Advertentie
sociaal / Nieuws

Andere inkoop en bekostiging Wmo Groningen in de maak

Het college van Groningen bereidt een nieuwe Wmo-aanbesteding voor. In plaats van uurtje-factuurtje -bekostiging, wil het college overstappen naar een bekostiging per stadsdeel met een budgetplafond.

23 maart 2018

Het college van Groningen bereidt een nieuwe Wmo-aanbesteding voor. In plaats van uurtje-factuurtje -bekostiging, wil het college overstappen naar een bekostiging per stadsdeel met een budgetplafond.

Hoofdaannemer per gebied

Met de plannen wil wethouder Ton Schroor (zorg en welzijn, D66) de stijging van de Wmo-kosten beteugelen en zorgaanbieders prikkelen om efficiënter te gaan werken. Ook moet de kwaliteit van de ingekochte zorg op die manier verbeterd worden. ‘Onder de systematiek open house-aanbesteding hebben we de laatste keer 127 partijen gecontracteerd. Elke zorgaanbieder had daarbij als het ware een nul-urencontract. Zij hadden er daardoor belang bij om zoveel mogelijk cliënten te trekken om geïndiceerde zorg aan te leveren, waardoor de kosten elk jaar verder opliepen.'

Efficiënter werken

'In plaats daarvan ben ik nu van plan om de stad in vier gebieden op te delen en elk gebied een vast budget te geven', aldus Schroor. 'Elk stadsgebied krijgt een hoofdaannemer die voor dat vaste budget alle benodigde zorg gaat leveren. Op die manier willen we zorgaanbieders gaan prikkelen om efficiënter te gaan werken, meer te innoveren en onderling samen te werken, en ook meer met lokale initiatieven aan te haken.’ Schroor zegt inspiratie te hebben opgedaan in Alphen aan den Rijn, Emmen en Utrecht, waar deze manier van aanbesteden en inrichten een succes zou zijn.

Zorg zonder indicatie

Daarnaast wil Schroor ook dat de zorg waarom het gaat (sociale activering, kortdurend verblijf voor mantelzorgers en mantelzorgontvangers, groepsgerichte dagbesteding en individuele begeleiding) niet meer per indicatie met een vaststaand aantal uren wordt geleverd. ‘In plaats daarvan wordt leidend hoeveel behoefte aan zorg een cliënt per periode heeft. Dat kan de ene week meer zijn dan de andere. Op die manier kunnen we flexibeler en beter maatwerk leveren.’ Schroor benadrukt dat de kwaliteit nauwlettend gemonitord zal worden en dat de gemeente Groningen onderzoek heeft laten verrichten naar een reële kostprijs, mede gebaseerd op de uitgaven in het verleden. Voor de vier stadsgebieden samen wordt 13.5 miljoen euro uitgetrokken. De plannen worden dinsdag in het Groninger college besproken en naar verwachting op 18 april aan de raad voorgelegd.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gijs van Elderen / Jobcoach
In Emmen een succes? Het is daar verschrikkelijk!
Tim Robbe / Advocaat en Adviseur
"Schroor zegt inspiratie te hebben opgedaan in Alphen aan den Rijn, Emmen en Utrecht, waar deze manier van aanbesteden en inrichten een succes zou zijn."



Tsja, daar valt natuurlijk niets tegen in te brengen...
Marco van der Spek-Stikkelorum / Inkoopstrateeg Sociaal Domein/zelfstandig advieseur
Een budget gebaseerd op basis van uitgaven uit het verleden, impliceert dat de zorgvraag de komende jaren gelijk blijft. Ik ben benieuwd hoe de keuzevrijheid in Groningen wordt gewaarborgd. En hoe de behoefte van de inwoner zich verhoudt tot een populatie gebonden budgetplafond. Blijft lastig een budgetplafond versus een open einde financiering
Advertentie