Advertentie
sociaal / Nieuws

Mantelzorgpas als blijk van waardering

Mantelzorgers krijgen een pas met 50 euro erop gestort. Maar door slim te shoppen, is de pas meer waard. Dat is de bedoeling in Deventer.

02 februari 2016

Hoe laat je als gemeente nou op een goede manier merken dat je mantelzorgers waardeert? De vereniging van Mantelzorgers Mezzo heeft een goed beeld van wat gemeenten zoal doen en noemt als ‘goed voorbeeld’ Deventer. De gemeente heeft een ‘mantelzorgpas’ en het mes snijdt aan wel vier kanten.

Goede manier
Gemeenten worstelen met het waarderen van mantelzorgers, een nieuwe taak sinds 2015. Dat bleek uit een inventarisatie van Mezzo. Waarderen of ondersteunen? Een waardebon of respijtzorg? Wat willen mantelzorgers eigenlijk zelf? En willen ze wel allemaal hetzelfde? Vragen waar in gemeentehuizen over nagedacht moet worden. Nog niet alle gemeenten hebben een goede manier gevonden, vindt Mezzo. Maar in Deventer zijn ze op de goede weg.


Pas
In Deventer zijn, afgaande op de landelijke cijfers, waarschijnlijk zo’n 20 duizend mantelzorgers. 2500 van hen zijn bekend bij de gemeente, of beter: bij het steunpunt mantelzorg. Tot vorig jaar ontvingen zij het Mantelzorgcompliment van 200 euro via de SVB. Na de overheveling van de verantwoordelijkheid om mantelzorgers te waarderen, is de gemeente gestart met de mantelzorgpas. Zo’n 1000 mensen hebben sinds november de pas gekregen. Het streven is om dit jaar de 2500 te halen en daarna uit te breiden tot zo’n 3000 mantelzorgers.


Korting
De gemeente zet jaarlijks 50 euro op de pas en mantelzorgers kunnen shoppen bij inmiddels zo’n 30 winkels en andere plaatsen in de gemeente. ‘Je kunt ermee naar de kapper, de fietsenwinkel, een bloemetje kopen of een kopje koffie drinken’, vertelt Pelle Oosting, tot voor kort programmamanager in het sociaal domein en verantwoordelijk voor het invoeren van de mantelzorgpas. ‘En bij alle ondernemers die meedoen, krijgen de mensen korting. Daardoor is de waarde van de kaart hoger dan de 50 euro die de gemeente erop zet.’

Communicatiemmiddel
Voor ondernemers is meedoen interessant, omdat er uiteindelijk een nieuwe doelgroep van zo’n 2500 mensen de winkel komt bezoeken, voor mantelzorgers is het fijn om een blijk van waardering te krijgen. Maar er zit nóg een aspect aan de pas waar Oosting op wijst. ‘Het is ook een communicatiemiddel. Door de pas komen we in gesprek met mantelzorgers. Als ze de pas komen ophalen, volgt meteen een gesprek met mensen van het steunpunt. We krijgen daardoor een beter beeld van de mantelzorgers en hun wensen.’

Eerste reacties niet erg positief
Aan het eind van dit jaar wordt de mantelzorgpas geëvalueerd. Vereniging Mezzo mag de pas dan een goed idee vinden, de eerste reacties van mantelzorgers waren niet altijd even positief. Zowel op het gemeentehuis als op Twitter kwam een flink aantal boze en negatieve reacties binnen. Oosting: ‘Mensen die gewend waren 200 euro te krijgen vonden 50 euro niet veel en ze waren ook niet tevreden over het aantal plekken waar ze ermee konden betalen. Maar toen we hebben uitgelegd dat het moet groeien en er nieuwe aanbieders bij zullen komen en dat we nu meer mensen kunnen bereiken, werden ze gelukkig wél positief.’ Deventer streeft ernaar dat de kortingen zo oplopen dat de kaart van 50 euro uiteindelijk ook een waarde heeft van 200 euro. Voorlopig is dat nog niet zo, de meeste winkels die meedoen geven een korting van tussen de 10 en 20 procent.

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

August Biels / gewezen ambtenaar
Tja, mantelzorg doe je vrijwillig. En niet betaald. Evengoed is zo'n "waardering" die de zorgontvanger niets kost, behalve een briefje of een mailtje leuk. Ik kan best de azijnkant van veel overheidshandelen zien, maar dit is gewoon een leuk initiatief. Klaar.



En dat je het zelf moet melden? Tja, dat is een beetje het kenmerk van de meeste mantelzorg (in ieder geval zoals ik het ken): het is ongeorganiseerd, er staat geen buro achter of iets. Dus jezelf of je mantelzorger aanmelden: is dat nou werkelijk zo veel gevraagd?
E. Engerda / Ondersteuner
Een mantelzorger die zelf ver weg in een andere stad woont heeft hier dus niets aan. Er zou voor die groep een alternatief moeten zijn.
August Biels / gewezen ambtenaar
@EB(Belanghebbende) Heb je de mantelzorgwaardering die goldt in de gemeente waar je mantelzorgt laten aanvragen? En is 'ie toen afgewezen vanwege je woonplaats?



Kortom, hoe weet je zo stellig dat dit niet werkt voor mantelzorgers uit een andere woonplaats?



