Ervaringsdeskundigen doorbreken schuldentaboe
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid start vandaag de campagne ‘Kom uit je schuld’ om Nederlanders met problematische schulden over de streep te trekken om hulp te zoeken. De campagne waarin verhalen van ervaringsdeskundigen centraal staan, is onderdeel van de brede schuldenaanpak van de regering.
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid start vandaag de campagne ‘Kom uit je schuld’ om Nederlanders met problematische schulden over de streep te trekken om hulp te zoeken. De campagne waarin verhalen van ervaringsdeskundigen centraal staan, is onderdeel van de brede schuldenaanpak van de regering.
Vergevorderd
Staatssecretaris Tamara van Ark (VVD) gaf vanochtend in Rotterdam het startschot voor de campagne. Doel daarvan is dat mensen zich eerder bij hun gemeente melden met hun schuldenproblemen. Nu duurt dat gemiddeld nog vijf jaar, waardoor schulden vaak al in een vergevorderd stadium zijn als iemand voor hulp aanklopt.
Tips
De website www.komuitjeschuld.nl bevat persoonlijke verhalen van ervaringsdeskundigen en de telefonische contactgegevens van de meeste gemeenten. Mensen met schulden krijgen de tips om niet te lang te wachten met het vragen om hulp, om over schulden te praten met iemand uit de directe omgeving en om contact op te nemen met de gemeente. Ook worden er tips gegeven aan mensen die iemand in hun omgeving willen helpen. Wie iemand met schulden wil helpen, kan volgens de site het best eerst goed naar die persoon luisteren zonder daarbij een oordeel te vellen, eerlijkheid en openheid aanmoedigen en iemand naar de gemeente en hulporganisaties verwijzen.
Voortgangsbrief
Van Ark stelde de Tweede Kamer vandaag op de hoogte van de campagne in een voortgangsbrief over de brede schuldenaanpak, een pakket met meer dan 40 maatregelen. In de voortgangsbrief zet Van Ark de huidige ontwikkelingen nog eens op een rijtje; de gegevensuitwisseling voor signalering moet beter worden door een voorgestelde wijziging van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) en een wettelijke grondslag voor verhuurders om gemeenten te informeren over huurachterstanden.
Onderzoek naar toeslagenstelsel
Om de kwaliteit van de schuldhulpverlening te verbeteren wordt er door de VNG gewerkt aan een kwaliteitskader. Samen met de NVVK ontwikkelt de VNG daarnaast een basisnorm voor schuldhulpverlening. Schouders eronder werkt ondertussen aan een beroepscompetentieprofiel voor schuldhulpverleners. Van Ark kondigt in de brief ook aan dat zij een telefonische hulplijn voor mensen met schulden gaat subsidiëren. Daarnaast wijst de staatssecretaris op een lopend interdepartementaal onderzoek naar het toeslagenstelsel. Daarbij wordt gekeken naar zowel mogelijkheden tot verbetering binnen het huidige stelsel als naar stelselwijzigingen. Ook haalt Van Ark nog haar voorstel voor gemeentelijk adviesrecht bij schuldenbewind aan.
Noodstop stapeling verkeersboetes in 2020
In het gedeelte van de brief waarin incasso aan bod komt, maakt de staatssecretaris bekend dat dat de noodstop op de verhoging van verkeersboetes naar verwachting in 2020 kan worden geïmplementeerd. Van Ark laat ook weten dat de tot 2021 uitgestelde invoering van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet nog altijd haar volle aandacht heeft. De belastingdienst onderzoekt momenteel hoe het bestaansminimum bij dwangverrekeningen beter beschermd kan worden. Van Ark wijst gemeenten er in haar brief nog eens op dat zij de beslagvrije voet van bijstandsgerechtigden bij verrekening op 95 procent van de bijstandsnorm moeten vaststellen als zij over onvoldoende informatie beschikken.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.