Advertentie
sociaal / Nieuws

Mogelijk toch eigen bijdrage jeugdzorg

De Tweede Kamer wil nu actie in jeugdzorg, maar is verdeeld over de bezuinigingen.

21 april 2023
Maarten van Ooijen
Maarten van Ooijen Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tijdens het commissiedebat over de jeugdzorg, donderdag 20 april.Robin Utrecht/ANP

Als er straks een inhoudelijk akkoord ligt over verbeteringen in de jeugdzorg, worden de gesprekken hervat over de invulling van de structurele bezuiniging van 511 miljoen euro uit het regeerakkoord. Daarbij wordt, nog steeds, gedacht aan invoering van een eigen bijdrage voor de jeugdzorg en beperking van de behandelduur, zei staatssecretaris Maarten van Ooijen (Jeugdzorg) in het debat met de Tweede Kamer.

Strategisch beleidsadviseur bestaanszekerheid

Duo+ in opdracht van Gemeente Uithoorn
Strategisch beleidsadviseur bestaanszekerheid

Senior medewerker programmabeheersing / Programma adviseur S11 1FTE

JS Consultancy
Senior medewerker programmabeheersing / Programma adviseur S11 1FTE

Hervormingsagenda

Maar ‘dat is nu niet aan de orde’, zei Van Ooijen. ‘De focus ligt op de hervormingsagenda.’ In die agenda moeten concrete maatregelen komen te staan om de jeugdzorg te verbeteren en financieel houdbaar te maken. Die afspraken worden gemaakt door Rijk, gemeenten, professionals en zorginstellingen. De staatssecretaris rekent erop dat die agenda op korte termijn door alle betrokken partijen wordt ondertekend. De agenda had er al ruim een jaar geleden moeten liggen.

Bezuinigingen

Daaraan zitten ook bezuinigingen vast, tot grote onvrede van de oppositie. Tot 2026 moeten gemeenten ruim 1,1 miljard bezuinigen op de jeugdzorg en in 2026 961 miljoen euro. Volgens Van Ooijen kan dat worden behaald door uitvoering van de maatregelen vanuit die hervormingsagenda.

Als die agenda er ligt, ‘hernemen we dat gesprek over die 511 miljoen euro’, zei Van Ooijen. De oppositie wil dat die structurele bezuiniging van tafel gaat. Net zoals de coalitie wil ook Van Ooijen dat niet. Er is de afgelopen jaren heel veel extra geld naar de jeugdzorg gegaan, ‘maar de problemen zijn niet minder geworden. Dat is de eerlijke en harde constatering van de afgelopen zes, zeven, acht jaar’, zei de staatssecretaris. Dit laat volgens hem des te meer zien dat hervormingen broodnodig zijn.

Kritiek

Zowel Van Ooijen als minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) stellen onder meer in reactie op harde kritiek van de Algemene Rekenkamer op het falende jeugdbeleid, dat met de hervormingsplannen veel van de problemen worden opgelost. Net als de Rekenkamer geloven veel Kamerfracties dat niet.

In de Tweede Kamer staan de partijen lijnrecht tegenover elkaar wat betreft de bezuinigingen. Vooral SP, GroenLinks en PvdA hamerden er bij de coalitiepartijen op de 511 miljoen euro structurele bezuiniging op de jeugdzorg - een afspraak uit het regeerakkoord - nu definitief van tafel te halen. Hervormen en tegelijkertijd bezuinigen werkt niet, stelden naast deze partijen ook de PVV, JA21, SGP en de BoerBurgerBeweging (BBB).

Niet altijd perfect

Daarnaast zijn er de bezuinigingen tot en met 2025 die deze week in het akkoord tussen kabinet en gemeenten zijn verzacht, maar nog altijd fors zijn. Tot 2026 moeten gemeenten ruim 1,1 miljard bezuinigen op de jeugdzorg en in 2026 961 miljoen euro.

De coalitie lijkt daar vooralsnog niet toe bereid. D66 stelt dat er de afgelopen tijd al heel veel extra geld naar gemeenten is gegaan en het CDA ziet meer geld niet als oplossing voor de al jaren slepende problemen. De ChristenUnie vindt dat ieder kind die zorg echt nodig heeft, die zorg moet krijgen, ‘maar er is niet altijd zorg nodig’, betoogde Don Ceder. ‘Het leven gaat niet altijd perfect. Leer kinderen omgaan met tegenslagen.’ Dat vindt ook het CDA.

Mythische status

Kritiek en zorgen zijn er in de hele Kamer over de hervormingsagenda jeugd. ‘Die heeft bijna een mythische status gekregen’, zei Vicky Maeijer (PVV). In die agenda, die er al ruim een jaar geleden had moeten liggen, moeten concrete maatregelen komen te staan om de jeugdzorg te verbeteren en financieel houdbaar te maken. De afspraken die nu in een conceptversie staan, zijn te vrijblijvend en moeten concreter en afdwingbaar worden, waarschuwden de brancheorganisaties in de jeugdzorg in een recente brief aan de Tweede Kamer.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Sinds wanneer maken de hervormingen geen onderdeel uit van de voorgenomen bezuiniging van 511 miljoen euro? Het lijkt er nu op dat de Jeugdzorg dubbel wordt aangeslagen. Was dit wel de oorspronkelijke bedoeling?
Advertentie