‘Fraudewet niet realistisch’
De fraudewet die van kracht wordt zal gemeenten extra bijstandsklanten opleveren. Dat voorspelt Rinda den Besten, wethouder Werk en Inkomen in Utrecht.
De Fraudewet die vanaf 1 januari 2013 van kracht gaat zal voor gemeenten flink wat extra bijstandsklanten opleveren. Dat verwacht Rinda den Besten, wethouder Werk en Inkomen in Utrecht. ‘Als fraudeurs vijf jaar lang geen WW-uitkering krijgen, staan ze bij de gemeenten op de stoep.’ Daarnaast voorziet zij dat veel mensen in de bijstand straks hun boetes niet meer kunnen betalen.
Harder straffen
De Wet Aanscherping Handhaving- en Sanctiebeleid SZW-wetten, zoals de wet officieel heet, betekent voor mensen die meerdere keren frauderen in de WW dat ze vijf jaar lang geen uitkering ontvangen. Van Besten, die tevens namens alle wethouders die met de fraudewet te maken krijgen in overleg zit met het ministerie, verwacht dat de gemeenten die mensen op moeten gaan vangen.
Uitkering stopzetten
Bijstandsgerechtigden die frauderen moeten naast het gefraudeerde bedrag hetzelfde bedrag als boete betalen. Een recidivist zelfs anderhalf keer het gefraudeerde bedrag, en de gemeente krijgt de kans om de uitkering voor drie maanden stop te zetten. ‘Het is niet realistisch om te verwachten dat ze dat terug kunnen betalen’, zegt Van Besten. ‘Ze mogen maar een maximumbedrag per maand aan schulden betalen, dus als het om drie maanden bijstand gaat die iemand onterecht heeft ontvangen, duurt het al jaren voordat dat terug is betaald. Om daarnaast ook nog de uitkering drie maanden stop te zetten kan dramatisch uitpakken. Daarom kiezen we er bijvoorbeeld in Utrecht voor om dat niet te doen.’
Spijtoptanten
Daarnaast gaat de gemeente Utrecht ook nog spijtoptantenbrieven rondsturen, vergelijkbaar als in Rotterdam ook gebeurt. Hiermee krijgen WWB’ers de kans om fraude door te geven zonder dat ze daar te streng voor gestraft worden. ‘We willen zo veel mogelijk mensen nog onder de oude regeling bestraffen’, legt Van Besten uit.
Reacties: 6
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Snoeihard aanpakken die hap.