Kamerdebat over tariefverschillen Wmo-voorzieningen
De stijging van Wmo-tarieven heeft grote gevolgen voor de eigen bijdrage van zorggebruikers. Dat is onverteerbaar voor CDA-Kamerlid Mona Keijzer. Zij heeft een Kamerdebat aangevraagd.
De stijging van Wmo-tarieven is het CDA en SP een doorn in het oog. Deze heeft directe gevolgen voor de eigen bijdrage die zorgbehoevenden moeten betalen. ‘Er moet iets gebeuren. De essentie van het probleem moet worden aangepakt’, stelt CDA-Kamerlid Mona Keijzer. Ze heeft een Kamerdebat aangevraagd.
Tariefstijging
Aanleiding voor de stap van Keijzer is het onderzoek van Binnenlands Bestuur, waaruit blijkt dat in bijna één op de drie gemeenten de tarieven dit jaar opnieuw fors zijn gestegen, soms met ruim 200 procent.Op basis van die tarieven wordt de eigen bijdrage voor zorgbehoevenden berekend. Dat is onverteerbaar voor het CDA. Ook de SP vindt dat verantwoordelijk staatssecretaris Van Rijn (Wmo, PvdA) de tarieven moet reguleren en grenzen moet stellen aan de eigen bijdrage. D66-Kamerlid Vera Bergkamp noemt de ‘uiterste en diversiteit in tarieven verontrustend’.
Moties
Twee weken geleden debatteerde de Kamer over de gevolgen van de eigen bijdrage. Een motie van het CDA om de eigen bijdrage weer te baseren op de systematiek die onder de Algemene wet bijzondere ziektekosten (Awbz) werd gehanteerd (een laag, fictief bedrage van 14,20 euro per uur), haalde het niet. ‘Een slappe motie van D66 en PvdA dat gemeenten verplicht worden hun burgers over de hoogte van de eigen bijdrage te infomeren heeft het gehaald. Dat is niet de essentie van het probleem. Wel de te hoge eigen bijdrage en de stapeling van eigen bijdrage van maatwerk- en algemene voorzieningen. Dat moet van tafel.’
Zorgmijden
Onder de Awbz waren fictieve tarieven van 14,20 euro per uur de basis voor de berekening van de eigen bijdragen; nu is dat maximaal de kostprijs waarvoor gemeenten Wmo-voorzieningen inkopen. Dat is in vaak een veelvoud van die 14,20 euro. Zorgbehoevenden worden met enorme rekeningen geconfronteerd. Een kwart van hen ziet daardoor af van zorg, bleek uit eerder onderzoek van Binnenlands Bestuur en Ieder(in).
Verontrustend
‘Willekeur is troef’, stelt SP-Kamerlid Renske Leijten. Ze noemt de tariefverschillen onverklaarbaar. ‘Ontmoedigingsbeleid voor hogere inkomens is onwenselijk en gaat tegen de gedachte van de Wmo in. De staatssecretaris moet echt grenzen stellen aan de eigen bijdragen en de tarieven reguleren’, aldus Leijten. ‘Dat er verschillen zijn in tarieven kan voorkomen. Het hangt er natuurlijk vanaf welk type dagbesteding of begeleiding wordt ingekocht’, stelt Bergkamp (D66). De verschillen in tarieven vindt ze echter wel verontrustend. In een al gepland debat of overleg, over de op komst zijnde Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) voor minimale tarieven in de thuiszorg, gaat Bergkamp dit aankaarten. Daar vallen volgens het Kamerlid ook begeleiding en dagbesteding onder. ‘Ik zal in een debat of overleg dat gepland staat over de zorg aan de staatssecretaris vragen de resultaten van dit onderzoek daarin mee te nemen.'
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.