Advertentie
sociaal / Nieuws

Ambtenaar gemeente Aalten wordt eigen baas

Ambtenaren die werkzaam zijn voor de Gelderse gemeente Aalten hoeven vanaf volgend jaar niet per se meer van negen tot vijf op het gemeentehuis te zitten. Zij mogen hun uren zelf invullen op een individuele werkkaart. Met de flexibele werktijden wil de gemeente zichzelf presenteren als een aantrekkelijke werkgever.

22 december 2010

Zeven tot tien
Het gemeentehuis zal vanaf 1 januari van ’s ochtends zeven tot ’s avonds tien uur geopend zijn voor de medewerkers, om zo het flexibele werken mogelijk te maken. Ambtenaren kunnen naar eigen voorkeur inplannen wanneer zij willen werken. Wie later wil beginnen, omdat bijvoorbeeld de kinderen naar school moeten worden gebracht, kan dat doen. Volgens projectleider Gert-Jan van Vliet hangt de mate van vrijheid echter af van de functie: ‘Een beleidsmedewerker heeft meer vrijheid dan een baliemedewerker’.

Geen Amsterdam
‘Bij ons is het flexibele werken goed in te passen. De gemeente Aalten is geen gemeente Amsterdam’, legt Van Vliet uit. Voor veel beleidsterreinen zijn volgens de projectleider slechts één of twee ambtenaren verantwoordelijk. ‘Deze mensen kunnen makkelijk hun eigen tijd indelen’. Bij het inplannen van vrije tijd moet wel zoveel mogelijk rekening worden gehouden met andere directe collega’s. De hele dag moet er op iedere afdeling tenminste een iemand aanwezig zijn die bereikbaar is. Van Vliet: ‘De dienstverlening mag er niet onder lijden’.

Beloning
Het nieuwe personeelsbeleid kent meer veranderingen. Zo is de gemeente van plan  medewerkers die goed presteren hiervoor te belonen. ‘Zij die goed werk leveren krijgen een toelage. Andersom kunnen medewerkers die niet goed functioneren erop achteruit gaan’, vertelt Van Vliet. De gemeente hoopt met dit nieuwe beloningsbeleid haar ambtenaren extra te motiveren. 

Breed draagvlak
Volgens André Nijhuis, die namens de ondernemingsraad lid is van de projectgroep, was het voor de meeste medewerkers in het begin de kat uit de boom kijken. ‘Inmiddels is iedereen op de hoogte van de plannen en zijn de reacties positief. Er is een breed draagvlak voor ons nieuwe personeelsbeleid’.

Eigen verantwoordelijkheid
Zowel het flexibele werken, als het belonen naar prestatie past volgens Van Vliet bij hetgeen waar de gemeente Aalten naartoe wil: de eigen verantwoordelijkheid van de ambtenaar. ‘Wij vragen een pro-actieve houding van onze mensen. Waarom zouden we ze nog moeten betuttelen?

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Daniel Hake / Adviseur milieukwaliteit
Ik denk dat dit de gemeente zeker anatrekkelijker maakt. Met verplichte aanwezigheidstijden zou ik er in ieder geval niet kunnen werken, de schooltijden zijn namelijk niet flexibel.
Het 'nieuwe werken' gaat er om dat je wordt afgerekend op wat je doet, in plaats van op het feit dat je om 9 uur achter een raam zit. Dat is voor sommige mensen, ook leidinggevenden, wel even wennen.
peter smits
What's new.
Dit gebeurt al bij meerdere gemeenten.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Beloning? Als ik dat lees, is "stukloon" beter op de plaats....
Ad van Zundert / zelfstandig adviseur
Goed initiatief. Bloktijden, funktieprofielen en inschaling stammen uit de industriële periode. We zijn inmiddels verder.
Een kanttekening. Verplichte aanwezigheid van tenminste 1 persoon op de afdeling kan met moderne communicatie technologie ook anders worden opgelost. Ik ben wel benieuwd hoe het management is voorbereid op deze ontwikkeling.
Jan / ambtenaar
Management kunnen ze daar nu ook wel afschaffen. Weer een bezuiniging....
Advertentie