Advertentie
sociaal / Nieuws

Deventer teruggefloten om vergoeding bewindvoering

Deventer overtreedt de Wet Markt en Overheid door de bewindvoering alleen via haar eigen bewindvoerdersafdeling BAD te vergoeden, oordeelt de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

08 december 2017

Deventer overtreedt de Wet Markt en Overheid door de bewindvoering alleen via haar eigen bewindvoerdersafdeling BAD te vergoeden, oordeelt de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De ACM oordeelt dat de gemeente zich op commercieel terrein begeeft door bewindvoering aan te bieden en vindt dat Deventer cliënten weer een keuze moet bieden.

Bezuiniging

Tot 2017 konden cliënten in de bewindvoering met een laag inkomen de kosten voor de bewindvoerder vergoed krijgen via de bijzondere bijstand. Om te bezuinigen schrapte de gemeente Deventer deze regeling, meldt de ACM. Cliënten met een kleine portemonnee kregen de kosten alleen nog vergoed als de bewindvoering in handen was van de het gemeentelijke Budgetadviesbureau Deventer (BAD). Wie de bewindvoering liet uitvoeren door een particuliere bewindvoerder, kon echter niet meer rekenen op een tegemoetkoming in de kosten. Oneerlijke concurrentie, volgens de particuliere bewindvoerders, die in januari een handhavingsverzoek neerlegden bij de ACM.

Economische activiteit

Die oordeelt dat bewindvoering een economische activiteit is, wat betekent dat de gemeente het beschermingsbewind niet mag financieren met belastinggeld, maar alleen met de opbrengsten die uit de economische activiteit voortvloeien. In het verlengde daarvan stelt de ACM dat de bijzondere bijstand, die door de lagere inkomens wordt aangesproken om de facturen voor beschermingsbewind te vergoeden, voor iedereen met een laag inkomen beschikbaar moet zijn, ongeacht de bewindvoerder.

 

Eigen kostprijs

De gemeente geeft aan dat ze haar beleid inmiddels heeft aangepast. Iedereen met een bewindvoerder en een laag inkomen mag nu aanspraak maken op de bijzondere bijstand. Deventer stelt echter wel een tarief voor de vergoeding van de bewindvoering waarbij de eigen kostprijs voor beschermbewind wordt gehanteerd.

Btw

Bewindvoerder Rien Prinsen, die het handhavingsverzoek indiende, is tevreden over het oordeel van de ACM. ‘Wel zijn er nog twee punten in het beleid waarbij ik vraagtekens heb; in het tarief dat de gemeente stelt voor de bewindvoering, gaat zij voorbij aan de Regeling voor beloning bewindvoerders, mentoren en curatoren. Daarnaast vraag ik me af of de gemeente nu ook btw gaat heffen over de bewindvoering. Dat is bij economische activiteiten namelijk wel wettelijk verplicht. Indien nodig, laten we deze twee punten door een onafhankelijke partij beoordelen. Hopelijk is een bezwaar niet nodig.’ Prinsen hoopt dat de uitspraak aanleiding geeft tot meer samenwerking tussen gemeente en bewindvoerders. ‘Als er meer wordt samengewerkt en er efficiency-afspraken gemaakt worden, levert dat de gemeente al stukken meer besparingen op dan de aanvankelijke bezuiniging op de bijzondere bijstand. Bij een betere samenwerking is uiteindelijk ook de cliënt het meest gebaat.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie