Bankpasje vervangt voedselbank of Super Sociaal
De subsidie die naar de Super Sociaal ging wordt in Gemert-Bakel gestopt in een opgeladen bankpasje. Minima kunnen naar dezelfde supermarkt als iedereen.
Mensen die onder het sociaal minimum zitten, kunnen in veel gemeenten naar de voedselbank of naar een speciale supermarkt voor minima. In Gemert-Bakel kunnen deze mensen binnenkort boodschappen doen bij de Albert Hein of de Jumbo. Met een bankpas die door de gemeente opgeladen wordt. ‘Mensen in armoede moeten zo normaal mogelijk leven’, vindt wethouder Jan Bevers die het plan bedacht.
10 duizend euro
In Gemert-Bakel staat geen voedselbank. De minima kunnen naar Helmond om daar in de Super Sociaal boodschappen te doen. De gemeente betaalt jaarlijks 10 duizend euro subsidie aan deze supermarkt voor minima. Maar dat gaat veranderen. De subsidie aan Super Sociaal wordt gestopt en dat geld komt vrij voor het nieuwe plan.
Bonnetjes ter controle
Het idee is simpel. Schuldhulpverlening geeft aan mensen onder het het sociale minima een verklaring waarmee ze een bankpas krijgen. De gemeente stort één keer per maand geld op de bijbehorende rekening. De pasbezitter kan dus zelf bepalen waar hij zijn geld aan uitgeeft. 'Uiteraard is er daarbij wel begeleiding vanuit de schuldhulpverlening of het maatschappelijk werk', legt Bevers uit. Zo wordt aan de hand van bonnetjes gecontroleerd of het geld wel 'goed' uitgegeven wordt.
Vers voedsel
'We willen natuurlijk graag dat mensen hier verse producten voor kopen, zoals groente en fruit', aldus de wethouder. Hij vindt dat een bijkomend voordeel van het 'bankpas-plan'. Voedselbanken of supermarkten voor minima hebben vaak problemen met het verkrijgen van vers voedsel. 'Mensen zijn daar afhankelijk van wat er beschikbaar is. Met de pas kunnen ze kopen wat ze nodig hebben.'
Snoep en cola
In principe kunnen met de pas dus ook dure of ongezonde producten gekocht worden zoals coca cola, chips of snoep. Ook kan het maandbedrag in één keer in een snackbar uitgegeven worden. 'Ja dat kan', zegt wethouder Bevers. 'Maar dat doet zo iemand dan slechts één keer, want als dat gebeurt, stoppen we er natuurlijk mee.'
Middenstand profiteert
Naast de 'normalisering' van de positie van minima heeft de pasjesregeling ook voordelen voor de middenstand van Gemert-Bakel. Werd vroeger de 10 duizend euro subsidie in een sociale supermarkt tien kilometer verderop gestopt, nu wordt het geld uitgegeven bij winkeliers in Gemert-Bakel zelf. Bevers wil proberen in de toekomst lokale bedrijven en charitieve instellingen te betrekken bij het pasjesplan.
Inkomenspolitiek
Maar minima geld geven om boodschappen te doen, dat schuurt toch met het verbod op het voeren van inkomenspolitiek? 'Ja, dat mag de gemeente natuurlijk niet doen', weet ook Bevers heel goed. Daarom wordt er per persoon getoetst of iemand wel of niet in aanmerking komt. Bovendien gaat de gemeente het niet zelf uitvoeren, maar subsidieert het een stichting die de organisatie op zich neemt.
Tegenprestatie
Vanaf 1 juli worden de pasjes weggegeven. Maar wethouder Bevers is in gedachten al bezig met fase 2: een tegenprestatie voor de pas. 'Binnen de eigen mogelijkheden en interesses kunnen mensen een bijdrage leveren aan de maatschappij', vindt hij. 'Ze kunnen vrijwilligerswerk gaan doen bij een voetbalclub of een zorgcentrum, of iets anders.' Op die manier kan geld 'verdiend' worden dat op de pas geladen wordt. En dan gaat het systeem ook de andere kant op werken. 'Veel mensen willen graag wat terug doen', weet Bevers. Hij verwacht dat er een kleine groep is die dat niet wil. En die krijgt dan ook geen geld meer op de pas gestort.
