Advertentie
sociaal / Nieuws

‘Schuldenstelsel vergroot problemen’

Meer dan de helft van de totale schuldenlast in Nederland bestaat uit bijkomende kosten, boetes, verhogingen en rente.

ANP
16 mei 2023
schulden.JPG

Mensen met schulden komen vaak alleen maar verder in de problemen door het Nederlandse schulden- en invorderingsstelsel. Dat duidelijke signaal geven deskundigen aan de Tweede Kamer. Kamerleden worden woensdag bijgepraat door kenners over het onderwerp 'sneller uit de schulden'. Het huidige stelsel draagt daar in elk geval niet aan bij, zien experts.

Adviseur Mobiliteit en Verkeer

Gemeente Den Haag
Adviseur Mobiliteit en Verkeer

Senior redacteur/ speechwriter

Gemeente Maastricht
Senior redacteur/ speechwriter

Gericht op escalatie

‘Problematische schulden ontstaan in de keten van invordering’, schrijft bijzonder hoogleraar schuldenproblematiek Nadja Jungmann in haar zogenoemde positionpaper. Dat stelsel is volgens haar ‘gericht op escalatie met als gevolg dat schulden veel te snel oplopen’. Schuldenexpert André Moerman van onder meer schuldinfo.nl wijst erop dat de 'hoofdsom' door het systeem van invordering bijna kan verdrievoudigen.

Houd kleine schulden klein

De branchevereniging voor schuldhulp en financiële dienstverlening NVVK adviseert: ‘Houd kleine schulden klein. Zeker meer dan de helft van de totale schuldenlast in Nederland bestaat uit bijkomende kosten, boetes, verhogingen en rente.’ Ook schulden van mensen bij overheidsorganisaties vormen een flink deel van het probleem. Net als veel andere kenners, benadrukt de NVVK dan ook het belang van vroegsignalering, waarbij de eerste tekenen van geldproblemen worden opgepikt door verschillende partijen. Dat kan bijvoorbeeld een werkgever zijn.

Inkomenszekerheid noodzakelijk

Het Nibud pleit evengoed voor een ‘preventieve aanpak’, waarbij probleemschulden eerder worden voorkomen dan opgelost. Maar, benadrukt het budgetinstituut, ‘voor een schuldenvrije toekomst is ons inziens allereerst inkomenszekerheid noodzakelijk’. Vooral armere burgers moeten beter worden beschermd om te voorkomen dat financiële tegenvallers tot grote problemen leiden. Ook vakbond FNV zegt in zijn positionpaper dat de bestaanszekerheid omhoog moet.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

PJ Westerhof LL.M MIM
Een duidelijk signaal door 'deskundigen' aan de Tweede Kamer.
Zelfs de NVVK mag haar zegje weer eens doen. Net zoals vorig jaar deze tijd hier op Binnenlands Bestuur met een zelfverzonnen 'schuldpauzeknop'.

Feit is dat deze problematiek al jaren speelt zonder dat er wezenlijk verandering komt.
Onderzoek na onderzoek toont aan dat schuldeisers en incassobureau's hun gang gaan zonder zich noemenswaardig te storen aan wet- en regelgeving en branche-afspraken. En dat de schuldhulpverlening een miljoenen verslindend circus is, dat niet werkt, en waarin debiteuren alleen maar vérder in de problemen worden gedrukt.

Alle betrokken partijen hebben hun eigen agenda. En gaan nu de Tweede Kamer 'bijpraten'. 'Bijpraten', dat wordt toch gedaan om de status quo te handhaven?
Kennelijk zijn de betrokken partijen geen onderdeel van de oplossing, en dus naar alle waarschijnlijkheid gewoon onderdeel van het probleem.

Ik herhaal mijn commentaar van vorig jaar nog maar eens. De simpelste oplossing voor de huidige schuldproblematiek is nog steeds om een goede inleiding richting wettelijke schuldsanering te regelen. Dat is wettelijk gezekerd, effectief, vele malen goedkoper, en houdt cowboys buiten de deur.
Advertentie