Advertentie
sociaal / Nieuws

Europarlementariërs reageren gemengd op verzoek opt-out

De Europese afspraken blijven gewoon gelden voor Nederland.

18 september 2024
Minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber (PVV) tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer. Foto: Robin Utrecht (ANP).
Minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber (PVV) tijdens de hoorzitting in de Tweede KamerFoto: Robin Utrecht (ANP).

De brief van Nederland over de opt-out van het asielbeleid van PVV-minister Faber is misschien leuk voor de bühne, maar werkt contraproductief. Dat vindt CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers. Faber (Asiel en Migratie) heeft woensdag officieel een verzoek om een uitzondering op de gebruikelijke asielregels ingediend bij de Europese Commissie. Ook Lenaers is voor grip op migratie is, maar vindt dat met het briefje hard op de trom wordt geslagen.

In feite haalt het niets uit, behalve vervreemding van Europese partners, zegt hij. Andere Europarlementariërs reageren gemengd.  

Clustermanager Ruimte, Economie & Duurzaamheid

Gemeente Haarlemmermeer via Merwede Executive Search
Clustermanager Ruimte, Economie & Duurzaamheid

Interim Directeur

JS Consultancy
Interim Directeur

Brussel en Straatsburg

De Europese afspraken blijven gewoon gelden voor Nederland. En belangrijker nog, Nederland geeft ook aan door te gaan met het implementeren van het migratiepact. Dat is in Brussel en Straatsburg de conclusie nu de veelbesproken brief van minister van Asiel en Migratie Faber (PVV) is aangekomen in Brussel. Het enige commentaar van de Europese Commissie is dat ze de brief hebben ontvangen, kennis hebben genomen van de opt-out bij een verdragswijziging en gelezen hebben dat Nederland de gemaakte migratieafspraken implementeert.

Verdragswijziging

Nederland geeft in die brief aan dat ons land een opt-out wil van de Europese afspraken over migratie op het moment dat er een verdragswijziging plaats vindt. Die verdragswijziging is nu niet aan de orde. Sterker nog, het kan jaren duren voordat de Europese verdragen worden gewijzigd in een proces dat ook lang kan duren. Dan is het maar de vraag of Nederland er politiek wat aan heeft, want politiek en onderhandelen betekenen geven en nemen. ‘Nederland zou in dat geval ook wensen van andere lidstaten moeten accepteren. Het is dus maar afwachten of Nederland in dat geval iets aan een opt-out heeft’, zegt CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers.

Cockpit

Wat volgens hem wel zeker is, is dat Nederland zichzelf achterin de bus plaatst, in plaats van in de cockpit waarmee ons land kan meesturen op asielbeleid. ‘Ik zou het kabinet aanraden om juist coalities te bouwen om migratie beheersbaar te maken door samen te werken. Ik ben groot voorstander voor meer grip op migratie, door terugkeer te regelen, afspraken met derde landen en opvang in de eigen regio. De eerlijke realiteit is dat je samen met partners meer resultaat bereikt.’

Brexit

Lenaers wijst op de migrantenbootjes tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, die nog steeds doorvaren na de Brexit. Deze week kwamen er overigens weer acht migranten om bij Boulogne-sur-Mer op nog geen 300 kilometer van Breda. Twee weken geleden stierven er twaalf mensen, onder we 6 kinderen en een zwangere vrouw.

Illusie

Andere Europarlementariërs reageren gemengd. Tineke Strik (GroenLinks-PvdA) noemt het Nederlandse verzoek voor een opt-out ‘een illusie’. ‘Minister Faber wil na jaren van onderhandelen over een nieuw migratiepact er nu al uitstappen. Pure symboolpolitiek en onrealistisch’, zegt Strik in een verklaring.

