Advertentie
sociaal / Nieuws

CBS brengt redenen in- en uitstroom bijstand in beeld

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft in beeld gebracht om welke redenen mensen in september 2016 in en uit de bijstand stroomden. Opvallend inzicht is onder meer dat vier procent uitstroomde omdat niet aan de inlichtingenplicht werd voldaan.

21 december 2017

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft in beeld gebracht om welke redenen mensen in september 2016 in en uit de bijstand stroomden. Opvallend inzicht is onder meer dat vier procent uitstroomde omdat niet aan de inlichtingenplicht werd voldaan.

Kwijtraken baan belangrijkste reden instroom

Met behulp van de data uit het Stelsel van Sociaal-Statistische Bestanden (SSB) en de Bijstandsuitkeringenstatistiek (BUS), wierp het CBS in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een licht op het verloop in de algemene bijstand. Uit het rapport blijkt dat het kwijtraken van een baan (15 procent) en het aflopen van de WW-uitkering (8 procent) de belangrijkste redenen zijn voor de instroom. Het grootste deel van de uitstroom vond plaats doordat uitkeringsgerechtigden weer een baan vonden (41 procent) of gingen studeren (12 procent).

Effect inlichtingenverplichting en kostendelersnorm

Het CBS-rapport laat ook enkele beleidseffecten zien; zo blijkt uit de cijfers dat vier procent van de 12.030 uitstromers in september 2016 geen uitkering meer ontving als gevolg van het niet nakomen van de inlichtingenverplichting. Ook wordt het effect van de kostendelersnorm zichtbaar gemaakt door het CBS; vier procent kon in de onderzochte maand geen beroep meer doen op de bijstand in verband met samenwonen en drie procent verloor zijn of haar recht op een bijstandsuitkering doordat een partner aan een nieuwe baan begon.  

Aandeel statushouders onbekend

In 44 procent van de 12.080 instroomgevallen kon door het CBS niet worden vastgesteld wat de reden voor instroom was. Onder deze groep vallen ook de statushouders. In vervolgstudies wil het CBS ook deze groep in kaart gaan brengen door het onderzoek ook te koppelen aan gegevens van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Toine Goossens
@ Havenaar,



Het geld dat wij verliezen aan onterechte bijstand valt in het niet aan de fraude door hoogopgeleiden. Telt u alle (semi) overheids en private criminaliteit en fraude eens bij elkaar op. Het gaat u duizelen.
J. de Jong
Tja, moeilijk na te gaan hoe en wat. Terwijl gemeenten alles weten wat de redenen in en uitstroom zijn. Dat de inlichtingenplicht en ook medewerkingsplicht fors wordt overtreden is al langer duidelijk. Want uitkering veel te hoog, beetje biijbeunen, toeslagen, mooi leven. Vrouwen versieren kan beter want geen stress van het werk.
loek / v.m. jur.medew. gsd
@Havenaar. Bent u jaloers? Al jaren is bekend dat er wat fout gaat. Ik werkte voor GAK en GSD. Maar ik weet ook dat het al jaren not done is om de echte overtreders en niet alleen in de bijstand aan te pakken. Heb respect voor de mensen die niet bijbeunen enz. dat zijn er meer dan genoeg.
Advertentie