In ieder geval werd in Ede niet gekeken naar de woonplaats van de mantelzorger.
Lady
@August Biels: Een typische reactie van iemand achter een bureau. Die doen pas iets als er een aanvraag in drievoud wordt ingediend. Mantelzorgers doen dat niet voor het krijgen van een klopje op de schouder. U gaat toch ook niet naar anderen toe om te vragen of ze u willen feliciteren met uw verjaardag en om te kijken of ze u ook nog een cadeautje zullen geven? Dat de mantelzorgers het zelf moeten melden, komt omdat de gemeenten zelf te lui zijn om op pad te gaan en de zorg in beeld te brengen.
Mr R.M. Dalmijn
Ik neem mijn hoed diep af voor alle mantelzorgers.



Hulde aan hen !



August Biels / gewezen ambtenaar
@lady Dat u zich niet kunt of wilt gedragen als een "lady" is natuurlijk uw eigen zaak. Dat u zich ten aanzien van mijn commentaar als een dom, blond en te snel oordelend wicht gedraagt, is de mijne.



Ik ben dus iemand vanachter een bureau? En waar haalt u dat vandaan? Wat u niet weet, en waarom ik spreek zoals ik spreek in deze reacties, is dat ik inmiddels al ruim twee jaar full time mantelzorger ben voor mijn echtgenote. Naast overigens een leuke en interessante vrijwilligersfunctie.



Dus nee, niets bureau. En ik doe het ook niet voor een klopje op mijn schouder, maar als dat klopje er is dan waardeer ik dat wel degelijk.



En u zou uw domme, kortzichtige en achterlijke geblaat voor u moeten houden.



Ga koken, mens.
Mariëtte van de Ven / Mantelzorger op afstand
Ik vind het idee van de gemeente Deventer geen goed idee! Ik zorg op afstand(100km vv) en zou helemaal niets hebben aan zo'n compliment. Ik zou naar de woonplaats van mijn vader moeten om met de pas iets te kopen. Dat is wel erg veel gevraagd als je zo ver weg woont. Ik had bij de gemeente Waalwijk keuze uit 10 opties: hoe voelt u zich het beste beloond? De beste vraag die een gemeente kan stellen! Uiteindelijk bestond het compliment uit VVV-bonnen ter waarde van € 150,-. Leuk, want die kan ik (bijna)overal inwisselen.
d / zorgvrager en zorgverlener
Mantelzorgers en andere onbetaalde ondersteuners moeten vaak geld toeleggen om iemand te ondersteunen. Zorgvragers, maar ook veel onbetaalde ondersteuners, zijn economisch vaak zwakker. Een van de belangrijkste posten daarin is vervoer. Veel mantelzorgers dragen zelf de kosten om naar iemand toe te gaan en om met mensen mee te gaan naar de winkel, instanties ea.. Een tegemoetkoming op dat gebied zou zorgvrager en (onbetaalde) zorgverlener al heel wat ruimte geven.
August Biels / gewezen ambtenaar
Persoonlijk ben ik als mantelzorger erg gecharmeerd van de oplossing die de gemeente Ede heeft gekozen.



Er is de Mantelzorgcheque, goed voor honder keiharde euro's cash. Zelf te besteden, bij wie je maar wilt aan wat je maar wilt en waar je maar wilt.



En daarnaast de MantelzorgSteun: een jaar lang twee uur per week ondersteuning van een thuiszorgmedewerker in het huishouden. Een jaar lang twee uur per week minder k-klussen.



Ik ben er blij mee!
loek / v.m. jur.medew. gsd
De bijdrage van August Biels kan ik goed begrijpen zeker wat betreft die 2 uur per week. Het is fijn dat zoiets geregeld kan worden. Helaas zijn er heel wat mantelzorgers die in de stilte werken en nooit iets zien of horen enkel van degene die verzorgd wordt. Mijn partner en ik hebben tot aan haar dood in 2004 een buurvrouw, zonder directe familie, gedurende 25 jaar nagelopen en zo mogelijk mee uit genomen. We deden dat zonder enige ondersteuning met plezier en ze toonde haar dankbaarheid vooral door de fantastische uitstraling tijdens haar ziekbed. De hoogte van de gemaakte kosten ben ik overigens al lang vergeten.Die 200 euro ook. Trouwens, voorheen was ons vrijwilligerswerk in de sport ook onbetaald, nu krijgt men een vergoeding. Heeft n.m.m. ook iets met mentaliteit te maken.
Lady
Bij mijn weten kreeg niet iedere mantelzorger een mantelzorgcompliment, alleen die mensen waarvoor het werd aangevraagd door de hulpbehoevende en die mocht er één aanvragen. Maar goed, dit soort verhalen gaat altijd een eigen leven leiden. Verder valt me bij dit soort acties altijd op dat de mantelzorgers zich moeten melden zodat ze kunnen worden 'bedankt' middels een bon, cadeautje of pas. Eigenlijk is het alleen bedoeld om de gemeente op een gemakkelijke manier aan een database met mantelzorgers te helpen. Als ze zich meer zouden bekommeren om de zorg die wordt geleverd in hun gemeente, dan zouden ze op die manier al veel meer zicht krijgen op de veel grotere groep van mantelzorgers. In Deventer nemen ze ook al aan dat die zo'n 8x zo groot is als de groep die ze nu hopen te bereiken.
Advertentie