Reacties: 22
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Vergeet de kwijtschelding van diverse belastingen niet.
Ze zouden de diverse toeslagen enz. moeten bruteren, zodat beter in de gaten kan worden gehouden hoe hoog het inkomen van deze groep in werkelijkheid is.
Zelf heb ik een baan als oproepkracht, dit zijn geen vaste aantal uren en ik vul mij inkomsten netjes in op het formulier voor mijn uitkering (sociale dientst).....wordt 100% van uitkering afgehouden. Ik doe nog vrijwilligerswerk ( help zelf ook mensen die het van een minimum of minder moeten doen) Dankbaar werk, maar verdien er helemaal geen geld mee. Al met al moet ik het met €700,00 euro per maand doen. Huur; 438.....gas en elektra 200,00....zorgverzekering; 135,00 en dan moet er nog water af, internet ( nodig voor sollicitaties ook) en er moet ook nog gegeten worden. Als jullie kunnen tellen zie je dat ik tekort kom. En ik ben één van de vele. Oordeel niet te snel en informeer eens naar het werkelijke leven van mensen met een minimum inkomen. Snap jullie frustraties....ik zou ook graag willen gaan werken, maar mijn leeftijd is te hoog en dan ben je te duur of te weinig ervaring (hoe moet ik die krijgen als ik nog niet eens de kans krijg om te werken) of ik heb niet de juiste papieren. Dan is het toch fijn dat je geholpen wordt om door deze periode heen te komen?
Jullie hebben het nu misschien niet zo slecht, maar realiseer je eens dat jullie ook ineens met niets kunnen komen staan en zijn jullie dan niet blij als je geholpen wordt?
De mensen die zo'n pasje hebben straks worden geholpen met het omgaan van hun budget, niet gecontroleerd. Dat is toch goed? Zijn veel mensen bij die het eerder heel goed hebben gehad en juist die hebben vaak problemen met het rondkomen van een laag budget. Ik vind het super en sta er vierkant achter.
En dan ook - en met name - voor het W-deel= werkdeel
Wet Werk en Bijstand. Het is zo jammer, en verspillend
dat het werkdeel voor de mensen in de bijstand in zijn geheel naar de gemeente gaat die het geld dan naar eigen inzicht mag verdelen. Het werkdeel is geld dat
bedoelt is om te re-integreren op de arbeidsmarkt.
En ik denk dat het effectiever en efficienter is om dat
geld - zoals hierboven is beschreven- middels een
bankpas met tegoed- aan de personen te verstrekken.
Economische zelfstandigheid is een mensenrecht! En hoe je zelf weer op de arbeidsmarkt kan komen kan je middels een investering (=Werkdeel) ook het beste zelf invullen.
Hoe goed bedoeld ook het idee is, maar ik proef in het artikel het wantrouwen van de wethouder jegens minima en klanten in schuldhulpverlening: controle van bonnen is nodig, want zij kopen per definitie ongezonde en/ of dure producten.
Mensen die rondkomen met een uitkering verdienen het om niet betutteld te worden, maar verdienen een oordeelvrij steuntje in de rug.
Al jaren is het sociaal minimum niet verhoogd, terwijl andere inkomens ieder jaar stegen.De normbedragen van het CPB en het CBS zijn hoger dan het sociaal minimum. Geen wonder dat minima niet of niet goed rond kunnen komen, nu de lasten in de afgelopen jaren alleen maar gestegen zijn.
Jammer dat dit idee zo omgeven wordt met betutteling en controle. Het is in wezen een goed alternatief voor de voedselbank, maar op deze manier wordt de eigen verantwoordelijkheid weer negatief beoordeeld.