Advertentie
sociaal / Achtergrond

'Europa niet voor elk gemeentelijk wissewasje'

Annemiek Wissink (41) ging vorig jaar aan de slag als directeur Europa en Internationaal bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in Den Haag. Daarvoor was ze directeur bij Europa decentraal, het kenniscentrum voor Europees recht en beleid, waar ze nu namens de VNG een van de bestuursleden is.

05 juni 2009

Vanwaar deze overstap?
Na vijf jaar kreeg het kenniscentrum permanent bestaansrecht. Dat was een mooi moment voor iets nieuws. De politiek-bestuurlijke omgeving waar ik nu in terecht ben gekomen, past beter bij me. Op mijn vorige werkplek was de focus soms erg juridisch en technisch. Ik ben een manager, geen specialist.

 

Hoe begon u?
Op mijn verjaardag. In de ochtend hoofdenoverleg en in de middag met mijn koffer naar het VNG-congres in Den Bosch, waar ik meteen was uitgenodigd voor het bestuursdiner. Ik viel er middenin.

 

Waar moest u aan wennen?
Eerst was ik dé directeur en deed ik alles zelf. Het opstellen van de statuten, het regelen van zwangerschapsbegeleiding, het updaten van de website. Nu maak ik onderdeel uit van een groter geheel en zijn daar speciale afdelingen voor. Bij de VNG zijn meer spelers en spelregels. De werkomgeving is complexer.

 

Wat doet u?
Wij behartigen de belangen van Nederlandse gemeenten in Europa. We lobbyen bijvoorbeeld via het Comité van de Regio’s en de Europese koepel van gemeenten. Als je kunt spreken namens honderdduizend lokale overheden creëer je veel massa. Het is allemaal een kwestie van coalities smeden en blijven hameren op de uitvoerbaarheid van Europese regels. Tegelijkertijd proberen we het Europa- bewustzijn bij gemeenten te vergroten.

 

Is dat bewustzijn er nog niet?
De impact van Europa is lang niet altijd even duidelijk. Dat komt omdat sommige regels gemaskeerd zijn. Veel milieuwetgeving is bijvoorbeeld omgezet in nationale regelgeving. Voor kleinere gemeenten is Europa bovendien nog te ver van hun bed. Ik breng nu in kaart wat gemeenten nodig hebben om Europa te laten landen. Dat ga ik niet vanuit een ivoren toren bepalen. Ik wil juist van de gemeenten zelf horen waar de VNG ze bij kan helpen.

 

Is de relatie tussen Europa en gemeenten veranderd?
De integratie van Europese regels op lokale schaal is nu beter. Als bijvoorbeeld milieu- of aanbestedingsregels te complex worden, werkt dat niet in het voordeel van de interne markt. Dat besef is gegroeid. In het nieuwe verdrag van Lissabon is de rol van gemeenten ook groter. Via de regio komt Europa toch het dichtst bij de burger.

 

Hoe geeft u leiding?
Ik ben betrokken en luister meer dan ik praat. Ik probeer op de achtergrond alles goed te regelen en hoef niet zo nodig met credits te pronken. Ik ben weleens bang dat ik te bescheiden ben. Maar oprechte interesse tonen werkt ook. Ik neem de tijd om in relaties te investeren. Ik wil geen vooropgezette agenda bij mensen naar binnen stampen. Ik ben meer van de lange termijn.

 

Bent u een Eurofiel?
Ik geloof in Europese project, maar ik ben geen Eurofiel. Europa moet zich niet overal mee bemoeien. Laat het maatwerk aan gemeenten over. Ik vind het bijvoorbeeld veel te ver gaan als Europa de lokale steun voor een muziekschool blokkeert onder het mom van ongeoorloofde staatsteun. Of dat lokale omroepen geen geld van de gemeente mogen ontvangen, omdat dat de marktwerking zou verstoren. Brussel zit volgens mij ook niet te wachten op elk gemeentelijk wissewasje.

 

Op wie gaat u stemmen op 4 juni?
Ik twijfel nog. Maar geen SP en geen PVV.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie