AOW'ers met volwassen kind thuis krijgen minder
Alleenstaande AOW'ers die met hun volwassen kind een huishouden delen, lopen straks het risico gekort te worden op hun uitkering. Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) is van plan de regels zodanig aan te passen dat in de AOW geen uitzondering meer wordt gemaakt voor bloedverwanten in de eerste graad, ofwel ouders en hun kinderen, die samenwonen. Dat blijkt uit een brief die Kamp maandag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Huishouden
Een alleenstaande AOW'er heeft recht op een hogere uitkering dan een gepensioneerde die een huishouden deelt. Gepensioneerden die samenwonen, krijgen ieder 50 procent van het minimumloon en een alleenstaande 70 procent. Een uitzondering wordt nu gemaakt voor een AOW'er zonder partner die een huishouden deelt met zijn of haar kind van 18 jaar en ouder. Deze gepensioneerde krijgt nu nog de AOW-uitkering voor alleenstaanden.
Betekent dat, dat als een werkend kind met een AOW'er in één huis woont, de AOW'er niet wordt gekort en dus 70% van het minimumloon krijgt? Maar dat als het kind van de AOW'er zijn baan verliest en vervolgens een uitkering krijgt, de AOW'er plotseling ook naar 50% gaat? Graag toelichting.