Steeds meer arbeidsgehandicapten bij gewone werkgevers
Van de 100.000 Wsw’ers werken er nu 37.000 bij gewone werkgevers. Tien jaar geleden waren dat er 19.000
Het aantal mensen met een indicatie voor de sociale werkvoorziening dat buiten een Sw-bedrijf in het bedrijfsleven werkt is de laatste tien jaar verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van de branchevereniging van Sw-bedrijven Cedris.
Detachering
Van de 100.000 Wsw’ers werken er nu 37.000 bij gewone werkgevers. Tien jaar geleden waren dat er 19.000. Het afgelopen jaar is het aantal gestegen met 2.500. Mensen die vanuit de Sw-sector bij een gewone werkgever werken, doen dat vaak met een detacheringscontract. Het formele werkgeverschap en de administratieve rompslomp ligt dan bij het sociale werkbedrijf, terwijl mensen aan de slag zijn bij een gewone werkgever. Detacheringen zijn volgens Cedris een belangrijke manier om mensen met een arbeidshandicap te laten werken bij gewone bedrijven.
Strubbelingen
Cedris-voorzitter Job Cohen: ‘Werkgevers willen wel, als je het ze gemakkelijk maakt. Dat zie je terug in deze cijfers. Dat biedt hoop bij alle strubbelingen rondom de invoering van de Participatiewet. Bezuinigingen, bureaucratie en langdurige structuurdiscussies. Het leidt helaas af van het hoofddoel: optimale dienstverlening aan werkgevers bij het maken van matches.’
Tekort gaat groeien
De financiële positie van Sw-bedrijven is, ondanks een teruglopende rijksbijdrage, de afgelopen jaren verbeterd. Toch blijft er nog een tekort van 81 miljoen euro. Cohen voorspelt dat dat tekort de komende jaren weer gaat groeien. ‘Er komen donkere wolken aan: de grootste bezuinigingen van de Participatiewet liggen nog in het verschiet. Sociale werkbedrijven kunnen die bezuinigingen niet opvangen. Die pijn zullen gemeenten, en dus wij allemaal, helaas voelen.’Hij adviseer gemeenten om te zorgen voor voldoende instroom in de Participatiewet. Voor werkgevers is continuïteit en stabiliteit belangrijk om mensen aan te kunnen nemen.
Als dit geen slip of the pen is dan is er sprake van een verwisseling van doel en middel.
Hoe minder mesne instromen hoe beter het voor de mensen en de samenleving is.
Als de mensen moeten instromen omdat anders de schoorsteen van de sociale werkbedrijven niet rookt dan zijn we met zijn allen verkeerd bezig.