Advertentie
sociaal / Nieuws

Dordrecht wijzigt minimabeleid drastisch

Dordrecht gaat zijn minimabeleid drastisch veranderen. Mensen met een bijstandsuitkering die geen tegenprestatie leveren in de vorm van bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, hebben binnenkort geen recht meer op bijzondere bijstand. De plannen die wethouder Van Steensel (Financiën, CDA) bij de begrotingsbehandeling presenteerde hebben de steun van de gemeenteraad.

15 november 2010

Niets extra’s

Het gaat om arbeidsplichtigen met een WWB-uitkering. ‘Als je arbeidsplichtig bent, je zit in de bijstand en je doet niets, dan krijg je ook niets extra’s meer’, aldus Van Steensel. ‘Je krijgt dan nog een bijstandsuitkering, want dat is nou eenmaal zo geregeld. Maar extra’s krijg je alleen als je werkt.’ Het gaat dan om geld voor bijvoorbeeld een wasmachine, meubels, een advocaat of een maaltijdservice.

 

Arme werkenden

‘Door minder geld uit te keren, houden we geld over voor andere dingen’, aldus Van Steensel. Hij wil dat geld gebruiken om de bijzondere bijstand ook toegankelijk te maken voor ‘arme werkenden’. Dat zijn mensen die minder dan 110 procent van het minimuminkomen verdienen. Nu ligt die norm in Dordrecht nog op 100%. In veel andere gemeenten staan dit soort financiële regelingen open voor mensen die tot 120 procent van het minimumloon verdienen.

 

Ongezond eten

Van Steensel wil met het nieuwe beleid ook een einde maken aan de ‘wereld aan regelingen’ waarin mensen met bonnetjes moeten aantonen dat een uitgave noodzakelijk is en dat ze die uitgave zelf niet kunnen doen. ‘Door geld uit te keren leg je de verantwoordelijkheid weer bij de mensen zelf’, zegt hij. ‘Dat wilden we lange tijd niet omdat we bang waren dat mensen er drank of ongezond eten voor zouden kopen. Ik denk dat mensen dat dan maar zelf moeten weten.’

 

Drechtraad

In Dordrecht ziet de gemeenteraad wel wat in de plannen van Van Steensel. Maar hij zal ook zijn collega’s in de regio moeten zien te overtuigen. Op het gebied van sociale en maatschappelijke diensten kan Dordrecht namelijk zelf niet meer beslissen. De gemeente is onderdeel van de Drechtraad, waar naast Dordrecht ook Alblasserdam, Hendrik Ido Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht deel van uitmaken. Directeur Yvonne Bieshaar van de Sociale Dienst Drechtsteden wijst erop dat als de plannen doorgaan, die voor de hele regio zullen gelden. En dus zal de Drechtraad ook akkoord moeten gaan met het voorstel voordat het uitgevoerd kan worden.

 

Arbeidsplicht

Drechtsteden heeft ruim 5000 WWB’ers. Zo’n 3500 van hen zijn arbeidsplichtig. De overige mensen in de bijstand (ongeveer 750 mensen) hebben geen arbeidsplicht meer. Dat zijn mensen met een te grote afstand tot de arbeidsmarkt. Directeur Yvonne Bierhaar van de Sociale Dienst Drechtsteden laat weten dat ongeveer de helft van deze mensen trouwens wel als vrijwilliger aan de slag is.

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

R. van Brakel / ambtenaar
Ik weet nog dat toen mij moeder werkte zij min of meer een uitzondering was. Nu zijn vrouwen die niet werken een uitzondering aan het worden (p.s. ik vind dit een persoonlijke keuze). Wel is het zo dat door de groeiende arbeidsparticipatie er minder tijd over is om vrijwilligerswerk te doen voor de gemeenschap. Er moeten dus andere "bronnen" aangeboord worden. Vanuit dit opzicht vind ik het dan ook geen gek idee.
Wel geldt dat er ook mensen om gezondheidsredenen van de bijstand afhankelijk zijn en om die reden wellicht geen vrijwilligerswerk kunnen verrichten maar er zelfs afhankelijk van zijn.
Het kan in mijn ogen niet zo zijn dat iedereen die van een uitkering afhankelijk is over één kam wordt geschoren. Per individueel geval zou bekeken moeten worden wat verwacht mag worden.

Daarnaast mogen we ons ook meer realiseren dat vrijwilligers werk door heel veel mensen die er afhankelijk van zijn erg wordt gewaardeerd.
dekogifts / winkelier
Het verhaal klinkt sympathiek echter er zitten nog wel wat haken en ogen aan. Bijvoorbeeld wie bepaald wat vrijwilligerswerk is. wie bepaald of persoon wel in staat is werk te verrichten? bijv. een beetje depressief of een beetje rugpijn of spierpijn enz. en tot welke leeftijd ? 50,55,60 of 63 jaar enz. Ik vind het rechtvaardig klinken maar praktisch (op een eerlijke manier) niet uitvoerbaar
m. bosma
Het verbaast me dat er nog door niemand op gewezen is dat de Bijzondere Bijstand geen extraatje voor bijstandsgerechtigden is. Bijzondere bijstand is voor bijzondere én noodzakelijke kosten gegeven de individuele omstandigheden van een bijstandsgerechtigde. Daar ook nog voorwaarden aan verbinden in de sfeer van arbeid zal denk ik geen stand houden omdat er (nog) geen wettelijke basis voor is. Iets anders ligt het bij de puur gemeentelijke minimaregelingen.
STOP / petitionaris
teken ook:

http://petities.nl/petitie/stop-de-tweedeling-in-onze-maatschappij-nu
Peter / sr. adviseur
Zoals in het artikel al staat, is door o.a. Dordrecht de uitvoering van de WWB overgedragen naar de Drechtsteden. Het is overigens nog maar de vraag of je voor bijzondere bijstand, mede gezien het bijzondere karakter wel dergelijke voorwaarden kunt stellen. Je krijgt natuurlijik echt gemotiveerde vrijwilligers. Hoe lang van tevoren en daarna moet men vrijwilligerswerk doen? Het lijkt mij een dood geboren kindje. In ieder geval een weigering aanvechten.
Ambtenaar / ambtenaar
boos, heb jij ff pech, moet je aan het werk jonge!!

terecht. iedereen die kan werken moet werken. laat die handjes maar wapperen. een uitkering is voor mensen die hem nodig hebben en verdienen.
en als je een uitkering heb, dan mag je daar best wat voor doen als je die mogelijkheid hebt.

Bv. Wajongers hebben over het algemeen 2 handjes, sommige krijgen een wajong uitkering plus studiefinanciering.
kreeg ik dat maar toen ik studeerde. kon ik ook met mijn vrienden in het park op een bankje gaan zitten. (nee, ik moest werken, bij de super, inpakken, anders had ik geen kleren aan de kont)

voor niets gaat de zon op!!
Anony / student
@ ambtenaar • 18.11.10 10:39

Guttegut, daar hebben we weer een moraalprediker.
Wat er nog mist is een taser en een hok om de ander in op te sluiten.
Immers, we hebben hier te maken met criminelen die onder de duim gehouden moeten worden, nietwaar?!

Uiteraard moeten anderen vinden waarvan jij vindt dat zij dat moeten vinden.
Vind je ook niet?

Dit alles is overigens niet geheel verstoken van over het paard getilde autoriteitswaan.
En vergeet vooral het neerbuigende toontje niet zou ik zeggen.

Maar ja, de overheid gaat ook op het ambtenarenapparaat bezuinigen.
Ik ben erg benieuwd hoe jij straks de touwtjes aan elkaar gaat knopen als je zonder werk komt te zitten.
Want dan is de wereld vast te klein.
Anony / student
@Linden 15.11.10
Mede verantwoordelijk zijn kun jij uiteraard over meepraten, aangezien jij de modelburger bent. Jij weet pas hoe het hoort.
Het is immers volstrekte normaal dat mensen zonder werk het moeten stellen met restricties in hun rechten en met verregaande controles van de overheid.
En daar mag best wat tegenover staan, zoals gedwongen vrijwilligerswerk. Maar natuurlijk moet er geen vrijstelling van die restricties en controles komen, want het is natuurlijk geen reguliere baan.
Een reguliere baan is namelijk alleen voorbehouden voor mensen die het verdienen, en niet voor de criminelen uit de bijstand.
Verschil moet er immers zijn: je hebt waarachtige burgers enerzijds en je hebt ondeugdelijke burgers anderzijds.
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat die tweedeling doorbroken wordt, anders zou je namelijk zelf wel eens in de kijker kunnen komen en je moeten verantwoorden voor je voorstelling van zaken...
Boos
Een schandalig initiatief! Heb ik naast een sollicitatieplicht ook nog eens de plicht om aan de gemeente te vertellen wat voor vrijwilligerswerk ik doe. Dat gaat ze toch helemaal niets aan? Of mag ik voortaan alleen nog maar een beperkt aantal door de sociale dienst goedgekeurde soorten vrijwilligerswerk doen? En moet ik dan de namen en adressen opgeven van mensen die daarbij betrokken zijn, zodat ze dat kunnen controleren?
Kritikus / Geen Hagenees
Je maakt je om voor niets boos, Boos.
Iemand die wekelijks/maandelijks een som gelds incasseert uit de gemeentelijke kas, mag daar best iets tegenover stellen.
Als jij nu al vrijwilligerswerk doet, hoef je nergens voor te vrezen. En als je dat niet doet (of dat niet wil zeggen) krijg je nog steeds je geld. Alleen dat extraatje uit de bijzondere bijstand gaat dan je neus voorbij.
M. v.d. Linden
"Boos" heeft helemaal gelijk. Het moet niet zo worden dat mensen naast rechten ook nog plichten krijgen. Er is geld genoeg om iedereen die dat wil, gewoon een (liefst stevig) inkomen te geven. Mede verantwoordelijk zijn voor onze samenleving is iets wat je van niemand mag vragen. Gelukkig zijn er nog mensen die zoals "Boos" de vinger op de zere plekken blijft leggen, waarvoor diepe dank. Het zal een genoegen zijn van "zijn samenleving" deel te mogen uitmaken.
J. de Jong
De afbouw van het sociale vangnet gaat verder. Het lijkt niets, de extra's waar hebben we het over - als je vrijwilligerswerk doet dan. Door vrijwiliggerswerk vervallen weer reguliere banen. Onderin, jawel waar normaal gesproken een gezin van kon leven. Hoe wordt touwens gecontroleerd op vrijwilligerswerk? Nog meer bureaucratie, wat ook nog eens veel te veel geld kost. Dan doen we maar weer uitbesteding. En schrijven we de kosten weer bij sociale zaken.
Advertentie