Huisvesting groot probleem voor mantelzorgers
Als er geen oplossing komt voor de huisvestingsproblemen van mantelzorgers, zal ruim de helft zijn zorgtaken beëindigen. In een flink aantal gevallen leidt dit ertoe dat degene die verzorgd wordt niet meer zelfstandig kan wonen en in een instelling zal worden opgenomen, met fors stijgende zorgkosten tot gevolg. Dat blijkt uit onderzoek van de Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers Mezzo.
Aanpassingen woning
Mezzo ondervroeg 500 mantelzorgers. Ruim de helft zei de zorg niet langer vol te kunnen houden als er geen oplossing komt voor hun behoefte op het gebied van wonen. Bij 38 procent gaat het om aanpassingen aan de woning zoals bijvoorbeeld de aanbouw van een extra kamer of het aanleggen van een traplift. 18 procent geeft aan te willen verhuizen naar een geschiktere woning.
Langer in eigen woning
Voordat een woning aangepast kan worden, moeten echter lange, ingewikkelde procedures doorlopen worden voor aan- en bijbouwen. Als verhuizen de enige optie is, vormen het vinden van een geschikte woning of de extra financiële lasten vaak een probleem. Als de problemen niet opgelost worden, zal in 40 procent van de gevallen degene die verzorgd wordt niet langer zelfstandig kunnen wonen. ‘En dat terwijl minister Donner in zijn woonvisie zegt dat hij wil dat mensen langer in hun eigen woning blijven’, zegt Leny Borsboom van Mezzo.
Tijdens de bouw
De Vereniging pleit er dan ook voor dat er beter naar de woonwensen van mantelzorgers geluisterd wordt in de Woonvisie van minister Donner. ‘Er moeten meer aangepaste woningen komen’, aldus Borsboom. ‘En tijdens de bouw van woningen moeten we al zorgen voor brede deuren en drempelloze huizen. Zodat we in de toekomst minder aanpassingen zullen moeten doen.’
Verhuizen
Minister Donner heeft in zijn woonvisie opgenomen dat de regels rondom aan- of bijbouwen eenvoudiger worden en dat de mantelzorger voorrang krijgt bij het toewijzingsbeleid als hij dichter bij de zorgvrager wil gaan wonen. Borsboom: ‘Maar helaas is het andersom niet zo. Terwijl het vaak voor een zorgvrager makkelijker is om te verhuizen dan voor de mantelzorger die soms met een heel gezin moet verhuizen.’
Hengelo
Uit het onderzoek blijkt dat de gemeente Hengelo het opvallend goed doet als het gaat om het vervullen van woonwensen van mantelzorgers. Hengelo denkt dat dit vooral komt door intensieve samenwerking en doordat de medewerkers van het Steunpunt Informele Zorg erg betrokken zijn. ‘De medewerkers kijken heel breed naar de problemen van mensen’, aldus een woordvoerder. ‘Door de korte lijnen van het SIZ met de gemeente worden steeds meer problemen bij de gemeente geregistreerd’, aldus een woordvoerder.
Volgende week praat de Tweede Kamer in een Algemeen Overleg over de Woonvisie van minister Donner.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.