Advertentie
sociaal / Column

Waarderen mantelzorgers betaalt zich altijd terug

Het kabinet wil het mantelzorgcompliment afschaffen maar dat is volgens Liesbeth Hoogendijk geen goed idee. Het betaalt zich namelijk terug. Beter is om gemeenten het mantelzorgcompliment te laten uitbetalen.

15 april 2014

Als er ‘een’ groep symbool staat voor de participatiesamenleving die Nederland zo graag wil bereiken, zijn het wel de mantelzorgers en vrijwilligers. Ruim 2,6 miljoen mantelzorgers bieden nu al langdurig en intensief hulp aan een naaste. Daarvoor verdienen zij alle steun en waardering van de overheid.

Niet omdat ik dat zeg, maar omdat mantelzorgers zelf aangeven hoe waardevol dit voor ze is: 92 procent zegt het belangrijk te vinden dat de overheid ze blijft waarderen*. Het Mantelzorgcompliment ervaren zij als waardering voor hun mantelzorgtaken en als erkenning van het feit dat ze mantelzorger zijn.

 
Het Kabinet is van plan om het Mantelzorgcompliment af te schaffen. Daar kun je veel op afdingen, want het compliment is voor mantelzorgers een belangrijke blijk van waardering. Bovendien biedt het een tegemoetkoming in de extra kosten die zij maken, gemiddeld 1100 euro per jaar, zoals reis- en telefoonkosten. Maar we weten ook dat het Mantelzorgcompliment helaas niet bij alle mantelzorgers terechtkomt. Binnen het wetsvoorstel Wmo is het plan dat gemeenten vanaf 2015 zorgen dat ‘hun’ mantelzorgers jaarlijks een blijk van waardering ontvangen. Op deze manier, via gemeenten, kunnen mantelzorgers beter bereikt worden.

Als het aan ons ligt, bestaat het ideale ‘gemeentelijke mantelzorgcompliment’ uit een mix van activiteiten waardoor mantelzorgers zich gezien en (financieel) gewaardeerd voelen. Dit kan door mantelzorgers jaarlijks een vaststaand bedrag toe te kennen, maar ook door ze een mantelzorgpas te bieden. Met zo’n pas ontvangt de mantelzorger een speciaal pakket met kortingen, bijvoorbeeld op bioscoop, cursussen en zorg- en ondersteuningsdiensten; er kan ook een financiële waardering op staan. Er zijn al veel voorbeelden van de mantelzorgpas, zoals in Den Haag en Groningen. Ook Mezzo biedt gemeenten de mogelijkheid een eigen mantelzorgpas uit te geven.

Bij financieel-materiële hulp kunnen gemeenten ook denken aan het toekennen van een mantelzorgwoning, parkeerkaart, aangepast vervoer, bijzondere bijstand of aan vrijstelling van de sollicitatieplicht. Daarnaast kunnen groepsactiviteiten prima deel uitmaken van het gemeentelijke mantelzorgcompliment. Zo bewijst de Dag van de Mantelzorg al jaren hoe prettig mantelzorgers het vinden om zelf eens even de volle aandacht te krijgen en andere mantelzorgers te ontmoeten.

Ondertussen is het zaak voor gemeenten om initiatieven te belonen die ‘meer zorg aan elkaar’ stimuleren en mantelzorgers versterken. Dit kan bijvoorbeeld via een gemeentelijk ‘Innovatiefonds informele zorg’. Daarmee kunnen projecten worden gerealiseerd, die mantelzorgers ondersteunen en hun positie versterken. Dit zal zeker bijdragen aan waardering en erkenning van mantelzorgers.

Ik heb u via dit blogbericht enkele van onze ideeën en suggesties aangereikt. Mezzo zoekt daarom de VNG op om in gesprek te gaan. Mantelzorgers waarderen en erkennen: U krijgt er geen spijt van want het betaalt zich altijd terug. 

*bron Nationaal Mantelzorgpanel 2013

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Alexander Grassi / Ondernemer
Het compliment is een sympathieke geste, maar deze sigaar uit eigen doos (want uiteindelijk betaalt de belastingbetaler zelf de rekening) is .... vul zelf maar in



Voorwaarden mantelzorgcompliment



Om het mantelzorgcompliment aan te kunnen vragen, moet u een indicatie voor AWBZ-zorg aan huis hebben die:



afgegeven is door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) of Bureau Jeugdzorg;

geldig is voor minimaal 53 weken (371 dagen);

afgegeven is op of na 1 augustus 2009.



De SVB betaalt het mantelzorgcompliment uit.;



Ik heb navraag gedaan wat de kosten van de uitvoering zijn bij 14020. Dit wordt uitgezocht...



Met andere woorden direct afschaffen verdient misschien wel de voorkeur.
Julius Riemersma
Mantelzorgers zijn toch niet afhankelijk van vadertje staat? Wat een bureaucratisch werkgelegenheidsproject moet je er voor opzetten om complementen uit te delen. In een gezonde participatie samenleing komen de complimenten recht uit het hart van de ontvanger van de zorg of familie
Bert
Er zijn mantelzorgers die flink wat kosten maken, maar nog meer besparen. Als je het uit oogpunt van geld bekijkt moeten mantezorgers een tegemoetkoming krijgen. Als waardering nog meer.
Bert Stavenuiter / Directeur Ypsilon
Uitstekend stuk, dat me uit het hart is gegrepen.

Als directeur van een vereniging die 6.000 familieleden van mensen met GGZ-problemen ondersteunen herken ik de kracht van mantelzorgers, maar ook de behoefte aan erkenning en ondersteuning.
Trijntje Geuze / interim/projectmanagement. Ervaren mantelzorger.
Voor mantelzorgers is een compliment zeker op zijn plaats, of dat in de vorm van geld moet is maar de vraag, immers gemaakte kosten kunnen ook door de hulpvrager worden opgevoerd als ziektekosten bij de belastingaangifte. Iets anders , en in mijn ogen volstrekt onaanvaardbaar is de korting op inkomen als kinderen hun ouders in huis nemen. Immers vaak betekent het mantelzorger zijn , inkomen inleveren omdat mensen minder gaan werken om de zorg te kunnen verlenen. Het allerbelangrijkste is in mijn optiek , een vangnet voor de mantelzorger. Veel mantelzorgers blijken na 1 jaar zorg volledig overbelast te zijn, en vaak is ondersteuning dan te laat. Nu we op weg zijn naar de participatiemaatschappij met een extra beroep op mantelzorgers, moeten b.v. sociale teams oog hebben voor die overbelasting en tijdig ondersteuning bieden.
Advertentie