Humaan en effectief

Strik was namens het Europees Parlement rapporteur over het Europese migratiepact dat na jarenlange, moeizame onderhandelingen eerder dit jaar is aangenomen. De strengere asielregels die daarin zijn afgesproken, gaan over twee jaar in. In die rol onderhandelde ze namens het Europees Parlement met de Europese Commissie en de asielministers van de EU-lidstaten. ‘Alleen met een gezamenlijke aanpak kunnen we een humaan en effectief asielbeleid voeren’, zegt de Europarlementariër.

Touwtjes

‘De eerste proefballon van het kabinet-Wilders is nu al doorgeprikt’, zegt D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy. ‘De enige oplossing voor migratieproblemen is Europees. Met dit soort fratsen raken de echte oplossingen steeds verder uit zicht.’ Diverse oppositiepartijen in Nederland, maar ook in het Europees Parlement, vernoemen het kabinet naar PVV-leider Wilders, omdat hij volgens hen de touwtjes van het kabinet-Schoof in handen heeft.

Asielinstroom

De Europese PVV-fractie vindt een opt-out ‘essentieel om de asielinstroom drastisch te verminderen, zodat we onze grondwettelijke verplichtingen jegens de Nederlandse burgers kunnen nakomen’, laat de fractie aan het ANP weten.

Draagkracht

Ook de SGP is voorstander van een opt-out, zo zegt Europarlementariër Bert-Jan Ruissen. De SGP heeft wel de voorkeur om binnen de EU grip te krijgen op migratie. ‘Maar als er op Europees niveau onvoldoende effectieve maatregelen worden getroffen, dan moeten lidstaten ook een opt-out kunnen krijgen’, zegt Ruissen. Hij vindt dat de draagkracht van Nederland ook mee moet worden gewogen op Europees niveau en dat is de afgelopen jaren niet gebeurd. Een opt-out biedt lidstaten de ruimte een eigen asielbeleid te voeren en het kan voor Nederland een bruikbaar instrument zijn.

Boeren

Overigens is het al de tweede keer dat Nederlandse gekozenen hard uithalen naar de EU voor binnenlandse doeleinden. Eerder reisde BBB-leider Caroline van der Plas naar Brussel om daar met de vuist op tafel te slaan over de waterkwaliteitsmaatregelen, die boeren beperken. Nederland heeft zelf jaren lang een potje gemaakt van de waterkwaliteit. In Brussel is ze beleefd aangehoord en is het Europese beleid, waar Nederland zelf partij in is, uitgelegd.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
Hoe onrealistisch is dit?
Je kunt als (ongekozen) Europese Commissie je kop in het zand steken, maar dit is wel wat de burger wil. En niet alleen in Nederland. Dus misschien moet Nederland maar een tijdje alle besluitvorming waarvoor unanimiteit vereist is, tegenhouden. We mogen dat circus jaarlijks met miljarden sponsoren en wie betaalt, bepaalt.
R. D.
''wat de burger wil''. Dat zegt dus niks. Dit is niet wat ''de burger wil''. De burger weet niet wat hij wil en weet al helemaal niet wat het beste is voor ''de burger''. De burger is in dit geval voorgelogen door de VVD en ook al jaren en jaren door de PVV dat migratie een issue is. ''De burger'' trapt daar in omdat de gemiddelde ''burger'' amper zijn eigen billen kan afvegen.
R. D.
Wat een farce. Wat een afgang. Dit is te triest voor een land als Nederland. Hopen dat dit toneelstukje in Den Haag gauw instort.
Hielco Wiersma
Als je als land afwijkend beleid wilt voeren moet je dat wel netjes melden bij de EU. Hoewel geen aanhanger van de PVV: dat is natuurlijk wel zo als het hoort.
R. D.
Dat is het punt, dat kan dus niet. NL is gebonden aan de afspraken in de verdragen. En maar goed ook.
Hielco Wiersma
Er zijn veel landen die zich niet aan verdragen en regels houden, zelfs niet aan de financiële (!!!) regels.
Advertentie