Enschede in beroep in zaak bijstandsfraudeur
Volgens de rechter is de Gemeente Enschede te ver gegaan in met het terugvorderen van de gehele bijstandsuitkering van een fraudeur die voor een onbekend bedrag bijverdiende. Wethouder Welman laat weten dat Enschede in hoger beroep gaat.
De gemeente Enschede tekent beroep aan tegen de beslissing van de Almelose rechtbank in de ‘tatoeagezaak’. Eind vorige maand oordeelde de rechter dat Enschede te ver is gegaan met het terugvorderen van de gehele bijstandsuitkering van een fraudeur nadat deze tegen de terugvordering in beroep ging.
Inlichtingenverplichting
De fraudeur moest van de gemeente aanvankelijk bijna vijftigduizend euro - ontvangen tussen 2012 en 2015 - terugbetalen nadat door handhavers was geconstateerd dat hij er een huis-tuin-en-keuken-tatoeagestudio op nahield waarvan de inkomsten waren verzwegen. Enschede redeneerde dat de inkomsten die de fraudeur uit het zetten van tatoeages verkreeg, niet precies kunnen worden vastgesteld en dat daarom het hele uitkeringsrecht moet worden teruggevorderd.
Schatting
De rechter zette daar een streep door; Enschede had bij gebrek aan harde gegevens over het verzwegen inkomen over moeten gaan op het maken van een schatting. Vijfhonderd euro per tatoeage leek de rechter een meer realistische schatting. In dat geval had Enschede slechts tienduizend euro moeten terugvorderen.
Streng
Wethouder Patrick Welman (participatie, CDA) blijft erbij dat de gemeente de Participatiewet en de relevante jurisprudentie correct heeft toegepast. De vraag hoe vaak Enschede afgelopen anderhalf jaar bij gebrek aan concrete informatie gehele uitkeringsrechten van fraudeurs heeft teruggevorderd bleef onbeantwoord. De gemeente Enschede kampt al tijden met tekorten op het bijstandsbudget en kwam laatste jaren al meerdere keren onder de aandacht vanwege haar strenge beleid op het sociaal domein. In juli werd Enschede nog op de vingers getikt door de Centrale Raad van Beroep. De gemeente had in die zaak een aanvraag voor bijzondere bijstand stopgezet nadat de aanvrager had geweigerd niet-verplichte stukken te overleggen.
Op veel meer terreinen zou dit beleid moeten worden doorgevoerd namelijk dat het voordeel wat de overtreder heeft, wordt teruggenomen. Ik was van de zomer in Portugal en bij een snelheidsovertreding stond het volgende verkeerslicht op rood, ongeacht het verkeersaanbod. Een soort stop and go penalty en geloof me, na 10 kilometer had iedereen die voor mij reed het door!