Advertentie
sociaal / Nieuws

Minister De Jonge laat oren naar gemeenten hangen

Ondanks dat resultaatgericht indiceren van minister De Jonge (VWS) mag blijven én de indicatie ‘schoon en leefbaar huis’ niet in uren hoeft te worden vertaald, gaat de vlag in gemeenteland nog niet direct uit. Cliënt- en patiëntenorganisaties zijn laaiend. Advocaat Vermaat vreest dat de rechtszekerheid van burgers er niet groter op wordt.

16 april 2019
hugo-de-jonge-rotterdam-web.jpg

Bij lang niet alle gemeenten gaat de vlag uit, nu resultaatgericht indiceren van minister De Jonge (VWS) mag blijven én de indicatie ‘schoon en leefbaar huis’ niet in uren hoeft te worden vertaald. Er is nog onduidelijk- en onzekerheid. Cliënten- en patiëntenorganisaties zijn laaiend. Advocaat Vermaat vreest dat de rechtszekerheid van burgers er niet groter op wordt; een punt waaraan de hoogste bestuursrechter veel waarde hecht.

Vaag

‘De Jonge probeert bij wet vast te leggen wat de praktijk bij gemeenten is. Ik denk niet dat dat zo werkt. Als burger moet je weten waar je aan toe bent; dat gebeurt niet bij resultaatgericht indiceren’, stelt advocaat Matthijs Vermaat van Van der Woude de Graaf Advocaten. Ook niet nu in een ondersteuningsplan frequentie maal activiteit moet worden opgenomen, en deze deel uitmaakt van de beschikking die de gemeente afgeeft. ‘Dat is nog steeds vaag. Ik weet niet of dat standhoudt bij de rechter.’ De hoogste bestuursrechter zal straks kijken of deze iets aangepaste wijze van indiceren voldoende rechtszekerheid biedt.

Omgekeerde wereld

Ieder(in) heeft geen goed woord over voor de voorgenomen wetswijziging. ‘Het is een rare omgekeerde wereld. De minister wil nu de wet openbreken, zodat gemeenten resultaatgericht kunnen blijven indiceren. Het voelt alsof de minister luistert naar gemeenten om een – onwenselijke – praktijk mogelijk te maken waarbij de rechtspositie van mensen met een beperking en ouderen wordt verslechterd’, aldus Ieder(in)-directeur Illya Soffer in reactie. Samen met een coalitie van gehandicapten-, patiënten- en ouderenorganisaties wordt gewerkt aan een pittige brief aan de Tweede Kamer waarin ze zullen benadrukken dat de wet wijzigen ten behoeve van resultaatgericht indiceren een slechte zaak is.

Beleidsvrijheid 

Andere geluiden komen uit gemeenteland. De Peelgemeenten, die eerder in een brief minister De Jonge om duidelijkheid hadden gevraagd in de discussie over resultaatgericht indiceren, zijn ‘blij dat de minister met deze brief duidelijkheid geeft’, stelt de Deurnese wethouder Marnix Schlösser namens de Peelgemeenten Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Laarbeek en Someren. ‘De minister geeft aan dat gemeenten beleidsvrijheid behouden en tegelijkertijd wordt de rechtszekerheid voor inwoners beter verankerd in de wet. Wij kunnen hiermee vooruit.’ 

Snel doorvoeren

Het is wel zaak dat de wetswijziging snel wordt doorgevoerd, benadrukt Schlösser. Een traject van wetswijziging duurt al gauw 1,5 tot 2 jaar, stelt de VNG in een reactie. De VNG staat positief tegenover de door De Jonge voorgestelde wetswijziging. ‘Met de wetswijziging wordt de rechtszekerheid voor inwoners beter verankerd wanneer gemeenten een te behalen resultaat beschikken’, meldt de VNG op haar site. 

Marsroute

Helmond, die eveneens in brief de minister om duidelijkheid had gevraagd, is op zich blij dat er een reactie van de minister is; ‘daar zaten heel veel gemeenten op te wachten’, aldus een woordvoerder. De gemeente wil de brief eerst goed bestuderen voor dat ze met een inhoudelijke reactie komt. De gemeente wil kijken hoe het eigen beleid, de voornemens van minister De Jonge en de vonnissen van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) zich tot elkaar verhouden. ‘Dan kunnen we bepalen welke marsroute we gaan lopen’, aldus de woordvoerder van Helmond.

Uitspraken CRvB

‘We zijn blij met de duidelijkheid dat de minister voornemens is een wetswijziging voor te stellen’, zo laat een woordvoerder van Enschede weten. ‘Het voornemen voor wijziging vraagt nog wel een nadere bestudering. En uiteraard speelt in het proces tot vaststelling ook de Kamer(s) nog een rol. Voor ons is het nu eerst zaak om de brief goed te bestuderen en duiding te geven aan dat wat er precies staat, wat dit voor ons beleid betekent en daarmee voor onze inwoners’, aldus de woordvoerder van Enschede. Enschede is een van de gemeenten die door de Centrale Raad van Beroep (CRvB) eerder dit jaar op de vingers werd getikt. De CRvB oordeelde dat een indicatie op resultaat, zonder deze te vertalen in een concreet aantal uren, niet mag. ‘Voor de korte termijn moeten we bekijken hoe de brief (van De Jonge, red) zich verhoudt tot de uitspraken van de CRvB en ons beleid’, aldus de woordvoerder.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie