Forse toename schuldhulpverlening Amsterdam
Het aantal Amsterdammers dat zich dit jaar heeft gemeld voor een schuldhulpverleningstraject, is fors gestegen. Vooral in Zuidoost steeg het aantal enorm.
Het aantal Amsterdammers dat zich dit jaar heeft gemeld voor een schuldhulpverleningstraject, is fors gestegen. Tot en met oktober trokken ruim 13 duizend mensen met financiële problemen aan de bel, een stijging van bijna 20 procent.
Zuidoost
Bij de verschillende stadsdelen meldden zich dit jaar 12.358 mensen. Bij verschillende commerciële schuldhulpverleners klopten ruim 1200 mensen aan. Vooral in Zuidoost steeg het aantal enorm. Daar verdubbelde het aantal aanmelders bijna (2478 dit jaar tegenover 1490 vorig jaar).
Wachtlijsten
Ondanks de grote stijging, kent Amsterdam geen wachtlijsten. Wethouder Freek Ossel: 'Mensen die in de schulden zitten moeten zo snel mogelijk geholpen worden. Op dit moment zijn er geen wachtlijsten bij de schuldhulpbureaus in de stad, en door volgend jaar efficiënter te gaan werken willen we dat zo houden.'
Geldexamen
Amsterdam wil zich volgend jaar gaan richten op het voorkomen dat mensen in de schuldhulpverlening terecht komen. 'Dit doen we bijvoorbeeld door campagnes en budgetlessen', aldus Ossel. 'Volgend jaar gaan we ook het NIBUD geldexamen introduceren op de basisschool.'
Den Haag en Eindhoven
Amsterdam staat niet alleen in de toename. Ook in Den Haag is sprake van een stijging. De stad verwacht dat dit jaar zo'n 4500 mensen een beroep doen op schuldhulpverlening. Dat zou een stijging zijn van 12,5 procent. In de regio Eindhoven stijgt het aantal mensen met problematische schulden ook sterk, meldt het Eindhovens Dagblad.
Indien u geïnteresseerd bent om gemeenteraadsleden en beleidsmedewerkers transparant te informeren, komt het lek van de Schuldhulpverlening snel op meerdere plekken naar boven. Ik werk graag mee aan een artikel met nieuwswaarde en meer objectiviteit dan tot op heden gebruikelijk.
Met vriendelijke groet,
Peter Westen