Burgmeesters willen vaker huisverbod bij kindermishandeling
Burgmeesters willen vaker huisverbod bij kindermishandeling, zegt Brechtje Mantel, programmamedewerker van de Taskforce Kindermishandeling en Seksueel Misbruik.
Burgemeesters willen vaker een tijdelijk huisverbod inzetten bij kindermishandeling of een vermoeden daarvan. Dat zegt Brechtje Mantel, programmamedewerker van de Taskforce Kindermishandeling en Seksueel Misbruik.
Huisverbod
Deze week liet Ferd Crone, burgemeester van Leeuwarden, weten dat Friese burgemeesters vaker uitvoering willen geven aan de Wet tijdelijk huisverbod bij gevallen van kindermishandeling. Hij zei dit naar aanleiding van een voorlichtingsbijeenkomst in zijn provincie. Volgens Mantel wordt bij kindermishandeling nog nauwelijks gebruik gemaakt van de Wet tijdelijk huisverbod, terwijl die een goed alternatief kan bieden voor uithuisplaatsing van het bedreigde kind. In regio Rotterdam is er al de nodige ervaring mee opgedaan.
Beschikking
Het huisverbod wordt opgelegd bij beschikking van de burgemeester. De duur van de ontzegging is maximaal tien dagen. In die periode mag de verdachte geen contact opnemen met de partner of de kinderen. Afhankelijk van de huiselijke situatie kan het huisverbod worden verlengd tot maximaal vier weken. Een uithuisgeplaatste die zich niet aan het verbod houdt, kan maximaal twee jaar gevangenisstraf krijgen of een taakstraf. De verdachte heeft de mogelijkheid om tegen het huisverbod in beroep te gaan bij de bestuursrechter.
Andere route
Het huisverbod is volgens Mantel geen doel op zich, maar een noodmaatregel, ‘ter afkoeling’ en om de hulpverlening op gang te brengen. Bij kindermishandeling en misbruik wordt bij een huisverbod ‘een andere route gelopen’ dan bij overige vormen van huiselijk geweld, legt ze uit. Bij geweld onder volwassenen komt na melding de politie over de vloer, bij kindermishandeling niet. Meldingen van kindermishandeling komen via instellingen als het Bureau Jeugdzorg en het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling. Deze instanties zijn onbevoegd een huisverbod op te leggen. De burgemeester heeft die bevoegdheid wel of machtigt daartoe de politie.
Weegteam van professionals
Uitvoering van de wet gaat niet zomaar, zegt Mantel: ‘Je moet er als burgemeester wel wat voor optuigen.’ Op basis van in Rotterdam opgedane ervaringen is een ‘weegteam’ een goede structuur, vindt zij. Daarin zitten beroepskrachten, van bijvoorbeeld het Bureau Jeugdzorg, het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling en politie en justitie om een melding van kindermishandeling screenen. Pas na beoordeling wordt eventueel de gebruikelijke procedure gestart.
Op tournee
Experts van de taskforce zijn dit jaar en waarschijnlijk ook nog in 2015 en 2016 ‘op tournee’ om burgemeesters voor te lichten over de ruimte die de Wet tijdelijk huisverbod biedt bij kindermishandeling. Voor de bijeenkomsten is veel belangstelling, zegt Mantel. Behalve in de veiligheidsregio Rotterdam hebben inmiddels burgemeesters in onder meer Amsterdam-Amstelland, Zuid-Limburg, Drenthe, Friesland, Groningen en Babant-Noord een voorlichtingsbijeenkomst bezocht. Na afloop stijgt vaak de animo om uitvoering te geven aan de wet bij het terugdringen van kindermishandeling, aldus Mantel.
Genootschap
Eind vorig jaar riep Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam en tevens voorzitter van de Taskforce voor kindermishandeling en seksueel misbruik, zijn collega’s op om kindermishandeling te voorkomen en bestrijden. De voorlichtingstournee is een uitvloeisel van zijn oproep.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.