Kabinet moet bekendheid cliëntondersteuner vergroten
Het kabinet moet zorgbehoevenden actief wijzen op de mogelijkheid tot onafhankelijke cliëntondersteuning. Een voorstel hiertoe heeft D66-Kamerlid Vera Bergkamp donderdag ingediend.
Het kabinet moet zorgbehoevenden actief wijzen op de mogelijkheid tot onafhankelijke cliëntondersteuning. Te weinig mensen weten dat een onafhankelijk persoon hen kan bijstaan bij de gesprekken met de gemeente of zorgaanbieder als zij een beroep doen op ondersteuning en/of zorg vanuit de Wmo of de Wet langdurige zorg (Wlz). De 55 miljoen euro die het kabinet heeft vrijgemaakt voor de onafhankelijk cliëntondersteuner moet hiervoor worden ingezet.
Stemming
Een voorstel hiertoe heeft D66-Kamerlid Vera Bergkamp donderdag ingediend. Dinsdag wordt er over het voorstel gestemd, maar nu al is duidelijk dat het op een Kamermeerderheid kan rekenen. Regeringspartijen VVD, CDA en ChristenUnie hebben hun steun al toegezegd.
Onvindbaar
De onafhankelijke cliëntondersteuner is onderdeel van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en van de Wlz. Uit diverse onderzoeken blijkt dat hulpbehoevenden niet weten dat ze daar een (gratis) beroep op kunnen doen, laat staan waar ze die cliëntondersteuner kunnen vinden. ‘Het is echt zaak dat het kabinet werk maakt van het vergroten van de bekendheid van de cliëntondersteuner’, aldus Bergkamp. Als dat nu niet wordt opgepakt, blijft die 55 miljoen euro onaangeroerd op de plank liggen. Dat wil Bergkamp voorkomen.
Keukentafelgesprek
‘Sommige mensen zitten vast in de complexe zorgwereld of hebben plotseling ondersteuning of zorg nodig. Dan is het fijn dat er een cliëntondersteuner is die meedenkt. Bijvoorbeeld wat bij iemand past, welke keuzes er gemaakt moeten worden of hoe de mantelzorger ondersteund kan worden. Ook kan de cliëntondersteuner helpen bij het keukentafelgesprek of aanwezig zijn bij het gesprek met de indicatiesteller’, aldus Bergkamp.
Ouderen
In haar voorstel roept Bergkamp de regering op om met een plan van aanpak te komen. Daarbij vraagt het Kamerlid speciale aandacht voor specifieke doelgroepen als ouderen met een klein netwerken, jongeren en mensen met een licht verstandelijke beperking.
Het betreft verantwoordelijkheden en bevoegdheden, die zijn overdragen aan de gemeenten. Besturen betekent ook rekening houden met de verantwoordelijkheidsverdeling. Laat gemeentebestuurders de zaak verbeteren.
Overigens mogen stichtingen, die de onafhankelijke cliëntondersteuning leveren het verwijt oppakken Ze presteren na 4 jaar nog steeds onder de maat.