Ongekende ‘orgie van geweld’ in Rotterdam
Bij de rellen in het centrum van Rotterdam op vrijdagavond zijn zeven mensen gewond geraakt en zeker twintig arrestaties verricht. Dat werd duidelijk op een ingelaste persconferentie van de Rotterdamse driehoek.
Bij de rellen in het centrum van Rotterdam op vrijdagavond zijn zeven mensen gewond geraakt en zeker twintig arrestaties verricht. Dat werd duidelijk op een ingelaste persconferentie van de Rotterdamse driehoek.
2G-beleid
Burgemeester Ahmed Aboutaleb sprak van ‘een orgie van geweld’ in het Rotterdamse centrum. Vrijdagavond verzamelden honderden mensen zich op de Coolsingel om te protesteren tegen het zogenoemde 2G-beleid waar de overheid op aan stuurt. Daarbij krijgen mensen alleen nog maar een coronatoegangsbewijs wanneer ze gevaccineerd of genezen zijn.
Schoten
Bij de rellen die uitbraken loste de politie schoten en raakten meerdere mensen gewond. Het zou gaan om waarschuwingsschoten, maar er werd ook gericht geschoten, zei een politiewoordvoerder. Over de toedracht daarvan kon de driehoek nog niets zeggen. Hetzelfde gold voor de ernst van de verwondingen. Wel is duidelijk dat er ook onder de politie gewonden zijn gevallen. ‘Wat er precies gebeurd is, dat gaan we onderzoeken’, zei de Rotterdamse hoofdofficier van justitie Hugo Hillenaar, die toevoegde nog meer aanhoudingen te verwachten. ‘De onderste steen gaat bovenkomen.’ Er komt een groot onderzoek naar de onlusten en ook naar het optreden van de politie, aldus de driehoek.
Fors geweld
De demonstratie op de Coolsingel was niet aangemeld bij de gemeente, lichtte Aboutaleb toe. Acht ME-pelotons uit het hele land, zo'n vierhonderd agenten, werden ingeschakeld toen de boel rond 20.00 uur uit de hand liep. De burgemeester erkende dat de politie de situatie op dat moment niet in de hand had. De driehoek heeft nog geen concreet beeld van hoe de groepen relschoppers er precies uitzagen. Naast tegenstanders van het coronabeleid zouden er mogelijk ook voetbalhooligans betrokken zijn geweest. Volgens Aboutaleb waren veel aanwezigen uit op onlusten en was er sprake van fors geweld. Agenten werden onder meer met zwaar vuurwerk bekogeld.
Noodbevel
De politie zette een waterkanon om de situatie onder controle te krijgen. Vier politiewagens gingen in vlammen op. Brandweerlieden moesten bij het blussen beschermd worden door agenten, aldus Aboutaleb. Ook brommers, prullenbakken en ander straatmeubilair werden in brand gestoken of opgeworpen als barricade. Tot 04.30 uur geldt er een noodbevel voor het centrum. Dat houdt in dat niemand zich daar mag ophouden. Hetzelfde geldt rondom Rotterdam CS en station Rotterdam Blaak. Het treinverkeer van en naar Rotterdam Centraal werd op last van de politie stilgelegd, maar kwam rond 00.15 uur weer op gang. Ook ging het station enige tijd dicht vanwege de rellen.
Radicale onderstromen
Korpschef Henk van Essen maakt zich grote zorgen over agressie tegen politiemensen. Volgens de politiechef verhardt de samenleving snel en wordt die ook steeds intoleranter. ‘Ten opzichte van elkaar en ten opzichte van de overheid’, zegt hij in een interview met De Telegraaf. ‘De radicale onderstromen worden groter en uiten zich heftiger. Ook het in maatschappelijke en zelfs politieke debat’, aldus Van Essen. De politiechef stelt dat men steeds makkelijker bedreigingen uit, zowel fysiek als online. ‘Niet alleen politiemensen worden hiermee geconfronteerd, maar ook politici, wetenschappers en journalisten’, aldus Van Essen. ‘Met geweld los je het coronaprobleem niet op. Wij faciliteren nota bene de demonstraties, maar de collega’s krijgen wel de volle laag.’
Grens overschreden
Volgens de korpschef komt het voor dat videobeelden van agenten online rondgaan, met daarbij vragen over hun woonplaats of familieleden. Van Essen noemt dat ‘absurd’ en stelt dat in die gevallen een ‘nieuwe grens overschreden’ wordt. ‘En daar treden we tegen op. Ik vind dat we dit in het maatschappelijk debat moeten blijven adresseren. De zwijgende meerderheid van de samenleving zou zich hier wat mij betreft nadrukkelijker tegen uit mogen spreken. Dat we met elkaar zeggen: dit is niet normaal, tot hier en niet verder.’ (ANP)
Vervelend? Een vlek op je trui, dát is vervelend. Of dat de batterij van je telefoon leeg blijkt te zijn als je net op pad wilt gaan. Dat is vervelend.
Maar dat mensen je wil fusilleren, is vooral schofterig en verdient een andere veroordeling. Extreem rechts wil onrust en voed die voortdurend. De waarschuwing die in de bestorming van het Capitool zat komt blijkbaar nog steeds niet binnen? Wanneer houden we op om deze gevaarlijke lieden te zien als "democratische leiders". Fascisme is per definitie het einde van democratie en zeggenschap van andersdenkenden.