Advertentie
sociaal / Nieuws

Bijtertje voor de armen

Eindhoven heeft sinds kort een armoedegezant. Aan Gerrie Vermeulen de taak om de gemeentelijke instanties te laten samenwerken en ‘het gebrek aan regie’ bij de armoedebestrijding bloot te leggen. Voor de armoedegezant zijn er geen grenzen of ambtelijke taboes.

30 oktober 2009

Spraakmaker: Gerrie Vermeulen

 

Is het zo erg gesteld met de armoede in Eindhoven?
Het is hier niet erger dan in andere Nederlandse steden. Het probleem is dat er wel heel veel regelingen zijn, maar dat ze de mensen niet bereiken die op de armoedegrens leven. In Eindhoven gaat het om zo’n 20 duizend mensen. Je bent rijk als stad en dus organiseer je voorzieningen voor mensen die het slecht hebben, maar de hulpbehoevende mensen rollen van het ene in het andere probleem, raken in een cirkeltje verzeild en komen daar niet meer uit.

 

Ik ga straks een ochtend naar de Voedselbank. Daar komen mensen die het zelf niet redden en die blijkbaar weinig toegang hebben tot allerlei voorzieningen. Ik ben benieuwd om van de klanten van de Voedselbank te horen hoe ze in die vicieuze cirkel terecht zijn gekomen en hoe we dat kunnen doorbreken.

 

Wat gaat u concreet doen?
Allereerst moet ik het gebrek aan regie in de hulpverlening in kaart brengen. Ik zal de directeuren van diensten en bestuurders daar ook op wijzen. Hier wordt niet samengewerkt, daar zijn de regels met elkaar in tegenspraak. Het mag straks niet meer zo zijn dat instanties een hulpbehoevend gezin van het ene loket naar het andere loket sturen.

 

Al 10 jaar geleden heb ik in de gemeente een Inkomensondersteuningsloket opgezet om alle regelingen samen te brengen, maar ik heb gemerkt dat veel nog altijd niet gebundeld is. Er moet een sluitende aanpak in de voorzieningen én regie op de hulpverlening komen, zodat mensen niet meer tussen wal en schip vallen.

 

En als de hulpverleners maling aan u hebben?
Dat is een gevaar, maar de armoedegezant is vorig jaar zomer wél voorgesteld door de Taskforce Armoede. De gezant komt uit de koker van de hulpverleningsinstanties. We hebben een gezamenlijk doel. Ik kan ook door de bureaucratie breken en direct naar de wethouder stappen als dat nodig is.

 

Niet bang dat ook u verzuipt in de hulpbureaucratie?
Daar verzuipen mensen met problemen in. Ik hoop geen onderdeel te worden van die bureaucratie en dat ik voldoende afstand kan bewaren. Ik ben per slot van rekening onafhankelijk en heb doorzettingsmacht.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie