ANP/Hollandse Hoogte/Kim van Dam

De gemeente Hoorn heeft vorige week op de jaarlijkse zomerkermis acteurs ingezet om meisjes te versieren met een 'agressievere loverboymentaliteit'. De omstreden methode werd ingezet om bewustwording onder jonge meiden de vergroten. 37 keer deelden de meisjes hun persoonlijke gegevens of waren ze bereid mee te gaan naar een feest.

Manager CIO Office

TU Delft
Manager CIO Office

Directeur

Divosa via ADJ
Directeur

Fakeboys

Hoorn gebruikt de term ‘fakeboys’. Het zijn acteurs, getraind op het voeren van niet gewoon een versierpoging, maar het spelen van de ‘agressievere loverboymentaliteit’. Ze kijken hoe ver zij kunnen gaan. Op het moment dat de meiden gegevens wilden delen of mee wilden gaan werd het gesprek gestopt en vertelde de acteur dat het om een actie ging.

'Idiote actie'

Experts zijn verdeeld over de aanpak. ‘Ik vind het een hele idiote actie’, zegt sociaal wetenschapper Linda Duits tegen provinciale omroep NH Nieuws. Door de meiden aan te spreken op hun keuze om mee te gaan in het gesprek wordt de verantwoordelijkheid volgens haar bij de meisjes gelegd. De gemeente stelt van niet. ‘Een aantal meiden schaamden zich, maar de medewerkers benadrukten dat dat niet nodig is. Het probleem ligt niet bij hen, maar bij de fakeboys.’

Bewustwording

Aan de andere kant zijn er experts die wel de voordelen van de aanpak zien. Ook omdat ouders van jonge meiden die het slachtoffer worden van loverboys vaak niks doorhebben. Daarom is het goed dat de meisjes zelf bewust zijn van de problematiek. Experts benadrukken wel dat het belangrijk is om de meisjes niet aan te spreken op hun fouten. Bij seksueel overschrijdend gedrag is het namelijk vaak zo dat slachtoffers zichzelf de schuld geven. Sinds 2017 winnen de ‘fakeboys’ aan terrein. Meerdere gemeenten zetten de methode in.

Herkenning

37 van de 49 aangesproken jonge meiden in Hoorn gingen in op de avances van de fakeboys. Volgens de gemeente waardeerden veel van hen de actie. ‘We willen jongeren bewuster maken van de gevaren van seksuele uitbuiting. Het is belangrijk dat jonge meiden een leuk sociaal leven opbouwen, maar het is nog belangrijker dat zij zelf herkennen wanneer het geen versiertruc meer is’, aldus burgemeester Jan Nieuwenburg.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie