'Dagbesteding is duurder dan beschut werk'
Dat concludeert Cedris in een factsheet. Het feit dat met beschut werk er ook opbrengsten zijn maakt het grootste verschil.
Het kost een gemeente meer geld om iemand met een zware arbeidshandicap in een ‘participatievoorziening’ zoals dagbesteding of vrijwilligerswerk te hebben dan om deze persoon op een beschutte werkplek te laten werken. Dat concludeert brancheorganisatie in de Sociale werkvoorziening Cedris in een factsheet.
Dure voorziening
Met de komst van de Participatiewet, volgend jaar, denken gemeenten na over het inrichten van voorzieningen voor de allerzwaksten. Volgens het regeer- en sociaalakkoord moeten gemeenten beschut werk inrichten, maar niet alle gemeenten doen dat. Beschut werk zou een dure voorziening zijn en door het geld op een andere manier in te zetten zouden gemeenten meer mensen kunnen laten participeren, zo is de gedachte in bijvoorbeeld Tilburg, Drechtsteden en Utrecht.
Vergelijkingen
Met de factsheet wil Cedris dit beeld nuanceren. Daarom zijn de kosten op een rij gezet van iemand met een loonwaarde van 35 procent in drie verschillende situaties: thuis met een uitkering, een uitkering en gaat een aantal dagdelen in dagbesteding en vier dagen in de week op een beschutte werkplek. Cedris concludeert dat in geval 1 de persoon ruim 15 duizend euro per jaar kost (uitkering + uitvoeringskosten). De tweede mogelijkheid kost per jaar zo’n 25 duizend euro. Een beschutte werkplek kost aan loon en begeleiding jaarlijks zo’n 20 duizend euro. Het grote verschil zit ‘m daarbij in het feit dat er bij beschut werk sprake is van opbrengsten.
Opbrengsten
Volgens Cedris zijn de kosten voor begeleiding van iemand die vier dagdelen per week naar een dagbesteding gaat hoger dan de kosten van begeleiding van iemand die vier dagen per week beschut werk doet. Terwijl de persoon in kwestie in het laatste geval veel meer ‘bezig’ is. De kosten voor dagbesteding zijn berekend op 30 euro per dagdeel, volgens Cedris het laagste gehanteerde tarief. De kosten voor begeleiding op een beschutte werkplek zijn op jaarbasis 8500 euro. Maar daar kunnen de opbrengsten van afgetrokken worden. Die zijn bij een loonwaarde van 35 procent (een gemiddelde volgens Cedris) op jaarbasis zo’n 7 duizend euro. Blijft een kostenpost van 1500 euro over.
Schulden, zorgkosten
‘Het beeld dat beschut werk een dure voorziening is, is verouderd. De laatste jaren vindt instroom vrijwel altijd plaats op of rond het niveau van het Wettelijke Minimumloon (WML)’, schrijft Cedris in de factsheet. Weliswaar is iemand thuis zit zonder werk of zonder dagbesteding nóg goedkoper, maar Cedris wijst erop dat bij mensen die thuis zitten vaak andere maatschappelijke kosten om de hoek komen kijken. Zo hebben mensen vaker schulden, zorgkosten of veroorzaken ze overlast. Werk biedt bovendien ‘zelfstandigheid, ontwikkelingsmogelijkheden, een positief effect op iemands zelfrespect en ‘echte’ participatie in de samenleving.’
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.