Advertentie
sociaal / Nieuws

Eindejaarsuitkering minima uit den boze

In de Verzamelbrief aan gemeenten, die staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deze week stuurde, benadrukte hij dit nog maar eens: het mag echt niet. De Inspectie Werk en Inkomen (IWI) is opdragen gemeenten streng te controleren op het verstrekken van zogenoemde categoriale bijzondere bijstand: financiële ondersteuning aan groepen, in plaats van aan individuen.

24 november 2010

Inkomenspolitiek
De afgelopen jaren hebben verschillende gemeenten toch zo’n eindejaarsuitkering gegeven aan bijstandsgerechtigden en andere sociale minima. Het ministerie beschouwt dat echter als een vorm van inkomenspolitiek en dat is voor gemeenten verboden. Zij mogen alleen per individueel geval beoordelen of een extraatje nodig is. Voor een paar groepen zijn er uitzonderingen, zoals 65-plussers en chronisch zieken.

 

Waarschuwing
Volgens het ministerie hebben vanaf 2006 vijf gemeenten ongeoorloofde extraatjes verstrekt en zijn ze daarvoor op de vingers getikt. Arnhem liet na een eerste waarschuwing  direct weten ermee te stoppen, drie andere gemeenten (Reimerswaal, Werkendam en Winterswijk)  kregen een aanwijzing van het ministerie. Dat betekent dat ze officieel werd opgedragen het beleid te stoppen.

65-plussers
De gemeente Goes deed dat pas onlangs. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat na een briefwisseling met het ministerie is besloten dat alleen de 65-plussers dit jaar nog een eindejaarsuitkering krijgen.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pragrea / Adviseur
Door maar door te blijven gaan met het injecteren van gemeenschapsgeld in groepen aan de onderkant van de samenleving zal er nimmer een prikkel uitgaan naar die 'kanslozen' om eens bij zichzelf te rade te gaan of het wel zo handig is om zich maar voort te blijven planten als men al niet in staat is om voor zichzelf te zorgen. Nee dan liever van generatie op generatie afhankelijk blijven van degenen die wel hun verantwoordelijkheid willen en zullen nemen.
Motek from Space / Dienstverlenende
Om de titel moest ik even lachen; uit den boze. Met geld is mensen te maken of te breken, inderdaad, "uit den boze".
Momenteel lijkt het me voor iedere gemeente "gods-onmogelijk" om het Armoedebeleid in stand te houden dus vallen er automatisch steuntjes in de rug weg. En geloof maar niet dat er via het budget nog een brokje overblijft. We hebben intussen kunnen zien dat mensen onderaan de bekende ladder geexploiteerd worden totdat men er bij neervalt, dus waarom ondersteuning bieden om dit proces te vertragen?
Tel daarbij de prijsverhogingen op van de verplichte lasten zoals verzekeringen, wonen etc en deze doelgroep wordt beleids-vakkundig vanuit andere hoeken tot verminderde weerstand gebracht.
Wij trachten desondanks te redden wat er te redden is, zij het via acties. Acties om te laten horen dat ieder mens het waard is, ook degene met een uitkering dus, om te kunnen leven. Niet gebonden aan politiek en/of religie. Maar voor degenen die "beter bij kas zitten" en géén eindejaars-uitkering nodig hebben, laat staan een kerst-pakket, zouden we willen zeggen; neem contact met ons op want we weten 120 adressen die al zover zijn dat men alleen maar kan huilen als dit bij de deur afgeleverd wordt.

Heerenveen 25-11-2010
piet brontsema / org adviseur
ja ambtenaren erop afsturen dat kost , het is toch van de gekke, te krom voor woorden, en gemeenten kunnen dit heel gemakkelijk omzeilen door het iets anders te benoemen.
drs. Dré
Categorale bijstand mag nuiet, alleen voor individuele gevallen is het toegestaan. Maar 'gelijke monniken, gelijke kappen' is toch niet uit den boze? Dus als mensen in gelijke omstandigheden verkeren hebben zij recht op dezelfde behandeling. Dat was ooit artikel 1 van onze Grondwet...
Advertentie