Advertentie
sociaal / Nieuws

Boete als kind met achterstand niet naar voorschool gaat

De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher wil dat ouders een boete krijgen als ze hun kind niet naar een voorschool laten gaan terwijl het een taalachterstand heeft.

16 maart 2012

Ouders die hun peuter met een taalachterstand niet naar de voorschool brengen, moeten een boete kunnen krijgen. Dat vindt de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (educatie, PvdA). Hij wil met het Rijk gaan overleggen over de ruimte voor een experiment hiermee.

6000 risico's
Asscher schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat rond de 6000 van de 13.000 Amsterdamse peuters een risico lopen met een achterstand op de basisschool te komen. Op de voorschool kunnen kinderen vanaf 2,5 jaar hun woordenschat verder ontwikkelen, maar ze gaan daar lang niet allemaal naartoe.

Laatste generatie
'Onderzoekers zijn het erover eens dat eenmaal opgelopen achterstand in latere jaren bijna niet meer in te halen is. Ook niet met goed onderwijs’, schrijft Asscher. 'De uitdaging is dus om achterstanden op jonge leeftijd aan te pakken.’ Het voorstel voor een boete is onderdeel van een plan om de taalachterstand bij Amsterdamse kinderen weg te werken. De PvdA'er wil dat de peuters van nu 'de laatste generatie’ vormen met zo’n achterstand.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

clara / psz leidster VVE
Mijn voorschool werkt vanuit de visie ''Startblokken'' en dit is spelenderwijs kinderen wegwijs maken met ''taal'' en het sociale leven van de ''grote wereld'', maar dan in het klein. (peuters)

Waar ik me wel ietwat over op kan winden is: dat de maatschappij allemaal geconditioneerde kinderen aan het creeeren is. Die, alles wat de overheid aanbied moet kauwen, herkauwen en hopen dat het beklijft. De individuele kwaliteiten worden niet meer benut. Door teveel druk te leggen op wat er fout gaat, (onze voorwaarden en regels van ''wat moet je kunnen) zien we de kwaliteiten van onze ADHD''ers (die alleen maar drukker worden van al dat keurslijf gedoe) en onze begaafde PDD nos'ers die net als alle anderen een strijd leveren met onze maatschappelijke voorwaarden. Maar ook onze ''gewone'' kinderen lijden hieronder!

Er is nog nooit zoveel medicatie voorgeschreven als de afgelopen jaren, voor kinderen met ''onaangepast gedrag". Wie heeft er nu last van onaangepast gedrag?, de overheid? de farmaceutische industrie?...onze kinderen in ieder geval niet. Die worden gek van onze geconditioneerde keurslijf maatschappij.



NB er zijn natuurlijk kinderen die zichzelf ook goed dwars kunnen zitten en ouders met de handen in het haar. Hier moet goede zorg en begeleiding voor zijn.
Kees
Opmerkelijk voorstel, kennelijk is straffen steeds het eerste waar wethouders aan denken. Iedereen weet dat belonen veel meer oplevert ook naar de toekomst. Overigens vraag ik me af wat het nut van verplichten van de voorschool is als, zoals steeds weer wordt aangekaart, op de voorschool de medewerkers nogsteeds slecht Nederlands spreken. Ik zou zeggen, eerst de voorschool op niveau brengen, dan ouders motiveren op basis van kwaliteit en eventueel belonen zodat ze andere ouders ook motiveren en pas als dat allemaal is gebeurd beginnen over boetes. Dat levert veel meer op voor de langere termijn en bespaart teven heel wat geld op handhavings- en incassokosten (en problemen bij ouders die meer baat zouden hebben bij zorg/maatschappelijk werk door problemen dan extra kosten door boetes).
Jan
En denk nu niet dat taalachterstand alleen maar voorkomt bij kinderen van allochtone ouders. Welnee, in sjieke gemeenten als Wassenaar en Bloemendaal en in sjieke gedeelten van andere gemeenten is het ook een probleem. Dat komt door de au pairs, die nauwelijks Nederlands spreken maar meer met de kinderen omgaan dan hun ouders die druk zijn met hun carrière. Maar ja, het probleem is daar natuurlijk wel dat boetes totaal geen indruk maken.
Advertentie