Advertentie
sociaal / Column

Adel verplicht

Ik heb de afgelopen tijd in deze columns regelmatig de nodige kritische opmerkingen gemaakt over de tekortschietende financiering van de Bureaus Jeugdzorg. Eind vorige week zijn de onderhandelingen tussen staatssecretaris Teeven en het IPO hierover na jaren van discussies en vele onafhankelijke onderzoeken afgerond. Ik maak u gaarne deelgenoot van mijn beoordeling van het onderhandelingsresultaat.

19 december 2011

Het onderhandelingsresultaat gaat slechts over de jaren 2012 en 2013. Ten onrechte wordt de indruk gewekt dat de dat de bedrijfsvoering van de BJZ’s niet op orde zou zijn. De BJZ’s voldoen gewoon aan de verantwoordingseisen die tot nu toe door de politieke opdrachtgevers aan hen zijn gesteld. Ze ontvangen elk jaar een goedkeurende accountantsverklaring en zijn volledig transparant over hun kostenopbouw, er is alleen nog sprake van een niet op alle onderdelen onderling volledig vergelijkbare kostenopbouw, maar daar zal nu met spoed aan worden gewerkt.

Maar afgezien daarvan betekent het bereikte onderhandelingsresultaat dat voorlopig weer wachtlijstvrij kan worden gewerkt met een acceptabele caseload en op een verantwoord kwaliteitsniveau. Daarnaast stellen beschikbaar gestelde budgetten voor zogenaamde ‘vliegwiel’ projecten BJZ’s in staat om te investeren in ‘businesscases’ gericht op verdere kwaliteitsverbetering die zullen leiden tot kortere ondertoezichtstellingen en een verminderd beroep op dure jeugdzorg.

Staatssecretaris Teeven heeft, kortom. zijn politieke verantwoordelijkheid genomen voor kwetsbare kinderen die in de knel zitten, en dat verdient waardering in een tijd van forse bezuinigingen. Ere wie ere toekomt. En adel verplicht. Op de BJZ’s rust nu de taak om het geschonken vertrouwen waar te maken.

Voor mezelf sprekend als bestuursvoorzitter van Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam ben ik daar graag voor iedereen die dat wil op aanspreekbaar. Los van de reguliere publiekelijk beschikbare verantwoordingsdocumenten nodig ik dan ook iedereen, politici, journalisten, burgers en ouders en jongeren die te maken hebben met BJAA uit om zich de komende tijd te vergewissen van de wijze waarop BJAA invulling geeft aan haar verantwoordelijkheid om op te komen voor kinderen in de knel. We gaan graag met u in gesprek of organiseren een werkbezoek of werkstage. We zijn met bijzondere innovaties bezig die de jeugdzorg duurzaam zal verbeteren en daar vertellen we graag over en dat laten we graag zien.

Omdat het bijna kerstmis is veroorloof ik me nog één wens. Het zou de voor de financiering van de BJZ’s medeverantwoordelijke staatssecretaris van VWS Van Veldhuijzen van Zanten sieren als zij in navolging van haar collega Teeven nog eens zou willen kijken naar de financiering van de taken die de BJZ’s in het ‘gedwongen vrijwillige’ kader uitvoeren. Het gaat dan om multiprobleemgezinnen die net zo zwaar zijn als de gezinnen die al te maken hebben met jeugdbescherming of jeugdreclassering.

Gezinnen waarvan de ouders onder de drang van een dreigende maatregel nog ‘vrijwillig’ meewerken met de gezinsmanager van BJZ of waarvan het criminele kind nog niet op heterdaad is betrapt. Gegeven de huidige financiering vanuit VWS moet voor deze gezinnen gewerkt worden met een ten opzichte van de jeugdbescherming en jeugdreclassering meer dan dubbele caseload. Het laat zich raden wat dit betekent voor de effectiviteit en de kans op onnodige escalatie naar een maatregel in het gedwongen kader.

Ik zou tegen de staatssecretaris van VWS willen zeggen, ook voor u geldt dat adel verplicht.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jos Witting
En zo ziet het nobele werk van Erik Gerritsen er dan uit. http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2012/03/vid …



Hoe slecht moet je zijn om te verdedigen dat zoiets in het belang van kinderen is? Of dat het niet uitmaakt, omdat de kinderen toch al getraumatiseerd zijn?



Dit is gewoon ziek. Hulpverlening zou er alles aan moeten doen om de loyaliteit van kinderen jegens hun ouders - ook al mishandelen die hen - te respecteren en daar voorzichtig mee om te gaan. Uiterste tact en omzichtigheid betrachten bij het uit huis plaatsen is vereiste nummer 1 bij kwalitatief hoogstaande jeugdhulpverlening.



Zo'n Gerritsen die niets anders doet dan gedwongen hulpverlening propageren - en nooit een woord wijdt aan loyaliteit en hechting en daar nul rekening mee houdt, en dus nul rekening houdt met de belangen van kinderen zou ontslagen moeten worden.



Gelukkig lijkt dat bij Binnenlands Bestuur inmiddels het geval na heel erg veel kritiek op deze gewetenloze gecorrumpeerde man zonder enige deskundigheid over de jeugdzorg.



Kijken dus, en stuur de link door. Al mishandelen ouders nog zo er - het is de vraag of dat zo is want jeugdzorg maakt heel veel fouten in hun beoordelingen - dan nog doe je kinderen zoiets niet aan. Je doet er alles aan om nieuwe trauma's te voorkomen.



Dit is pure kindermishandeling. Clubs die dit doen verdienen geen maatschappelijk vertrouwen meer.



http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2012/03/vid …
R. Verhagen


Eerst maandenlang op een schandalige manier actie voeren tegen stas Teeven, Gerritsen riep zijn eigen medewerkers zelfs op door Teevens’ brievenbus te plassen. En nu hij weer extra geld krijgt om zijn eigen topsalaris en luxueuze hoofdkantoor te financieren, probeert Gerritsen zoete broodjes te bakken.



De zogenaamde innovaties zijn PR-trucs waarmee men extra financiering wil aantrekken. De belangrijkste innovatie zou natuurlijk zijn om eindelijk eens werk te maken van het extreme klachtenprobleem bij BJAA en klagers fatsoenlijk en eerlijk te behandelen. In plaats van hen ongeloofwaardig te maken en in diskrediet te brengen.



Verstandig denkende journalisten en politici lenen zich niet voor PR-stunts van BJAA over ‘innovaties’ maar spenderen hun tijd om in contact te komen met de mensen die wanhopig zijn van BJAA, met de klachthebbers. En dan op eigen houtje, zonder tussenkomst van BJAA of het AKJ . Dan komen de echte verhalen en dan krijg je echt een beeld van die club.



Ze zijn te vinden op internet, via de Nationale Ombudsman, in reacties op de columns van Gerritsen en kranten kunnen een oproepje plaatsen. Het dagblad De Stentor kwam in 2010 op die manier aan een onthullende serie over jeugdzorg die werd genomineerd voor prijzen.

Advertentie