Advertentie
sociaal / Column

Bewezen effectief

Ik las ooit hoe dat komt: politici gebruiken wetenschap zoals een dronken man een lantaarnpaal: voor de steun, niet voor het licht.

09 oktober 2013

Multitasking. Terwijl ik de borden in de vaatwasser zet en tevergeefs mijn kinderen aanspoor om zich klaar te gaan maken, luister ik naar een radio. Een kabbelend gesprek over wetenschap en politiek. Opvallend genoeg relativeren de wetenschappers hun belang voor de politiek, terwijl een politica vertelt hoezeer de wetenschap haar plannen helpt. Ik las ooit hoe dat komt: politici gebruiken wetenschap zoals een dronken man een lantaarnpaal: voor de steun, niet voor het licht.

En wij dan? Baseren de ambtenaren die de politici ondersteunen hun handelen op wetenschappelijke inzichten? Er bestaan boekenkasten vol onderzoek. De mooiste staat op het internet en is gratis. Maar maakt al die beschikbare kennis ons handelen beter? Je zou het hopen, in een tijd waarin we steeds meer mensen moeten helpen voor steeds minder geld. Bewezen effectief is dus belangrijk. Maar wie druk is, heeft al gauw geen tijd meer om na te denken. We hebben een prachtig programma over vakmanschap, maar het leidt zelden tot massabijeenkomsten.


Vorige week was ik bij TNO. Bewezen effectief is daar zo ongeveer uitgevonden. Ze ontwikkelden een methode op basis van gedragspsychologische kennis. Wat hebben wij nodig om ons gedrag te veranderen? Drie dingen: zelfvertrouwen, sociale steun en attitude. Methoden die daarvan gebruikmaken, scoren stukken beter. Niet alleen bij werkzoekenden: ook werkgevers zijn mensen en dus vatbaar voor beïnvloeding. Ik vraag me sindsdien af: wat voor soort interventie is er nodig om onze professionals gebruik te laten maken van bewezen effectieve inzichten? Bij TNO kunnen ze me dat vast leren!

René Paas

Meer columns van René Paas leest u hier.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie