Advertentie
sociaal / Column

Dom, dom, dom.

Het ging over kwetsbare mensen. Mensen die geen werk kunnen vinden. Dom misschien, maar ik wist het niet zeker.

18 april 2012

Bij het jongerenloket sprak ik een meisje van 19 dat zich door haar vriendjes vijf telefoonabonnementen had laten aansmeren. Nu had ze schulden. Ze was ten einde raad. 
Dom natuurlijk. Maar ze was ook niet slim.

Ergens anders zat ik bij een gesprek met mensen die hun hele inventaris bij elkaar hadden gekocht via postorderbedrijven. Ze durfden de brieven met aanmaningen al lang niet meer te openen. 

Dom natuurlijk. Maar ze zagen er hulpeloos uit.
 

In Groningen, in de nachtopvang, ontmoette ik een 'katvanger'. In ruil voor geld liet hij auto’s op zijn naam zetten. En dan waren de wegenbelasting en de verkeersboetes voor hem. Ik zag de stapel van een paar weken. Dom natuurlijk. Maar verslaving maakt kortzichtig.


Ik ken een vrouw die door haar man wordt geslagen. Toch wil ze weer naar hem terug, tot afgrijzen van iedereen waar ze nog contact mee heeft. En ze gaat.
Dom natuurlijk. Maar liefde maakt blind. En afhankelijkheid ook.


De socioloog Marigo Teeuwen schrijft over criminele jongeren. Onthutsend vaak zwakbegaafd. Hartverscheurende verhalen van kleine kinderen in grote lijven. Rechters en officieren van justitie weten geen raad met ze. En nu zitten ze in de gevangenis. Dom, inderdaad. En dat zijn ze ook.


Vroeger, in zomervakanties, werkte ik bij een boer met een zwakbegaafde knecht. Ik vond het een draak van een vent. En hij had ook vaak problemen. Maar zijn baas wist hoe het hoorde: hij haalde hem desnoods persoonlijk op, betaalde zijn schulden, mopperde over zoveel domheid en hield hem in dienst.
 

Onlangs, in een kamerdebat, ging het vaak over eigen verantwoordelijkheid. We doen immers mensen tekort als we hen niet behandelen als zelfstandige, autonome mensen, die zelf kunnen beslissen. Het ging over kwetsbare mensen. Mensen die geen werk kunnen vinden.
Dom misschien, maar ik wist het niet zeker. 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / administrateur
Ons wordt aangepraat dat wij graag zelfstandig willen zijn. Individueel. Niet (meer) solidair. Naar ons grote voorbeeld de USA. Want daar is het allemaal beter dan hier. Toen ik in de jaren '70 in New york was zag ik 's avonds de hotdogverkoper op Times Square. Hij deed dat daar op die tijd omdat hij geen baan had. Ik heb dat altijd vastgehouden. In Amerika mag iedereen het zelf uitzoeken en ze zijn er nog trots op ook. Hoeveel armoedzaaiers wonen daar niet in een caravan of op straat. En kennelijk wil men dat daar zo houden. De mensen die het hier voor het zeggen hebben (die wij gekozen hebben) willen dat ook graag. Solidariteit is een vies woord geworden. Ieder voor zich en God.... die vergeten we ook zo langzamerhand. Misschien toch maar naar Belgie.
Struikenkamp / manager
Verantwoordelijkheid moet je kunnen dragen. We geven nu kwetsbare mensen verantwoordelijkheden die ze niet kunnen dragen en laten hen in de steek. De voorbeelden zijn duidelijk, de ondersteuning schiet tekort.
HMC van Heusen-Smulders / Managementondersteuner Algemeen & Communicatie
"Wij", de mensen die bepaalde zaken beter kunnen overdenken als "zij" die daar niet geheel toe in staat zijn, doordat "zij" niet van nature een "goed" stel hersenen hebben meegekregen, denken weleens dat wij weten wat goed voor hen is simpelweg omdat wij verschoond zijn gebleven van alle fysieke/mentale beperkingen en negatieve invloeden die hiermee gepaard gaan. "Wij" vergeten dan ook weleens dat het niet zo vanzelfsprekend is om een huis te bezitten, werk te hebben, zware studies af te ronden en op vakantie te gaan. MAAR! dit wil niet zeggen dat ook "zij" dit niet willen. Waar is "de sterken ondersteunen de zwakken" wanneer het ertoe doet. Waarom zijn "de sterken" niet bij machte om in het zien dat juist zij het zijn die "de zwakkeren" moeten helpen sterk te worden. En nee, ik ben geen voorstander van niet willen is niet kunnen en dus wordt men ondersteund. Nee, ondersteunen en versterken doe je aan de voorkant door een handreiking, op sleeptouw te nemen, te corrigeren, te helpen zaken in te zien en voor te lichten en dat hoeft niet altijd met die zijden wanten. Maak ons allemaal, zowel sterken als zwakken weer trots op onze gezonde samenleving. Wij sterken zijn af en toe een beetje dom en moeten zowel elkaar als onszelf af en toe weer eens spiegelen. Dus ben niet dom en zorg voor banen voor iedereen en begeleidt iedereen die mee kan, er naartoe.

Veel wijsheid toegewenst!
Advertentie