Eigen detacheringsbureau voor overheidspersoneel
De overheid overweegt een eigen uitzendbureau of detacheringsbureau op te richten voor overtollig personeel. Van daaruit kunnen de ambtenaren worden verhuurd aan werkgevers elders in de publieke sector en de markt. Dat zegt hoogleraar arbeidsmarktbeleid Ton Wilthagen in het Financieele Dagblad.
Volgens Wilthagen wordt in overheidskringen nagedacht over een eigen detacheringsbureau, omdat dat 'een veiliger scenario' is voor boventallige ambtenaren dan ontslag. Bij zo'n bureau blijven ambtenaren in dienst van de overheid, maar worden ze uitgeleend aan werkgevers.
Arbeidsvoorwaarden gelijk
Het kabinet wil de arbeidsvoorwaarden van ambtenaren gelijktrekken met die van andere werknemers. Die roep om harmonisatie komt voort uit het verlangen dat ambtenaren dan gemakkelijker in de marktsector kunnen werken.
Mobiliteitscentra
Een woordvoerder van Binnenlandse Zaken zegt tegen het Financieele Dagblad niets te weten van de instelling van een eigen overheidsuitzendbureau. 'Maar het plan is misschien wel geopperd in het kader van de oplossingsrichtingen voor onze reorganisaties.' Het Rijk en lokale overheden hebben nu al eigen mobiliteitscentra vanwege de vorige afslankingsoperatie van de overheid. Hier worden ambtenaren omgeschoold en herplaatst, aldus het FD.
De werknemer moet daarna op eigen kracht nieuw werk zoeken en de potentieel nieuwe werkgevers passen daar een selectie op toe om te zien of iemand in het gezochte profiel past.
De overheid wil hun overbodig personeel bevoorrechten op overige geïnteresseerden in de vacature.
De selectie gebeurt dan niet op basis van gelijkwaardigheid m.b.t. kwaliteitseisen e.d. maar op afkomst. Het is een discriminatoire maatregel die niet overeenkomt met de normen in een democratie. En wie gaat dat duur kostende voorrecht bekostigen? Dat wordt de uitgesloten sollicitant. En wie gaat dan leiding geven aan zo’n organisatie voor 3x de Balkenendenorm?
Vast een geflopte politicus want daar hebben we een enorm overschot aan.