Advertentie
sociaal / Nieuws

Brabant zet volop in op bestrijding jeugdwerkloosheid

De komende twee jaar worden 4.500 extra leerwerkbanen gerealiseerd voor Brabantse jongeren zonder baan. Vijf arbeidsmarktregio’s in de provincie hebben hiertoe convenanten ondertekend met minister Asscher (SZW, PvdA).

17 september 2013

Voor Brabantse werkloze jongeren van 18 tot 27 jaar worden de komende twee jaar 4.500 extra leerwerkbanen gerealiseerd. Vijf arbeidsmarktregio’s in de provincie hebben hiertoe convenanten ondertekend met minister Asscher (SZW, PvdA).

Extra ESF-geld

Aan de Eindhovense arbeidsmarktregio − een van die vijf Brabantse arbeidsmarktregio’s − is 680.000 euro toegekend. Landelijk is in totaal 25 miljoen euro ter beschikking gesteld aan de 35 arbeidsmarktregio's. Het geld is voorlopig verdeeld op basis van het aantal jongeren dat in een regio zonder werk zit. Nog eens 25 miljoen euro had het kabinet bestemd om examenkandidaten in het mbo na het behalen van hun diploma langer door te laten leren. Bij de ondertekening van de convenanten maakte Asscher bekend dat er via het Europees Sociaal Fonds (ESF) 30 miljoen extra beschikbaar komt voor de bestrijding van de jeugdwerkloosheid.

Versneld benutten

Brabants gedeputeerde Bert Pauli (Economische Zaken) is content met de 30 miljoen extra. ‘De kracht van de arbeidsmarktregio's kunnen we nu versneld benutten. Jongeren profiteren hier direct van omdat ze in crisistijd aan het werk kunnen.’

Startersbeurs

In de vijf convenanten zijn onder andere afspraken gemaakt over de zogenoemde Startersbeurs. Hiermee kunnen jongeren zes maanden werkervaring op doen bij een bedrijf naar keuze, om op die manier een start te maken op de arbeidsmarkt. De jongeren ontvangen een vergoeding van 500 euro per maand, terwijl de werkgever maandelijks 100 euro stort in een potje waarmee de jongere een aanvullende opleiding kan volgen.

Leerbanenoffensief

Samen met de eerder door Pact Brabantpartners vastgestelde crisisaanpak, het Schoolex 2.0-programma en het stage- en leerbanenoffensief van de samenwerkende Kenniscentra worden nu de komende jaren in totaal zo'n 4500 (leer)werkplekken gerealiseerd. Vanuit Pact Brabant werken de arbeidsmarktregio's samen met de werkgevers- en werknemersorganisaties en het onderwijs aan een vernieuwde Brabantse arbeidsmarkt.

Inzetten talent

De Eindhovense wethouder Staf Depla ondertekende namens de arbeidsmarktregio Eindhoven het convenant. Met het extra door SZW toegekende geld ‘kunnen we meer doen om de kans op werk voor jongeren te vergroten, zodat ook zij de kans krijgen om hun talenten in te zetten en een eigen inkomen te verdienen’, aldus Depla. De aanpak van de jeugdwerkloosheid in de regio Eindhoven is gericht op jongeren van 18 tot 27 jaar die niet werken en geen onderwijs volgen, ongeacht hun opleidingsniveau.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie