Advertentie
sociaal / Nieuws

Eigen detacheringsbureau voor overheidspersoneel

De overheid overweegt een eigen uitzendbureau of detacheringsbureau op te richten voor overtollig personeel. Van daaruit kunnen de ambtenaren worden verhuurd aan werkgevers elders in de publieke sector en de markt. Dat zegt hoogleraar arbeidsmarktbeleid Ton Wilthagen in het Financieele Dagblad.

07 december 2010
Beter dan ontslag
Volgens Wilthagen wordt in overheidskringen nagedacht over een eigen detacheringsbureau, omdat dat 'een veiliger scenario' is voor boventallige ambtenaren dan ontslag. Bij zo'n bureau blijven ambtenaren in dienst van de overheid, maar worden ze uitgeleend aan werkgevers.

Arbeidsvoorwaarden gelijk
Het kabinet wil de arbeidsvoorwaarden van ambtenaren gelijktrekken met die van andere werknemers. Die roep om harmonisatie komt voort uit het verlangen dat ambtenaren dan gemakkelijker in de marktsector kunnen werken.

Mobiliteitscentra
Een woordvoerder van Binnenlandse Zaken zegt tegen het Financieele Dagblad niets te weten van de instelling van een eigen overheidsuitzendbureau. 'Maar het plan is misschien wel geopperd in het kader van de oplossingsrichtingen voor onze reorganisaties.' Het Rijk en lokale overheden hebben nu al eigen mobiliteitscentra vanwege de vorige afslankingsoperatie van de overheid. Hier worden ambtenaren omgeschoold en herplaatst, aldus het FD.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bas / logicus
In het bedrijfsleven betekend overtollig gewoon ontslag.
De werknemer moet daarna op eigen kracht nieuw werk zoeken en de potentieel nieuwe werkgevers passen daar een selectie op toe om te zien of iemand in het gezochte profiel past.
De overheid wil hun overbodig personeel bevoorrechten op overige geïnteresseerden in de vacature.
De selectie gebeurt dan niet op basis van gelijkwaardigheid m.b.t. kwaliteitseisen e.d. maar op afkomst. Het is een discriminatoire maatregel die niet overeenkomt met de normen in een democratie. En wie gaat dat duur kostende voorrecht bekostigen? Dat wordt de uitgesloten sollicitant. En wie gaat dan leiding geven aan zo’n organisatie voor 3x de Balkenendenorm?
Vast een geflopte politicus want daar hebben we een enorm overschot aan.
Fred IJspeerd / juridisch beleidsmedewerker P&O
reactie op Bas en huisman:

De CAO-gemeenten is zeer modern: als een medewerker wordt ontslagen omdat hij overtallig/overbodig is geworden na bezuinigingen, dan blijft de medewerker nog een aantal maanden in dienst. Werkgever en werknemer moeten dan samen op zoek gaan naar een andere baan, waarbij er wederzijdse rechten en plichten zijn.

Gedwongen ontslag is voor iedere medewerker psychisch belastend. De psychische belasting lijkt mij voor een ontslagen gemeentewerknemer met 40 jaar dienst even ingrijpend als een trouwe werknemer van Philips of Shell die na 40 jaar dienstjaren eruit moet.

Een eigen detacheringsbureau voor alle ontslagen ambtenaren van Rijk, gemeenten e.d. zie ik toch echt als een invulling van het begrip goed werkgeverschap. Waarom zou de overheid slechter werkgever moeten zijn dan Philips of Shell?
Bas / logicus
reactie aan Fred.
Omdat er zo sprake komt van een extra bevoorrechte positie en nieuwe instroom geen kans meer heeft. En tenslotte heeft iedereen recht op gelijke kansen. Gewoon de beste wint.
De zogenaamd toegevoegde waarde dat de ambtenaar ervaring zou hebben is een wassen neus omdat praktisch elke gemeente zijn eigen beleid hanteert en elke provincie ook.
Doorstroom naar een gelijkwaardige functie is hierdoor bijna onmogelijk en de ambtenaar zal daar net zoveel zijn best moeten doen om in zijn werk te groeien als een andere sollicitant.
De overheid roept steeds dat er sprake is van een achterstand t.o.v. het bedrijfsleven terwijl dat alleen opgaat voor een select groepje topambtenaren.
Het gewone voetvolk onder de ambtenaren wordt vaak boven de norm van het bedrijfsleven betaald.
Lagere administratieve krachten (met lager dan MAVO) in een stadhuis die bijna € 2.800,00 (schaal 7) per maand krijgen zijn geen uitzondering. En dat salaris hebben ze niet vanwege hun praktische kwaliteiten maar gewoon omdat dit hun inschaling bij aanname was o.a. vanwege het toen gevoerde voorkeursbeleid. Iedereen met een lagere of gemiddelde opleiding wil wel zo’n mooi salaris met ruime aanvullende voorwaarden die veel beter zijn dan de gemiddelde werkgever in het bedrijfsleven.
Mr R.M. Dalmijn
Het is niet waarschijnlijk dat de nieuwe arbeidsrelatie binnen ambtenarij wordt gevonden, daarnaast is er waarschijnlijk sprake van een,ongezonde en bovenmatige loyaliteit , beide zullen door begeleiding van het eigen detacheringsbedrijf alleen maar gepamperd worden en dus veel minder effectief zijn dan de meer ondernemende bureaus.
huisman / gemeente
Als ze overbodig zijn moet je ze ontslaan.
Advertentie