Amsterdam aantrekkelijkste stad, vlak voor Utrecht
Amsterdam is nog altijd de aantrekkelijkste stad om in te wonen, maar wordt op de voet gevolgd door Utrecht. Dit blijkt uit de Atlas voor Gemeenten die woensdag 17 november is gepresenteerd door onderzoeksbureau Atlas Research.
Amsterdam is nog altijd de aantrekkelijkste stad om in te wonen, maar wordt op de voet gevolgd door Utrecht. Dit blijkt uit de Atlas voor Gemeenten die woensdag 17 november is gepresenteerd door onderzoeksbureau Atlas Research.
Woningprijzen
De Atlas voor Gemeenten vergelijkt 50 grootste gemeenten van Nederland op het gebied van bevolking, woonaantrekkelijkheid en economische positie. De woonaantrekkelijkheidsindex bevat criteria als de aanwezigheid van theaters, musea en bioscopen. Daarnaast wordt gekeken of er een universiteit is en hoe de prijzen van koopwoningen zich ontwikkelen. Vooral door de hard gestegen woningprijzen in Amsterdam daalt de hoofdstad iets in de woonaantrekkelijkheidsindex en is Utrecht juist gestegen. Amstelveen eindigt als derde in deze index.
Werkloosheid
Op de sociaal-economische index is het Amersfoort die de lijst aanvoert, gevolgd door Amstelveen en Utrecht. Vooral de werkloosheid in de steden speelt daar een rol in, evenals het gemiddelde opleidingsniveau. De werkloosheid onder hoogopgeleiden volgt het algemene patroon van een lage werkloosheid in aantrekkelijke steden. Het blijkt echter dat deze steden vaak minder gunstig zijn voor laagopgeleiden. Opvallend is dat in universiteitssteden laagopgeleiden juist relatief vaker werkloos zijn dan in andere steden. Groningen voert de lijst aan van steden met veel laagopgeleiden zonder werk, gevolgd door Leiden en Delft. Een verklaring daarvoor zou volgens de onderzoekers kunnen zijn dat studenten vaak tijdelijke banen hebben waarvoor relatief weinig opleiding vereist is. Daarmee concurreren ze met laagopgeleiden.
Emmen
De Drentse stad Emmen is voor het tiende jaar op rij de minst populaire plaats om in te wonen, zowel wat betreft de woonaantrekkelijkheid als op sociaal-economisch gebied. Dat heeft enerzijds te maken met het aantal mensen dat in de bijstand zit, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, armoede, het percentage laagopgeleiden, het aantal participerende vrouwen in de gemeente, het aantal banen en het percentage zakelijke diensten. Maar ook de bereikbaarheid speelt daarbij een rol.
Alsof we niets beters te doen hebben. Gemeenten met een historische kern en in de randstad scoren erg hoog, omdat de mensen die de atlas samenstellen dit zo belangrijk vinden. Tegelijk hebben ze niet ontdekt dat Nederland helemaal niet op een eiland ligt (...) en dat er ook nog natuurgebieden en hotspots voor werkgelegenheid en cultuur op luttele minuten van de grens liggen. (...)
Dat grote steden overspoeld worden door massatoerisme, fietsende toeristen die de verkeersregels aan hun laars lappen, rolkoffertjes terreur en stroopwafel, Old Amsterdamkaas, Nutella shops en souvernir winkels op die plek waar dat leuke bakkerijtje of groenteboer zat, verzwijgen ze.