Bollenstreek schroeft loonkostensubsidie terug
De Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) van de Bollenstreek heeft besloten om in plaats van 40 uur nog maar voor 25,5 uur per week loonkostensubsidie uit te betalen aan werkgevers.
De Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) van de Bollenstreek heeft besloten om in plaats van 40 uur nog maar voor 25,5 uur per week loonkostensubsidie uit te betalen aan werkgevers.
Overgangsregeling
De ‘overgangsregeling’ heeft niets te maken met de door het kabinet beoogde invoering van de loondispensatie maar is bedoeld om ‘de kosten beheersbaar te maken’, aldus een woordvoerder van de ISD. Onder het loonkostensubsidiesysteem worden werkgevers van mensen met een arbeidsbeperking nog gecompenseerd door gemeenten voor het 'ontbrekende' arbeidsvermogen van gehandicapte werknemers. Dat instrument wordt, als het aan het kabinet ligt, binnenkort vervangen door het instrument loondispensatie. Onder de loondispensatie hoeven werknemers alleen nog het deel van het loon te betalen waarvoor gehandicapte werknemers productief zijn bevonden, waarbij het inkomen van werknemers wordt aangevuld tot bijstandsniveau mits zij daar recht op hebben.
Aanzienlijke kostenstijging
De bezuinigingsmaatregel is van kracht voor alle dienstverbanden voor arbeidsbeperkten vanaf 1 maart dit jaar. Het dagelijks bestuur van de ISD Bollenstreek en de deelnemende gemeenteraden besloten de overgangsmaatregel in te voeren omdat de kosten voor de gemeenten die de loonkostensubsidies uitbetalen, de laatste jaren aanzienlijk zijn gestegen; In 2016 waren de Bollenstreekgemeenten (Hillegom, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen) 90.000 euro kwijt aan loonkostensubsidies. De verwachting is dat die kosten mét de overgangsmaatregel dit jaar zullen oplopen naar 750.000 euro, laat de ISD-woordvoerder weten.
Termijn doelgroep schoolverlaters opgerekt
Zij benadrukt daarnaast dat er in individuele gevallen voor gekozen kan worden om alsnog meer dan 25,5 uur aan loonkostensubsidie toe te kennen. Voor arbeidsbeperkten die het voortgezet speciaal onderwijs of het praktijkonderwijs hebben doorlopen, wordt de termijn waarvoor zij onder de ‘doelgroep schoolverlaters’ (die recht geeft op loonkostensubsidie als een werkgever hen in dienst neemt) vallen, opgerekt van zes naar vierentwintig maanden.
Op of onder sociaal minimum
SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk is niet gecharmeerd van de maatregel en heeft vragen gesteld aan staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, VVD). Hij is bang dat arbeidsbeperkten die meer dan 25,5 uur per week kunnen en willen werken daar niet meer voor in aanmerking komen en op of onder het sociaal minimum blijven steken. Van Dijk wil onder meer van de staatssecretaris weten of de overgangsregeling juridisch haalbaar is en vraagt Van Ark of zij actie gaat ondernemen om ervoor te zorgen dat de maatregel geen navolging krijgt in andere gemeenten.
Het licht van P.Pechthold namens D''66 is ook gedoofd nu het appartement geruisloos is geleverd.Dubbel en dwars dus.