Advertentie
sociaal / Redactioneel

Enquête

We leven in een gepolariseerde samenleving met stevige populistische tendensen. En dan hoop je dat één groep in de samenleving het hoofd koel houdt: de ambtenarij. Zij behoren dienstbaar te zijn aan de politiek en de richting die het openbaar bestuur daardoor krijgt. Verontrustend is het dat ambtenaren meegaan in die polarisatie in de politiek en de samenleving.

25 februari 2010

Uit een enquête van Binnenlands Bestuur blijkt dat bijna 60 procent van de ambtenaren het een probleem vindt om te werken onder een PVV-bestuurder. Een iets kleiner deel heeft moeite met een TON-bestuurder. En 40 procent van de respondenten vindt dat een ambtenaar gewetensbezwaren mag aanvoeren tegen het moeten functioneren onder een bestuurder van een van deze partijen.

 

Binnenlands Bestuur ving geruime tijd geluiden op dat met de komst van de PVV van Geert Wilders en TON van Rita Verdonk het automatisme van de dienstbaarheid aan het openbaar bestuur van ambtenaren in het geding is. Wat je dan doet als redactie, is het onderzoeken. We zetten een internetenquête uit via de Binnenlands Bestuur Nieuwsbrief. Om precies te zijn namen 3.302 ambtenaren uit alle geledingen de moeite mee te doen.

 

Onmiddellijk kwam er uit diverse hoeken kritiek dat sommige vragen in de enquête tendentieus zijn. Trots op Nederland stuurde een persbericht uit: de enquête zou beledigend en onzorgvuldig zijn. Gezien de massale deelname aan en de uitkomsten van de enquête, denk ik dat we er goed aan hebben gedaan. De resultaten zijn uitermate relevant, maar ook zorgwekkend.

 

In de enquête vroegen we ook of ambtenaren lid zijn van een politieke partij en zo ja, van welke. Bijna eenderde deel blijkt lid te zijn van een politieke partij (tegen 2,5 procent van de Nederlandse bevolking). Bij topambtenaren kruipt het partijlidmaatschap naar de 100 procent toe. Enerzijds is de politieke interesse van ambtenaren toe te juichen. Het wordt echter in het huidige politieke landschap een ander verhaal als het lidmaatschap eenzijdig gericht is op de klassieke bestuurderspartijen PvdA, CDA, VVD en D66.

 

Kortom: de resultaten van onze enquête staan op zeer gespannen voet met de loyale positie die ambtenaren dienen in te nemen ten aanzien van hun politieke bazen. Het kan niet zo zijn dat ambtenaren gaan bepalen welke politieke bazen ze wel en welke ze niet bedienen. Het Nederlandse volk bepaalt dat tijdens verkiezingen, niet de ambtenaar.

 

Alleen als politieke bestuurders de grondwet of wetten schenden en de rechter dat vaststelt, zijn ideologische bezwaren gerechtvaardigd. Is dat niet het geval, dan moet een ambtenaar ontslag nemen als de politieke baas hem niet bevalt. Deze politisering van het ambtenarenapparaat zet ons democratisch bestel onder zware, niet te accepteren, druk. Loyaliteit is een basisvoorwaarde om ambtenaar te kunnen zijn.

 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Een juiste en dappere conclusie. Het staat een ieder vrij om gewetensbezwaren tegen welke partij dan ook te hebben maar wees dan ook zo flink om daar je eigen consequenties aan te verbinden.
Aad / Vestigings Manager
Perfect,

Maar dan ook zonder enige vorm van welke uitkering dan ook!

Zal moeilijk worden voor de heren ambtenaar weer iets te vinden.

Zijn de veroorzakers van de val van het kabinet dan zulke fatsoens rakers.

De haagsche pennenlikkers snapen nog steeds wat Democatie is!

Ga lekker thuis slapen op kosten van u zelf.
Kees / lezer
Met interesse het commentaar gelezen en tegelijkertijd met enige verbazing. Ik ken het onderzoek niet voor wat betreft vraagstelling en dergelijke, maar het blijft opmerkelijk dat er een enquete wordt uitgezet waarbij de uitslag voorspelbaar is en daarna op de uitslag commentaar geeft. Meer opmerkelijk is dat, althans dat valt af te leiden, nu specifiek gevraagd is naar een reactie op een mogelijke bestuurder van een bepaalde partij. Het is echter te verwachten dat ook op andere momenten er bij ambtenaren twijfels kunnen zijn. Dit zegt daarbij helemaal niets over loyaliteit aan de overheid, het openbaar bestuur en dergelijke. Het zegt alleen iets over de bereidheid van een ambtenaar om zijn of haar opvatting c.q. twijfels kenbaar te maken. En daar was de enquete toch op uit?
Ipon / Bestuursadviseur
Ik ben het niet eens met de auteur. Het is niet realistisch en ook niet wenselijk dat ambtenaren de rol van slaafse dienaren van de politiek spelen. Zeker als politici de grenzen van de rechtsstaat op zoeken, gaan zoals de heer WIlders doet, is het wenselijk dat ambtenaren daar tegenin gaan. Ieder mens en dus ook iedere ambtenaar heeft daar een verantwoordelijk heid in. Ik heb vaak gewerkt voor politici van een andere politieke partij dan de mijne en dat valt niet altijd mee, maar het valt wel binnen de taakomschrijving. Als mijn politicus in zou zetten om het verbieden van hoofddoekjes, zou ik daar zoveel moeite mee hebben dat ik daar hard tegenin zou gaan en waarschijnlijk een hoofddoekje gaan dragen (of zoiets). Uiteindelijk zou ik ontslag nemen inderdaad. Je wordt geen ambtenaar als je geen hart hebt voor de grondbeginselen van de rechtsstaat en voor rechtvaardige en gelijke behandeling van burgers van welke religie dan ook.
Ik wens mij collega's in Almere en Den Haag veel sterkte.
Advertentie