Advertentie
sociaal / Nieuws

Enschede bewust in gebreke met voorschotten bijstand

Bijstandsvoorschotten worden door de gemeente Enschede bewust niet verstrekt zoals wordt voorgeschreven in de Participatiewet, schrijft de rekenkamercommissie van de gemeente.

21 oktober 2017

Bijstandsvoorschotten worden door de gemeente Enschede bewust niet verstrekt zoals wordt voorgeschreven in de Participatiewet, schrijft de rekenkamercommissie van de gemeente.

Telefonisch verzoek

Volgens de Participatiewet (Artikel 52) moet vier weken na de aanvraag automatisch een voorschot van tenminste 90 procent van de uitkering worden verstrekt aan aanvragers die aan alle voorwaarden voldoen maar waarvan nog niet is vastgesteld of uitgesloten of zij recht hebben op bijstand. In Enschede gebeurt dit niet automatisch, maar moet de aanvrager hiervoor eerst een telefonisch verzoek indienen. Ook vallen de voorschotten vaak lager uit dan het minimum van 90 procent van de uitkering.

Terughoudend

De gemeente Enschede heeft de rekenkamercommissie laten weten dat ze bewust afwijkt van de Participatiewet. De gemeente zou door terughoudend te zijn met het verstrekken van voorschotten, willen voorkomen dat burgers later met terugvorderingen te maken krijgen.

Ombudsman

Goede bedoelingen of niet, de rekenkamercommissie vindt dat de gemeente Enschede de voorschotverstrekking volgens de wet moet uitvoeren. Enschede is volgens de commissie niet de enige gemeente die het niet zo nauw neemt met de uitvoering van Artikel 52 van de participatiewet. In het advies wordt ook verwezen naar het recente rapport van de Nationale Ombudsman over de manier waarop gemeenten omgaan met bijstandsaanvragers boven de 27 jaar. Daarin werd ook geconcludeerd dat meerdere gemeenten afwijken van de Participatiewet, terwijl zij daarvoor ‘geen beleidsvrijheid’ hebben.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Von Hamelen / Vangt leugenaars
Enschede geeft het toe? Aan mijn hoela zal je bedoelen, men wil gewoon al jaren niet. Ambtenaren en bestuurders hebben schijt aan burgers, dit blijkt telkens weer. Zie Enschede ambtenaren maar als een doos met ratten, welke slechts uit te roeien is door uitsterven of langdurig tegengas geven. Vreemde uitspraak? Nee hoor, zolang ambtenaren zich niet aan de wet houden om alle misstanden te melden, (in de aanstellingsovereenkomst en wet staat dit zwart op wit) volstaat het bovenstaande. Een kliek heeft de macht en de rest is bang voor het baantje en laat de rechthebbende burger daarom vallen. Onderzoek, meer dan 100 ambtenaren hebben misstanden te horen gekregen, geen van allen stelde er zelfs maar een vraag over, je zal toch maar, je belastinggeld baantje kwijtraken. Laffe angsthazen.



Hoe kan het toch, dat in Enschede de ambtenaren telkenmale de dans ontspringen? Wat burgers ook aanleveren aan bewijs, enz., ze willen geen onderzoek doen of lopen tegen de dreigende leidinggevende muur aan. Juridisch dekken en verzwijgen. Zelfs foute ambtenaren zwaar aan de drugs, blijft men dekken tot de dood erop volgt. Een corrupte zooi in Enschede.

lekker vol register
Topje van de ijsberg. Enschede geeft het in elk geval toe, maar praat eens met bijstandsgerechtigden. dan ontdek je pas hoe vaak het voorkomt dat er geen of te weinig voorschot wordt verstrekt. Zo storten ze mensen steeds dieper in de ellende, tot zelfs huisuitzetting aan toe en het beleid ten opzichte van uitkeringsgerechtigden is dusdanig verhard dat het gemeenten niks doet als zelfs een moeder met kinderen daardoor op straat komt te staan. ik hou mijn hart vast met Rutte!!!
loek / v.m. jur.medew. gsd
Nou, ik hou mijn hart vast voor Rutte III en zeker niet alleen voor bijstandsvoorschotten. Er is veel meer aan de hand. Maar de burger kan of wil het vaak niet zien. Er is teveel aanplant waardoor de rand van het bos zich uitbreidt. Kritiek wordt straks heel onwenselijk geacht.
Advertentie