Ambtenaren willen stoppen op hun 62ste
De meeste ambtenaren wensen vóór of uiterlijk op hun 62ste verjaardag te stoppen met werken. Maar weinigen willen door tot 65 jaar. Uit een enquête van Binnenlands Bestuur onder 2.169 ambtenaren blijkt amper vijf procent van hen te porren voor doorwerken tot 67 jaar.
In de categorie 46-55 jaar (waarin verreweg de meeste ambtenaren zitten), wil driekwart voor hun 65ste jaar stoppen. Gemeenteambtenaren blijken eerder met pensioen te willen dan hun collega’s bij Rijk en provincie.
Werk is leuk
Dat een meerderheid eerder dan 65 wil stoppen, betekent overigens niet dat ambtenaren een hekel hebben aan hun werk. Ruim acht op te tien vindt werken leuk.
Wel zegt bijna de helft van alle ambtenaren moe thuis te komen. Opvallend: oudere ambtenaren overkomt dat minder vaak dan hun jonge collega’s. Provincieambtenaren zijn doorgaans het fitst na een werkdag.
Lees hier de Arbeidsmarktspecial 2009 uit Binnenlands Bestuur nummer 17, 24 april 2009.
Reacties: 17
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
* P.S.: De rerserves van het ABP zouden n.m.m. momenteel een stuk hoger zijn als ook het Rijk in de jaren tachtig de pensioenpremies volledig had verrekend.
Daarom zou ik
Het valt mij op dat veel van de geïnterviewden hun eigen ideeën presenteren alsof dat voor iedereen geldt. Als voorbeeld dhr Jansen, burgemeester van Krimpen aan den IJssel. Als ik lees dat vrije tijd niet gelukkig maakt denk ik dat hij moet zeggen "Vrije tijd maakt mij niet gelukkig". Mij maakt het zeer gelukkig. Vrije tijd is voor mij niet achter de geraniums zitten en wachten tot de volgende dag. Vrij is dat ik mijn tijd zelf in kan delen en mijn energie kan geven aan zaken die ik leuk en nuttig vind en waar ik anderen een plezier mee kan doen. Veel en veel afwisselender dan welke baan dan ook.
Nog liever aan veel zinnige projecten kunnen worden besteed. Dat is pas echt frustrerend.
Als mijn overleden vader en grootvader een deel van de reacties hadden gelezen, zou ik zeker hun vertrouwde woorden bij bepaalde situaties weer horen: "janken van weelde".
Het zal dus gewoon gaan worden dat men ander werk zoekt of krijgt als het oude te zwaar wordt.
Mijn uitzicht is dat ik op mijn 62ste een baan moet zoeken om niet in de bijstand te geraken en dan een oplossing moet hebben voor inmiddels invalide partner.
Als die 65 wordt is de nieuwe regeling net een maand van kracht.
2.Wat is een zwaar beroep? Iemand kan ook door niet-lichamelijke inspanning na bijv. dertig jaar top-management behoorlijk "op" zijn ....
Zelf heb ik sinds enkele jaren een heel andere functie dus mij maakt het nu niet uit of ik nog 4, 6 of 8 jaar door ga. Stoppen over 2 jaar heeft nog niets aantrekkelijks. Gewoon bespreekbaar houden wat er allemaal nog lukt en of er reden zijn om af te gaan bouwen.
Ik begrijp die weerstand tegen die paar jaar verhoging helemaal niet en dat hakken-in-het-zand gedrag vind ik ronduit ergerlijk. Als ik zie wat ik de afgelopen 35 jaar aan pensioen"rechten" heb moeten inleveren is het huidige plan een peuleschilletje. Misschien moeten we allemaal verplicht rond de 55 iets heel anders gaan doen. Voor de bureauambtenaar en goede opkikker en voor de buitenman de gelegenheid het lijf rust te geven en de opgedane ervaring in positieve zin door te geven. Met een realistische keuzevrijheid om het moment van stoppen te bepalen erbij kan ik met de huidige tendens heel goed leven.
De in het artikel aangehaalde mensen die langer doorwerken, o.a. Harry Borghouts, hebben makkelijk praten. Ze hebben alle keuzevrijheid want ze kunnen nu stoppen wanneer ze willen.
Het wordt de hoogste tijd dat ambtenaren op collectief niveau (acties) en op individueel niveau (dreigen of echt vertrekken) de werkgevers een stevige dosis onrust toedienen. Dat houdt relaties spannend.