Ook Den Haag ziet af van voorrang bij bijstandsschulden
De gemeente Den Haag verwacht een jaarlijkse inkomstenderving van ongeveer 50.000 euro als gevolg van het besluit.
De gemeente Den Haag wil het makkelijker maken om schuldregelingen te treffen voor inwoners met een bijstandsschuld. Daarom geeft de gemeente haar zogenaamde 'preferente positie' op. De gemeente Amsterdam nam eerder ook dat besluit.
Sneller geholpen
Normaal gesproken heeft de gemeente, als preferente schuldeiser, recht op een groter deel van de afloscapaciteit van een schuldenaar dan andere schuldeisers. Maar de gemeente Den Haag wil vanaf het derde kwartaal van 2022 van die voorrangspositie afzien. De verwachting is dat andere schuldeisers daardoor eerder geneigd zijn om mee te werken aan een schuldregeling zonder tussenkomst van de rechter, waardoor mensen met schulden sneller kunnen worden geholpen.
Oplossing
'Iedereen kan met schuldenproblematiek te maken krijgen', licht wethouder Arjen Kapteijns (sociale zaken, Groenlinks) toe. 'Als je eenmaal met problematische schulden te maken hebt, is het belangrijk om snel tot een oplossing te komen.'
Meer schuldregelingen
De gemeente Amsterdam zag al eerder af van de preferente positie bij bijstandsschulden. Uit Amsterdams onderzoek bleek dat dat kan leiden tot 15 procent meer geslaagde schuldregelingen. Naar aanleiding daarvan vroeg de Haagse gemeenteraad het college om te onderzoeken wat de gevolgen van zo'n besluit in Den Haag zouden zijn.
‘Bescheiden’
De gemeente Den Haag verwacht een jaarlijkse inkomstenderving van ongeveer 50.000 euro als gevolg van de maatregel, maar is bereid die 'relatief bescheiden' prijs te betalen voor een stijging van het aantal gelukte schuldregelingen. Een gang naar de rechter om een schuldregeling af te dwingen is immers ook duur, en bovendien wordt dat door schuldenaren als zeer stressvol ervaren, geeft de gemeente als uitleg.
Menselijke maat
De vereniging van schuldhulpverleners, de NVVK, pleit voor een algehele afschaffing van de preferente positie van de overheid als schuldeiser – dus niet alleen voor gemeenten, maar ook voor bijvoorbeeld de Belastingdienst. 'De huidige voorrangspositie tast de rechten van andere schuldeisers aan en vermindert hun bereidheid mee te werken aan schuldregelingen', aldus de vereniging. Minister Schouten (Armoedebeleid, ChristenUnie) heeft daarover nog geen concrete beloftes gedaan, maar zegt wel dat ze de maatregel wil 'betrekken bij de ambitie uit het regeerakkoord om te zorgen voor een betere, verantwoorde overheidsincasso met oog voor de menselijke maat'.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.