De flexibele meetlat van minister Klink
Het moet haast wel een bijzonder instrument zijn: de meetlat van minister Klink. Bijzonder omdat het de ene keer iets heel anders aangeeft dan een andere keer. Je zou zeggen dat een ziekenhuis in moeilijkheden een ziekenhuis in moeilijkheden is.
Maar niets is minder waard. De meetlat van minister Klink geeft soms heel andere uitkomsten. Het lijkt wel of deze rekbaar is. Maar misschien ligt het wel helemaal niet aan de meetlat zelf, maar aan de manier waarop deze gebruikt en afgelezen wordt.
Enige maanden geleden waren de IJsselmeerziekenhuizen in grote financiële moeilijkheden. Een faillissement dreigde. Minister Klink heeft toen hoogstpersoonlijk dit faillissement weten te voorkomen door de IJsselmeerziekenhuizen tot systeemziekenhuis te verklaren. Wat precies een systeemziekenhuis is werd toen niet helemaal duidelijk, maar wat wel duidelijk was, was dat een dergelijk ziekenhuis koste wat het kost overeind moest worden gehouden. Allerlei overheidsorganen pompten geld in het ziekenhuis om dit te realiseren en de redder in nood kwam in een financieel gespreid en zacht bedje terecht.
Nu is Orbis medisch en zorgconcern in grote financiële moeilijkheden. Een faillissement dreigt. De vergelijking met de IJsselmeerziekenhuizen dringt zich op en ligt voor de hand. Aan minister Klink is gevraagd zijn meetlat weer ter hand te nemen. Uit antwoorden van de minister op vragen van het SP-kamerlid Van Gerven blijkt dat er nu ineens een heel andere uitslag van de meting naar voren is gekomen. Volgens de minister mag Orbis medisch en zorgconcern failliet. Hij zal het niet voorkomen. Orbis is blijkbaar geen systeemziekenhuis.
Hoe de minister tot deze conclusie is gekomen is mij volstrekt onduidelijk. Hij kan duidelijkheid verschaffen door eens duidelijke criteria aan te geven waaraan een ziekenhuis moet voldoen wil het tot systeemziekenhuis worden uitgeroepen. Nu lijkt enkel de flexibele meetlat van de minister dit te bepalen.
Leg dat maar eens uit aan de duizenden medewerkers van Orbis medisch en zorgconcern én aan de duizenden patiënten die voor goede medische zorg aangewezen zijn op dit ziekenhuis.
Aysel Erbudak
Voorzitter van de Raad van Bestuur van het Slotervaartziekenhuis
Is er geen wet die bepaald wat nou een systeemziekenhuis is en wanneer een ziekenhuis (in problemen) onder dat regime kan komen te vallen? Dat lijkt veel op willekeur, een van de beginselen van behoorlijk bestuur waartegen burgers bij beschikkingen in beroep en bezwaar kunnen gaan. Ik zou wel eens willen weten of er geen beginselen van behoorlijke politiek bestaan...