Advertentie
sociaal / Nieuws

Ambtenaren Súdwest Fryslân gaan 's avonds werken

Ambtenaren van de gemeente Súdwest Fryslân gaan in de avonduren werken, in piketdiensten van zeven tot tien. Het voorstel kwam van de ambtenaren zelf.

10 februari 2011
Ambtenaren van de gemeente Súdwest Fryslân gaan in de avonduren werken, in piketdiensten van zeven tot tien. Het voorstel kwam van de ambtenaren zelf.

Smartphones en tokens
Súdwest Fryslân is sinds 1 januari dit jaar een fusiegemeente met zes steden en 63 kernen en dorpen, waaronder Bolsward en Sneek. De dorp- en wijkcoördinatoren fungeren als schakel tussen deze plaatselijke belangen en de gemeente. ‘De bestuursleden van de plaatselijke belangen werken gewoon overdag en vergaderen ’s avonds’, zegt woordvoerder Esmeralda Popkema. ‘Met vragen kunnen ze nu direct bij de dorp- en wijkcoördinatoren terecht. Het gaat om acht ambtenaren. Ze krijgen smartphones, zodat ze goed bereikbaar zijn. En tokens waarmee ze in het gemeentelijk systeem stukken kunnen opvragen en verstrekken.’

Onorthodox
Súdwest Fryslân wordt nu door andere gemeenten gebeld met de vraag: hoe hebben jullie je mensen zo ver kunnen krijgen? Een ambtenaar werkt toch van negen tot vijf? Niet in het hoge noorden. Tijdens het fusieproces van de afgelopen jaren bleek al dat de Friese ambtenaren niet moeilijk deden over onorthodoxe werktijden, aldus Popkema. En met dit voorstel kwamen de dorp- en wijkcoördinatoren zelf. ‘Dit is het nieuwe werken. Dat imago van van negen tot vijf, of acht tot vier, is niet meer van deze tijd.’

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

aart Tijhof / organisatieadviseur
De verwondering verbaast mij. Er zijn al tal van ambtenaren in heel Nederland die 's avonds werken. En niet alleen overwerk. Ook in ploegendienst wordt er veel gewerkt. Het is meer dan logisch dat er wordt geacteerd op de wens naar flexibiliteit en toegankelijkheid van overheidsdiensten. Niet alleen digitaal, maar ook fysiek. De bedrijfstijden verruimen betekent ook werktijden verruimen en flexibiliseren. We kunnen niet alleen vroeg beginnen om vroeg naar huis te kunnen.
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
(belasting)deurwaarders doen hun werkzaamheden tussen 07.00 en 20.00 uur. Van maandag t/m zaterdag.
Daarmee niet gezegd zijn dat dit dagelijk aan de orde is, maar het is zeker geen uitzondering dat deurwaarders belastingschuldigen uit bed bellen of storen tijden het avondeten of koffiedrinken.
En dat is echt al heel veel jaren zo.
B.R. de Graaf / onafhankelijk adviseur
Goedbezig die wethouder en zijn ambtenaren! Werken voor mijn belastingcenten! Nu nog even die telefoonnummers online dan kan ik gaan bellen.
Big Spender / netto betaler
Stop toch eens met het belachelijk maken van ambtenaren.
Hele volksstammen werken al eeuwen ook elke avond: van de Gammajongens tot en met café 't Zuupkemeiden.
En nu gaan onze heilige koeien dat ook doen. Tjonge, tjonge wat een wereldschokkend nieuws.
Fidder / wijk-dorpscoördinator
Hoezo, groot nieuws; in een aantal functies,waaronder wijk-coördinator hoort werken in avonduren en weekenden er gewoon bij. Ik doe dit al jaren.flexibel
Herr Federbusch / Milieucoördinator
Eens met Fidder. Ook ik heb ervaren dat het werken in de avonden, nachten en weekenden (in dit geval bouw- en milieutoezicht, horecacontroles, geluidmetingen, etc.) gewoon hoort bij het uitoefenen van een ambtelijke functie, waarin je burgers ten dienste moet zijn. Geeft nog voldoening ook.
Zou standaard bij sollicitatie- en arbeidsvoorwaardengesprekken aan de orde moeten komen. Je krijgt dan later (waarschijnlijk) geen gezeur over werken buiten kantooruren.
v.witte / projectmanager
Doe hier eens onderzoek naar. Ik vermoed dat het flexibel werken binnen overheid flink toeneemt. En daar hebben beide partijen voordeel van.
Paul / projectleider
Voor de kantoorambtenaren is het wel een kleine revolutie. Probeer om 16.30 maar iemand op een gemeentehuis te bellen...

Advertentie