Duizenden Haagse werklozen opgetrommeld
Wethouder Henk Kool gaat samen met de sociale dienst meer dan vierduizend bijstandsgerechtigden oproepen. Er wordt gekeken hoe de werklozen weer aan het werk kunnen.
De gemeente Den Haag gaat volgende week ruim vierduizend bijstandsgerechtigden mobiliseren. De werklozen moeten zich verplicht melden waarna gekeken wordt hoe ze weer aan het werk kunnen.
Iedereen
Henk Kool, wethouder van Sociale Zaken, is erg enthousiast: ‘Je leert het hele bestand goed kennen op deze manier.’ Hij geeft aan dat weten wat er nodig is het belangrijkste is om iemand weer aan het werk te krijgen. Alle afdelingen van de sociale dienst zijn op de locatie aanwezig. ‘Zo kunnen we de klanten meteen doorsturen. We behandelen op één dag duizend mensen, en iedereen weet dan waar hij aan toe is. Iedereen wordt geholpen.’
Kassenproject
De aanpak doet enigszins denken aan het ‘kassenproject’ waar gemeenten Den Haag en Rotterdam eerder dit jaar mee bezig zijn geweest. Hierbij werden werklozen met bussen naar kassen in de regio gereden, om te kijken of ze daar aan het werk konden. Het kassenproject faalde jammerlijk. Van de honderden werklozen gingen er slechts zeven aan de slag. Kool: ‘Ik heb altijd al gezegd dat het niet zou werken. Je kan niet honderden mensen in een bedrijf dumpen. We hebben nu veel meer voorbereiding. Deze methode is fijnmaziger en diverser. Dat zorgt voor duurzame banen.’
Samenwerken
‘De sociale dienst is een veelkoppig monster’, zegt Kool. ‘Het leuke is dat iedereen elkaar ziet in die week. Dan kan er ook snel kortgesloten worden. Heeft iemand extra scholing nodig, dan kan hij dat die dag in hetzelfde gebouw regelen. Ook uitzendbureaus zijn aanwezig, zodat mensen direct naar banen kunnen kijken.’ Vrijwilligerswerk kan overigens ook een oplossing zijn, omdat bijstandsgerechtigden op die manier aan werkervaring kunnen komen. ‘We werken samen met welzijnsorganisaties om vrijwilligerswerk te organiseren. Ons doel is om komend jaar tweeduizend uitkeringsgerechtigden aan een vrijwillig werk te helpen.’
Dagen
In Den Haag zijn al eerder dagen georganiseerd waarbij werklozen verplicht moesten komen opdagen. Van die vierduizend opgeroepen mensen zijn in totaal 450 uitkeringen beëindigd. 129 daarvan omdat men een baan kreeg. De overige bijvoorbeeld omdat ze onterecht waren, of omdat mensen gingen studeren en recht kregen op studiefinanciering.
Verplicht
Mensen die niet op komen dagen kunnen gekort worden op hun uitkering. De gemeente controleert hier streng op, nog dezelfde dag wordt er iemand van Bijzonder Onderzoek naar hun huis gestuurd om te kijken waarom ze afwezig zijn. ‘We willen een omslag in de houding. Mensen denken nu vaak dat ze hun uitkering cadeau krijgen. Ik vind dat je een tegenprestatie mag vragen.’
Maar er is ook een zeer groot antal die feitelijk asociaal gedrag vertonen, nergens meer geschikt voor zijn, onwillig zijn, zelfs giga bijklussen.
Geef de sociale diensten dezelfde middelen en mentaliteit als de belastingdienst. Terugvorderingstermijnen van 5 jr ( nu 12 jr) zware boetes gelijk de belastingdienst oplegt aan mij als belastingbetaler.
Kijken wat er dan heel snel gaat veranderen, Maar de trekkers worden minder/niet vervolgd in vergelijking tot de belastingbetaler(s).
Ongelijkheid van RECHT noemen ze zoiets! Maar op den duur kan zoveel onrecht nimmer stand houden!
Om maar niet te spreken dat er circa evenveel buitenlandse werknemers hier zijn als bijstandstrekkers. TREURIG. MEDE OORZAAK VAN DE SCHULDENCRISIS!!!!