Advertentie
sociaal / Nieuws

Coalitie valt over decentralisaties

PvdA-wethouder Hovens uit Schinnen is opgestapt omdat de raad rondom de decentralisaties sociaal domein niet langer wil samenwerken binnen de Westelijke Mijnstreek. Dat is volgens hem 'onverantwoord'. De fractie steunt de wethouder en is uit de coalitie gestapt.

02 juli 2013

Onenigheid over met welke gemeenten Schinnen moet gaan samenwerken binnen het sociaal domein heeft geleid tot vertrek van verantwoordelijk wethouder Hovens (PvdA) en vervolgens een breuk in de coalitie. ‘Hiermee is het eerste college in Nederland gestruikeld over de decentralisaties’, stelt PvdA-raadslid Jeu Renkens, overigens zonder enige trots op deze ‘primeur’.

Onverantwoord

Het Limburgse Schinnen (14.000 inwoners) werkt ‘sinds mensenheugenis’ binnen de Westelijke Mijnstreek samen met Sittard-Geleen, Stein en Beek, aldus de opgestapte wethouder Paul Hovens (sociaal domein). ‘In de Westelijke Mijnstreek is de hele infrastructuur voor de drie decentralisaties georganiseerd.’ Zoals het arbeidsmarkt- en jeugdbeleid. De gemeenteraad besloot afgelopen donderdag echter dat er binnen het sociaal domein met Voerendaal, Onderbanken, Nuth en Simpelveld moet worden samengewerkt. Al met al ‘onverantwoord’, vond en vindt Hovens. ‘Ik respecteer de raad, maar voor de uitvoering van dit raadsbesluit moeten ze een andere wethouder zoeken. Ik kan en wil hiervoor niet de verantwoordelijkheid nemen.’

Complexe vraagstukken

Kostbare tijd moet de komende tijd worden besteed aan het optuigen van de samenwerking met de zogeheten VONS-gemeenten, vreest Hovens, evenals zijn partij. Tijd die ten koste gaat van de inhoud. ‘Het is onverantwoord wat er nu gebeurt. De drie decentralisaties zijn heel erg ingewikkeld; het betreft complexe vraagstukken.’

Bestaande structuren

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) heeft gemeenten in zijn decentralisatiebrief van eind februari opgeroepen congruente samenwerkingsverbanden te vormen om de decentralisaties werk, jeugd en langdurige zorg verantwoord te kunnen oppakken. ‘Hij heeft daarbij ook gesteld dit vanuit bestaande structuren te organiseren’, aldus Hovens. De nu opgestapte wethouder hoefde zijn collega’s binnen het college eerder dit jaar dan ook niet te overtuigen van de noodzaak om de decentralisaties binnen de Westelijke Mijnstreek op te pakken. Dit heeft het Schinnens college eind mei ook aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gemeld. De VNG inventariseert op verzoek van BZK de vorming van de congruente samenwerkingsverbanden. De vlag hangt er sinds donderdagavond heel anders bij.

Centrumgemeente nodig

De PvdA is het eens met zijn wethouder dat samenwerken binnen de Westelijke Mijnstreek broodnodig is. De partij snapt dat de wethouder samenwerken rondom de decentralisaties niet kan en niet wil samenwerken met  Voerendaal, Onderbanken, Nuth en Simpelveld. ‘Het gaat om allemaal kleine gemeenten, bij elkaar zo’n 60.000 inwoners. Die krijgen dat niet voor elkaar. Voor de decentralisaties heb je echt een centrumgemeente nodig’, stelt PvdA-raadslid Renkens. Daarbij doelt hij op Sittard-Geleen.

Betreuren

Die gemeente Sittard-Geleen betreurt het besluit van de Schinnense gemeenteraad, maar het samenwerkingsverband gaat door met de voorbereidingen.‘Voor de overige gemeenten in de Westelijke Mijnstreek is er geen kink in de kabel gekomen met betrekking tot samenwerking in het sociale domein. Wij gaan gewoon door. De eenzijdige stap van de gemeente Schinnen betreuren wij’, aldus wethouder Berry van Rijswijk (sociale zaken, zorg en welzijn, GroenLinks) in een reactie. Burgemeester Sjraar Cox: ‘De grote Zuid-Limburgse gemeenten kijken naar manieren hoe ze op een breder niveau en op Zuid-Limburgse schaal samenwerking gestalte kunnen geven. Daar betrekken we de omringende (kleinere) gemeenten bij. Wat mij betreft hoort Schinnen daar ook bij.’    

Nieuw college

Nu de coalitie van Vernieuwingsgroep (6 zetels) en PvdA (3 zetels) is geklapt, is Vernieuwingsgroep aan zet om een nieuw college te vormen. De raad bestaat verder uit CDA (4 zetels) en VVD (2 zetels).

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wottsjer
Moedig en consequent besluit, wethouder. Tijd voor generiek toezicht en spontane vernietiging door BZK als een gemeenteraad in al zijn wijsheid zo van onderop ontwikkelingen probeert te frustreren? Of alleen maar lokale spelletjes op kosten van de gemeenschap en de toekomst? Zo'n gemeenteraad smeekt om een overbodig-verklaring. Verhoor hen, Heer!
Rolie Groninger / consultant
jammer dat de argumenten van de raad voor dit omstreden besluit niet aan de orde komen. zo wordt het moeilijk voor de lezer om zelf een mening te vormen
Kritikus / Geen Hagenees
Verkeerde kop boven dit artikel.



Het college van Schinnen is niet gevallen over de decentralisaties, maar over de gewenste vorm van samenwerking, waar Minister Plasterk om had gevraagd.
Wouter van Balen / consultant
Heeft de rekenkamer(commissie) van Schinnen niet toevallig de mogelijke beste samenwerkingsverbanden onderzocht, c.q. de bestaande geëvalueerd? Hun taak is de raad te adviseren over o.a. doeltreffendheid en doelmatigheid op basis van onderzoek en objectieve argumenten. Dit onderwerp lijkt me er prima in te passen en de rekenkamer kan dat doen zonder dat er sprake is van politieke of emotionele belangen.
Advertentie