Advertentie
sociaal / Nieuws

Drechtsteden introduceren ‘garantieknop’ voor terugkeer in bijstand

De gemeenten hopen dat inwoners hierdoor de stap naar werk durven te zetten.

20 augustus 2024
Stopknop-shutterstock-299412548.jpg
Shutterstock

De Sociale Dienst Drechtsteden werkt sinds begin augustus met een ‘garantieknop’. Mensen die in de bijstand hebben gezeten en daarna weer aan het werk zijn gegaan, krijgen de garantie dat ze gemakkelijker terug kunnen keren in de bijstand. Als zij binnen zes maanden weer een uitkering nodig hebben, kunnen ze met het beantwoorden van vier vragen de uitkering opnieuw aanvragen. De sociale dienst wil hiermee de drempel voor de stap naar werk verlagen en de onzekerheid over het inkomen verkleinen.

Projectmanager Stadspark

JS Consultancy
Projectmanager Stadspark

Teamleider Ruimtelijke Ontwikkeling | Publieke sector | Medior | Senior | Landelijk

BMC
Teamleider Ruimtelijke Ontwikkeling | Publieke sector | Medior | Senior | Landelijk

‘Als inwoners na een periode van werk opnieuw in de bijstand belanden, willen we ze niet opnieuw door een uitgebreide aanvraagprocedure laten gaan’, zegt Peter Heijkoop (CDA), wethouder Werk & Inkomen in Dordrecht en tevens voorzitter van de Gemeenschappelijke Regeling Sociaal. In plaats daarvan kiezen de Drechtsteden voor vier ja-nee-vragen. Die gaan onder meer over een eventueel gewijzigde gezinssamenstelling en het vermogen van de inwoner. 

Brievenbus

Inwoners kunnen online op de garantieknop drukken. Het systeem van de sociale dienst kijkt of de aanvrager minder dan zes maanden geleden een uitkering kreeg. Indien dat het geval is, volgen de vier vragen. Een bezoek aan de sociale dienst is dus niet nodig. Binnen maximaal vijf werkdagen krijgt de inwoner een besluit in de brievenbus. Bij vragen wordt persoonlijk contact opgenomen. Weer terug in de bijstand worden de inwoners gekoppeld aan hun vertrouwde contactpersoon. ‘We hopen zo dat inwoners de stap naar werk durven zetten en we onzekerheid over het inkomen voorkomen’, aldus Heijkoop.

Rigide

De Drechtsteden zijn niet de eerste gemeenten met deze garantieknop. Amsterdam introduceerde eenzelfde regeling eind 2023. Volgens wethouder Rutger Groot Wassink (Sociale Zaken) zijn de regels voor mensen in de bijstand te rigide. ‘Zij ervaren vaak een drempel om aan het werk te gaan. Dit heeft te maken met de onduidelijkheid over de effecten die dit heeft op hun inkomen, door bijvoorbeeld het wegvallen van toeslagen’, zei de GroenLinks-bestuurder destijds.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie