Advertentie
sociaal / Nieuws

Gorinchem: alleen Wmo-inkomenstoets bij wachtlijsten

Welke Gorkumers huishoudelijke hulp het hardst nodig hebben, wordt bepaald tijdens de keukentafelgesprekken

24 april 2023
huishoudelijke hulp
Shutterstock

Bij de toekenning van huishoudelijke hulp gaat de gemeente Gorinchem alleen het inkomen meewegen als er wachtlijsten ontstaan. Wethouder Eva Dansen (SP) wil op die manier voorrang geven aan de meest kwetsbare inwoners. Welke Gorkumers de hulp het hardst nodig hebben, wordt bepaald tijdens de keukentafelgesprekken.      

Griffier

Necker in opdracht van Gemeente Land van Cuijk
Griffier

Senior beleidsadviseurs

Gemeente Alphen aan den Rijn
Senior beleidsadviseurs

Dat schrijft het Gorinchems nieuwsblad De Stad Gorinchem. Sinds de invoering van het Wmo-abonnementstarief in 2019 doen veel meer mensen via de gemeente een beroep op huishoudelijke hulp. In dat jaar alleen al steeg het totaal aantal aanvragen met 12,7 procent. In 2022 had de gemeente Gorinchem 1117 aanvragen, een stijging van 25 procent ten opzichte van 2019.

Toenemende schaarste

Net als 80 procent van de grote gemeenten kampt ook Gorinchem met wachtlijsten als gevolg van de toegenomen aanvragen. Van de veertien zorgaanbieders met wie de gemeente samenwerkt, worstelen zeven organisaties met schaarste. Wethouder Eva Dansen (SP) verwacht dat die schaarste zeker in de zomermaanden verder zal toenemen. Om de meest kwetsbare inwoners te beschermen wil Dansen dat bij schaarste aan huishoudelijke hulp deze doelgroep voorrang krijgt. Het inkomen van de inwoners is dan een criterium dat meespeelt bij het toekennen van de Wmo-voorziening. Welke Gorkumers de hulp het hardst nodig hebben, wordt bepaald tijdens de keukentafelgesprekken.   

Afgezwakte vorm   

Dit initiatief is een wat afgezwakte vorm van een eerder raadsvoorstel, dat een inkomenstoets direct bij de aanvraag van huishoudelijke hulp zou moeten regelen. Meerdere partijen in de gemeenteraad hadden echter bezwaar. Zij vinden dat Gorinchem met een inkomenstoets haar boekje te buiten gaat. Uiteindelijk konden deze partijen wel leven met dit nieuwe voorstel van de wethouder: de raad stemde unaniem in met het wachtlijstbeheer. Wat betreft de ontwikkelingen van de wachtlijsten beloofde Dansen de raad hiervan op de hoogte te houden.

Besluiten terugdraaien

Tot de inkomensafhankelijke eigen bijdrage in 2025 landelijk is geregeld, mag het inkomen van inwoners geen rol spelen in het toekennen van een Wmo-voorziening. Hoewel steeds meer gemeenten de kont tegen de krib gooien en wél een inkomenstoets bij huishoudelijke hulp hanteren, zijn er ook gemeenten die hun besluiten alweer terugdraaien. Zo vreesden de colleges van Woeden en Oudewater dat ‘een klein aantal’ inwoners bezwaar zou maken. Door ontbrekende landelijke wetgeving zouden zij in rechtszaken aan het langste eind trekken, waardoor de gemeenten voor de proceskosten moeten opdraaien. De raden van Woerden en Oudewater hebben daarom besloten te stoppen met de inkomenstoets bij aanvraag van huishoudelijke hulp.  

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Bij de Gemeente Gorichem kunnen bestuurders en/of ambtenaren er soms wel erg vreemde redeneringen op nahouden. Het zal iedereen nu toch wel duidelijk zijn dat er ook meer kapitaalkrachtige burgers zijn die soms vanwege hun gezondheid via de WMO een beroep moeten doen op huishoudelijke hulp?
Ingevolge de huidige wetgeving mag het inkomen van burgers geen enkele, maar dan ook geen enkele, rol spelen en moeten alle burgers bij het stellen van prioriteiten voor huishoudelijke hulp in ieder geval op een gelijke wijze worden behandeld.
Advertentie