Advertentie
sociaal / Nieuws

Cedris: De Krom moet boter bij de vis doen

Uit pilots blijkt dat begeleiding van mensen met SW-indicatie belangrijk is om ze aan het werk te houden, volgens Cedris moet De Krom nu ook over de brug komen.

02 december 2011

Staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken moet nu maar eens over de brug komen. Dat vindt brancheorganisatie Cedris in een reactie op de brief die De Krom onlangs naar de Kamer stuurde.

Terugvallen

Uit verschillende pilots Werken naar Vermogen blijkt dat goede begeleiding van werknemers in de SW-sector belangrijk is. Dat schrijft De Krom aan de Tweede Kamer. ‘Als het niet lukt daar voldoende in te investeren, vallen de klanten na een korte plaatsing toch weer terug.’ Cedris is niet verbaasd over de voorlopige conclusies uit de pilots. ‘Begeleiding is altijd ons belangrijkste punt geweest’, aldus directeur Marleen Damen. ‘Wij hebben altijd gezegd achter de Wet werken naar vermogen te staan, maar dan moet er wel voldoende geld zijn voor begeleiding. De Krom moet dus maar eens boter bij de vis doen.’

Begeleiding essentieel

De SW-sector staat voor een enorme omvormingsoperatie. Nu werken nog 100 duizend mensen in de sector, maar dat aantal wordt teruggebracht naar 30 duizend beschutte plekken. Mensen die geen beschutte plek hebben, moeten in het ‘gewone’ bedrijfsleven aan de slag. Tegelijkertijd wordt er flink bezuinigd. Omdat aan de lonen van werknemers niet getornd mag worden, komen die bezuinigingen grotendeels terecht bij de begeleiding van mensen. Uit de pilots blijkt dus nu dat goede begeleiding van werknemers na plaatsing in de projecten essentieel is voor het slagen van een werknemer, schrijft De Krom. ‘Daarmee spreekt hij zichzelf dus eigenlijk tegen’, aldus Damen. ‘Wij zeggen al langer dat je niet én bezuinigen én nieuwe werkplekken kunt maken.’

Wiel uitvinden

Behalve de begeleiding, blijkt uit de pilots ook dat de uitwisseling op het gebied van instrumenten om mensen aan het werk te krijgen tussen Werkpleinen en SW-bedrijven niet goed verloopt. De Krom zegt dat nu iedereen opnieuw het wiel uit probeert te vinden. Damen herkent dat signaal niet. ‘Er zijn vast plaatsen waar het beter kan, maar vaak gaat het ook goed.’ Volgens haar is het sterk afhankelijk van het werkplein zelf. ‘In Helmond en het Westland gaat het bijvoorbeeld heel goed’, vertelt Damen. ‘Maar met de veranderingen bij de werkpleinen (van 100 nu naar 30 in de toekomst) is het erg lastig om daar nu iets van te vinden’, voegt ze eraan toe.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie