'Half miljoen uitkeringsgerechtigden aan de slag'
'Als je kunt werken en dat niet doet, dan krijg je geen uitkering.' Dat zei minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens het congres Arbeidsmarkt 2020 van zijn ministerie in Den Haag.
Voorwaarden
Van de 1,4 miljoen mensen die in Nederland een uitkering ontvangen, kunnen zo'n 400 tot 500 duizend mensen wel degelijk aan de slag, vindt de minister. En dat moet ook om de krapte die op de arbeidsmarkt ontstaat op te vangen. Wat de voorwaarden precies zijn voor het beleid 'niet werken, geen uitkering', daar wil Kamp niet op ingaan. 'Maar', zo herhaalde hij nog maar eens, 'als je werken kunt, maar dat niet doet, moet je niet verwachten dat een ander het wel voor je doet'.
Oost-Europeanen
Volgens de minister kan het niet zo zijn dat bijna een half miljoen mensen hier in een huis wonen, de taal spreken, kunnen werken maar dat niet doen terwijl mensen uit het buitenland gehaald worden om het werk te doen. 'Dat is niet gewoon.' Volgens hem zijn er banen in de horeca, de industrie, de kassen en de landbouw waar de uitkeringsgerechtigden aan de slag zouden kunnen. Maar is hij niet bang dat sommige werkgevers misschien liever Oost-Europeanen aan het werk hebben dan Nederlanders die een poos in een uitkering hebben gezeten? Volgens Kamp ligt daar een verantwoordelijkheid voor de (toekomstige) werknemer. Die moet zorgen dat hij of zij aantrekkelijker wordt.
Prikkel om te werken
Naast een strenge aanpak van uitkeringsgerechtigden, wil Kamp tegelijkertijd bewerkstelligen dat werk loont. Zoals ook in het regeerakkoord staat moet er een prikkel zijn om te werken. Het verschil tussen een uitkering en vijf dagen per week van acht tot vijf werken mag geen 20 euro per maand zijn. 'Dat slaat nergens op', zo zei hij. Het kabinet zal de komende tijd concrete stappen zetten om ervoor te zorgen dat werk echt lonend wordt.
Fraude aanpakken
Het kabinetsbeleid is er ook op gericht fraude harder aan te pakken. Boetes voor het hebben van illegale werknemers gaan omhoog naar 12.000 euro per werknemer. Wordt hetzelfde bedrijf nog een keer betrapt, verdubbelt de boete. Een derde keer kan het bedrijf zijn deuren sluiten. Ook mensen die frauderen met uitkeringen of toeslagen zullen harder aangepakt worden.
Grootste zorg
Het is de eerste keer dat het ministerie het congres Arbeidsmarkt 2020 organiseerde. Maar als het aan Kamp ligt, is het niet de laatste keer. Het kabinetsbeleid dat de VVD-bewindsman samen met zijn partijgenoot staatssecretaris Paul de Krom uit gaat voeren, is namelijk nog maar een begin en alle partijen zijn nodig om te zorgen dat Nederland op de toekomst is voorbereid. 'Mijn grootste zorg is niet eens de arbeidsmarkt van 2020', aldus Kamp. 'Dat is die van 2030 en 2040. Maar we moeten tijdig beginnen met hervormen en reorganiseren.'
Dus ben niet populistisch maar zorg dat die mensen eindelijk eens opgepakt worden door de werkgevers. U weet niet wat er speelt in werkeloze, nuggers en werknemers land.